“Ήθη – Έθιμα του δωδεκαήμερου”/ Ένα ταξίδι στα ελληνικά & παγκόσμια πρωτοχρονιάτικα ήθη, έθιμα και παραδόσεις…

.png

xristougenna ithi ethima giorton kosmos

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή και γιορτάζεται διαφορετικά από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το κλίμα, την ιστορία ή τη νοοτροπία του κάθε λαού.

Χριστούγεννα στον κόσμο – Ας ταξιδέψουμε μαζί ✈️

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν…ας ταξιδέψουμε μαζί λοιπόν σε άλλες χώρες για να εξερευνήσουμε τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα φαγητά, την ενδυμασία του Αγίου Βασίλη 🎅🏼 και τα χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα 🎄 κάθε χώρας.

Κάθε παιδί μπορεί να μοιραστεί μαζί μας τόσο όμορφες χριστουγεννιάτικες πληροφορίες και να τις συζητήσουμε περισσότερο για τις ημέρες των γιορτών! 💫

Το φύλλο εργασίας είναι διαθέσιμο για όποιον το χρειαστεί εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1gEzvGm777-y59t1ZHAuyVBzbOQUtKYrq/view


xristougenna2 724406740

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες Θρησκευτικές εορτές των Ελλήνων.

Η ευχή «Καλές γιορτές» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές κατά τη περίοδο πριν και μετά τα Χριστούγεννα μέχρι του Αγίου Ιωάννη (13ήμερο).

Στο λαϊκό εορτολόγιο η περίοδος από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια ονομάζεται “Δωδεκαήμερο” ή “Δωδεκάμερο”. Τρεις μεγάλες γιορτές γιορτάζονται εκείνες τις μέρες. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Η Ελλάδα μια χώρα πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά βρίθει από έθιμα τις εορταστικές περιόδους. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά…..

Συνοπτικά τα κυριότερα Ελληνικά έθιμα

Σε όλη τη χώρα τα παιδιά τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ενώ στις 12.00 τα μεσάνυχτα ανάβουν φωτιές για να διώξουν τους καλικάντζαρους, έθιμο κυρίως της υπαίθρου.

Πριν από τα Χριστούγεννα προηγείται τεσσαρακονθήμερος νηστεία κατά την οποία οι πιστοί νηστεύουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά τρώγοντας όμως ψάρι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου (εκτός φυσικά Τετάρτης και Παρασκευής). Από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου δεν καταλύεται το ψάρι.

Στην Ελλάδα που κύριο χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το χοιρινό, απαντάται και το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο καραβάκι που όμως στη Χίο αποτελεί τοπικό έθιμο της Πρωτοχρονιάς με ομοιώματα πλοίων.

Επίσης οι εξώστες, τα παράθυρα, οι κήποι, αλλά και οι χώροι γύρω από το τζάκι σφύζουν από ανάλογη διακόσμηση γιορτινής ατμόσφαιρας.

Η πίτα που ετοιμάζεται με τον ερχομό του νέου έτους, η Βασιλόπιτα, περιέχει ένα «φλουρί», που σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σ΄ αυτόν που θα το βρει.

Στα δε Θεοφάνια που εορτάζεται η Βάπτιση του Χριστού καθαγιάζονται τα ύδατα με ρίψεις του «σταυρού» στο υγρό στοιχείο και ανέλκυσή του από κολυμβητές, με αγιασμό των σπιτιών από ιερείς και με ιδιαίτερα κατά τόπο έθιμα.

images 11

Τα ελληνικά έθιμα στο χρόνο…..

Σε όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, υπήρχαν διάφορα έθιμα που είχαν ως σκοπό τους να προαναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, για να εξασφαλίζουν για όλους την ευτυχία και να τονώσουν το αίσθημα της θρησκείας και της οικογένειας. Για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η φύση θα προχωρήσει από την περίοδο του χειμώνα και το σκοτάδι στο ανοιξιάτικο φως και τη βλάστηση, στόλιζαν κάθε γωνιά του σπιτιού τους με κλαδιά από μυρτιά, μυρσίνη, δάφνη και ελιά. Στα τζάκια των σπιτιών, νύχτα μέρα, είχαν συνέχεια αναμμένη τη φωτιά, για να μην πλησιάζουν οι Καλικάντζαροι, τα περίεργα ξωτικά, που πίστευαν πως κυκλοφορούσαν και πείραζαν τους ανθρώπους μιας και τα “νερά ήταν αβάπτιστα”, ο Χριστός, δηλαδή, δεν είχε βαπτισθεί ακόμη. Τα παιδιά έλεγαν κάλαντα με ευχές για τους νυκοκυραίους, ενώ οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκίσματα. Νυχτερινές ακολουθίες στην εκκλησία και οικογενειακές συγκεντρώσεις ενίσχυαν τους δεσμούς με τη θρησκεία και την οικογένεια.
Κατά τους πρώιμους εκκλησιαστικούς χρόνους η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία απαιτούσε ολιγοήμερη νηστεία. Από τον έκτο αιώνα στα μοναστήρια είχε καθιερωθεί νηστεία σαράντα ημερών, η οποία κατά τον 12ο αιώνα επεκτάθηκε σε όλους τους Χριστιανούς της Ανατολής. Έτσι, η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά από την εορτή του Αγίου Φιλίππου στις 14 Νοεμβρίου.
Η εκκλησιαστική ακολουθία των Χριστουγέννων ψάλλεται στις εκκλησίες νωρίς το πρωί, κατά το ξημέρωμα. Είναι πανηγυρική και γεμάτη λαμπρούς ύμνους των μεγάλων υμνογράφων της εκκλησίας, όπως του Ιωάννου Δαμασκηνού, του Ρωμανού του Μελωδού και του Κοσμά Μαϊουμά.
Υπάρχουν πολλά έθιμα ανά την χώρα μας που ίσως είναι λιγότερο γνωστά ή πρέπει να ταξιδέψουμε σε αυτά τα μέρη για να τα βιώσουμε από κοντά και να μάθουμε για τις παραδόσεις της κάθε περιοχής Ακολουθούμε τον σύνδεσμο για να γνωρίσουμε τα περισσότερα από αυτά σε όλες τις γωνιές της χώρας μας. Μέσα στην διαδραστική εικόνα υπάρχουν σύνδεσμοι με παιχνίδια και πληροφορίες όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ας ξεκινήσουμε με ένα βίντεο

Ένα ταξίδι στα ελληνικά πρωτοχρονιάτικα ήθη, έθιμα και παραδόσεις…


Μετάβαση στο sway.office.com.

Απολαύστε στις παρακάτω διαδραστικές εικόνες Έθιμα , τραγούδια και κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά από την Ελλάδα και  όλο τον κόσμο... ένας τρόπος να κάνουμε πιο ξεχωριστές τις  ημέρες αυτές περνώντας  την ώρα μας ευχάριστα και δημιουργικά!!!

“Ελληνικά Ήθη – Έθιμα του δωδεκαήμερου”

“Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ελλάδας”

“Ελληνικά Κάλαντα Χριστουγέννων”

“ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ”

*Διαδραστικός χάρτης χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων εθίμων της Ευρώπης,*
από την συνάδελφο κ. Κυριακίδου Μαρία

Πρόλογος από την δημιουργό της διαδραστικής εικόνας κ. Κυριακίδου

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα!

Ο διαδραστικός χάρτης χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων εθίμων της Ευρώπης,
είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς δικής μου και των συναδέλφων του σχολείου μου με τους μαθητές μας.

Στο χάρτη αυτόν φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε όλα τα παιδιά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ιδίως εκείνα με τις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες ή τις μαθησιακές δυσκολίες.

Προσπαθήσαμε να τον κρατήσουμε ” αυθεντικό” ως δημιουργία των παιδιών.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους μαθητές μου της Ε’ τάξης και κατόπιν παρουσίασης της λειτουργίας του, είχαν πρόσβαση οι ίδιοι στον χάρτη, ώστε να προσθέσουν μόνοι τις δικές του αναρτήσεις.
Θα χαρούμε πολύ να αξιοποιήσετε κι εσείς εκπαιδευτικά σε αυτήν την προεόρτια περίοδο την δημιουργία μας !!!!

Άλλη μια διαδραστική εικόνα χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων εθίμων της Ευρώπης είναι και η παρακάτω:


“Χριστούγεννα στον Κόσμο  _ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ “

 

79921863 1387412348107239 590640973378224128 n

“Χριστούγεννα στην Ευρώπη …ΈΘΙΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΝΤΑ…

 ” Αγιος Βασίλης σε όλο τον κόσμο”

Πώς γιορτάζουν….. ήθη και έθιμα των γιορτών ανά χώρα

Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων για αρκετά έθνη περιλαμβάνει αρκετά δρώμενα.

Το στήσιμο και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το κρέμασμα των χριστουγεννιάτικων στεφανιών, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ζαχαρωτά και την δημιουργία της σκηνής της Γέννησης που περιγράφει την γέννηση του Ιησού Χριστού.

Ψάλλονται τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και διηγούνται ιστορίες με θέμα τους το μωρό Ιησού, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Βασίλη και τον Πατέρα των Χριστουγέννων.

Επίσης τα Χριστούγεννα πραγματοποιείται η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών, το κάψιμο των κούτσουρων και η ανταλλαγή δώρων.

Χριστούγεννα στην Γαλλία

888138815

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους.

Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι μέρες  πριν τα  Χριστούγεννα είναι αρκετά σημαντικές και πολύ οικογενειακές.

Η παραμονή των χριστουγέννων εδώ είναι εργάσιμη μέρα όπως και στη χώρα μας. Το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο.

Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του το βράδυ μεταξύ 24 προς 25 Δεκεμβρίου.

Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς των Χριστουγέννων έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις.Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι το “Reveillon” (Ρεβεγιόν) αποτελείται προπαντός από θαλασσινά και κυρίως από στρείδια, όλες οι αγορές αυτη την περιοδο γεμίζουν στρείδια. Φυσικά υπάρχει και  μια πλούσια γκάμα διαφορετικών άλλων πιάτων την παραμονή.

Ανήμερα, στις 25, τρώνε τη γαλοπούλα και αυτό τι έθιμο έχει περάσει σήμερα στα προγράμματα όλων των ξενοδοχειακών μονάδων της Ευρώπης και όχι μόνο αλλά και επιπλέον και τη Πρωτοχρονιά.

Οι Γάλλοι επίσης δωρίζουν  αλλά και χρησιμοποιούν για διακόσμηση  τα γνωστά κόκκινα λουλούδια,  τα Αλεξανδριανά. Τα αποκαλούν Etoiles de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο σε όλη τη διάρκεια του έτους.


Χριστούγεννα στην Ιταλία

christmas italy

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα τη παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια.

Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία.

Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα.

Μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana.

Η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά και παιχνίδια για τα φρόνιμα.

Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δένδρο, σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη της Γεννήσεως που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, που ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια.

Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου.


Χριστούγεννα στην Γερμανία

γερμανία

Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό.

Οι Γερμανοί δίνουν μεγάλο βάρος στη διακόσμηση των σπιτιών τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ στον κήπο στολίζουν ένα αληθινό φυτεμένο έλατο με λαμπάκια.

Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι.

Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων.

Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια.

Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Το δέντρο είναι στολισμένο με φιγούρες (αγγελάκια κλπ), ή με μπαλίτσες και φωτίζεται με κεράκια αναμμένα ή με λαμπάκια.

Τα δώρα τα βάζουν κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στην φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία.

Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια γιορτάζει γύρω από το πλούσιο τραπέζι, ενώ την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων οι συγγενείς μαζεύονται όλοι και γιορτάζουν όλοι μαζί το απόγευμα. δεκαετιών.

Χριστούγεννα στηνΑγγλία (Βρετανία)

london

Κανένας άλλος λαός δεν έχει γιορτάσει τα Χριστούγεννα τόσο πολύ όσο οι Άγγλοι!

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο βασιλιάς Αρθούρος διοργάνωσε το 521 στο York έναν φαντασμαγορικό εορτασμό, με την παρουσία γελωτοποιούς, χορευτές, μουσικούς κ.τ.λ.
Από τότε, με εξαίρεση μια μικρή περίοδο της Κρομγουελιανής εποχής, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ανελλιπώς στην Αγγλία, εδώ και περισσότερο από 1.000 χρόνια!!! Στην Αγγλία οι γιορτές εξακολουθούν να διατηρούν ένα ιδιαίτερο χρώμα που φτάνει μέχρι την υπερβολή: μπαρόκ στολισμοί, καμπάνες, κουδούνια, χορωδίες και κάλαντα στις γωνίες των δρόμων. Στο παρελθόν, τα κάλαντα (carols) τραγουδούσαν πλανόδιοι μουσικοί. Αργότερα κάθε χωριό είχε τις δικές του μπάντες με τραγουδιστές για κάλαντα (waits).

Σήμερα, ξεφυλλίζοντας κανείς μια τοπική εφημερίδα θα βρει δεκάδες από εκδηλώσεις με κάλαντα, όχι μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά σε όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει κεντρικό ρόλο στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η παράδοση έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη βασιλεία της βασίλισσας Victoria και του πρίγκηπα Albert , στα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο πρίγκηπας Albert έφερε το έθιμο από την πατρίδα του, την Γερμανία. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα βλέπει κανείς το παραδοσιακό «kissing bough«.

Ένα από τα δημοφιλέστερα Xριστουγεννιάτικα δέντρα στη χώρα μπορεί να βρει κανείς στην καρδιά του Λονδίνου, κοντά στο άγαλμα του Λόρδου Νέλσονα στην Trafalgar Square , όπου στήνεται και στολίζεται ένα τεράστιο δέντρο.
1

Το δέντρο είναι δώρο της Νορβηγίας, παράδοση που έχει διατηρηθεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο βασιλιάς της χώρας είχε εξορισθεί στην Αγγλία κατά τη γερμανική κατοχή. Τότε οι Νορβηγοί ρίσκαραν για χρόνια τη ζωή τους προκειμένου ο βασιλιάς τους να γιορτάζει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα δίπλα στο δέντρο από τη Νορβηγία.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η παράδοση συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Ένα ακόμα έθιμο της Αγγλίας είναι γνωστό ως Boxing Day και γιορτάζεται την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.
Μικρά στολισμένα κουτιά με φαγητό, γλυκά, μικροδωράκια ή νομίσματα προσφέρονται σε όποιον επισκεφθεί το σπίτι εκείνη την ημέρα.

O Άγιος Βασίλης είναι γνωστός ως Father Christmas . Τα παιδιά, αντί να του στέλνουν γράμματα για να του πουν τι δώρο θέλουν, τα πετάνε στο τζάκι και ο Father Christmas διαβάζει τον καπνό.

Σε μερικές βρετανικές περιοχές το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές την παραμονή των Χριστουγέννων είναι μια παραλλαγή μιας ειδωλολατρικής τελετής.

Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα.

Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα, ενώ πριν από χρόνια άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα.

Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

father christmas

Στην Αγγλία ξεκίνησε και η παράδοση του κρεμάσματος της κάλτσας στις καπνοδόχους. Αυτό ξεκίνησε καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε που ο Father Christmas κατέβαινε από καμινάδα του έπεσαν κατά λάθος μερικά χρυσά νομίσματα και βρέθηκαν μέσα σε μια κάλτσα που την είχαν απλώσει εκεί για να στεγνώσει!!!
Τα παιδιά δεν ανοίγουν τα δώρα τους μόλις ξυπνήσουν, αλλά περιμένουν μέχρι το απόγευμα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα στην Ιρλανδία\

belfast christmas market bg

Στην Ιρλανδία τα παιδιά αφήνουν μεγάλους σάκους το βραδύ της παραμονής κοντά στο τζάκι και είναι παράδοση να αφήνουν μέντες και ένα ποτήρι Guinness για να δροσιστεί ο Άγιος Βασίλης.

Χριστούγεννα στην Ισπανία

Ισπανια

Η Χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει στην Ισπανία με τη μεγάλη κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου.

Για τους Ισπανούς τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου και ακολουθείται από την Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και την 6η Ιανουαρίου την «Dia de Reyes».

Η παραμονή των Χριστουγέννων ή αλλιώς «Noche Buena» είναι το βράδυ που μαζεύεται όλη η οικογένεια. Τα δωμάτια διακοσμούνται με κλαδιά από πεύκα, μπεζ και κόκκινααλεξανδριανά και αναμμένα κεριά δίνοντας μια κατάνυξη και ένα χρώμα στην ατμόσφαιρα.

Μετά το τραπέζι των Χριστουγέννων στο οποίο προσφέρονται τοπικές σπεσιαλιτέ, ακολουθεί η Λειτουργία των Χριστουγέννων.

Ο διάσημος πετεινός Misa del Gallo υπενθυμίζει τον αλέκτορα που σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο μήνυμα της Γέννησης του Ιησού.

Στις 5 Ιανουαρίου στη διάρκεια μιας μεγάλης παρέλασης που ονομάζεται «Cabalgata de Reyes», άνθρωποι ντυμένοι σαν τους Τρεις Μάγους και άλλες μορφές της Θρησκείας πετάνε γλυκά στα παιδιά.

Η εορταστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου την μέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τρεις Μάγοι φέρνουν τα δώρα στα παιδιά, πάντα σύμφωνα με την παράδοση.
ΠΗΓΗ http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=401&id=9719

Χριστούγεννα στο Βέλγιο

βελγιο

Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι.

Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus ή αλλιώς Άι Βασίλης.

Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων που αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες και ακόμη υπαίθριες αγορές.

Χριστούγεννα στην Αυστρία

austria christmas fota

Στην Αυστρία όπως και στις άλλες χώρες η περίοδος των εορτών ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου ή την πρώτη του Δεκεμβρίου.

Στα παραδοσιακά στεφάνια που κατασκευάζονται τις ημέρες αυτές τοποθετούνται κεριά. Κάθε Κυριακή που ακολουθεί ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24 Δεκεμβρίου. Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου.

Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Silent Night, Holy Night» το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, στην Ελληνική «Άγια Νύκτα», τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η εορταστική περίοδος τελειώνει επίσημα στις 2 Φεβρουαρίου, αν και οι Αυστριακοί θεωρούν ως τέλος τη εορταστικής περιόδου τα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου.

Τα παιδιά ντυμένα σαν τους τρεις Μάγους γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα, εύχονται ένα ειρηνικό και ευλογημένο νέο έτος, ενώ τα χρήματα που συγκεντρώνουν τα προσφέρουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τα στεφάνια κατασκευάζονται κάθε χρόνο σε πολλές παραλλαγές.

Ποικίλουν από κλασσικά στρογγυλά με σκουροπράσινα κλαδιά πεύκου, κουκουνάρια και κόκκινους φιόγκους μέχρι τα πιο μοντέρνα με πολύχρωμα αλεξανδριανά.

Αμέσως μετά το κόψιμο των κλαδιών τα περνούν πάνω από φλόγα κεριού για να διατηρηθούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χριστούγεννα στην Ελβετία

xristougenna stin elvetia1

Στην Ελβετία οι τέσσερις εβδομάδες προ των Χριστουγέννων εορτάζονται με πλούσια παραδοσιακά έθιμα, όπως το γιορτινό στεφάνι και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο.

Ο «Samichlaus» όπως ονομάζεται στη γερμανική πλευρά της Ελβετίας ο Άγιος Νικόλαος μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου.

Η παραμονή των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από διάφορα έθιμα, όπως αυτό του Δένδρου, των καλάντων, του γιορτινού τραπεζιού και της λειτουργίας των Χριστουγέννων.

Χριστούγεννα στην Ολλανδία 

filippis tours amsterntam 04 1600x800 1

Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Ολλανδία ξεκινάει με μια παράδοση η οποία αρχικά δεν είχε καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Η ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου αποτελεί τη κορύφωση της εορταστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος ονομάζεται «SinterKlaas» καταφθάνει στην Ολλανδία το Νοέμβριο, τρεις βδομάδες πριν τα γενέθλιά του.

Το πλοίο του είναι φορτωμένο με δώρα, το υποδέχεται στο λιμένα η Βασίλισσα Βεατρίκη συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου. (Βέβαια αυτό το έθιμο ανάγεται στην εποχή που η Ολλανδία ήταν αποικιοκρατική και έρχονταν τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα από τις αποικίες της).

Τις ημέρες που ακολουθούν ο SinterKlaas γυρίζει όλη τη Χώρα μαζί με τον βοηθό του τον Zwarten Piet (Μπλακ Πιτ ή Μαύρο Πιτ). Τα παιδιά στην Ολλανδία παίρνουν τα δώρα τους στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα  Χριστουγεννιάτικα δένδρα στολίζονται παντού αφού έχει φύγει από τη χώρα ο SinterKlaas. Τα Αλεξανδριανά αποτελούν και εδώ μέρος της εορταστικής διακόσμησης.

Χριστούγεννα στην Δανία

kopeghagi xristougenna 533885068

Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών.

Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδριανό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Εκτός από το στεφάνι για τη σύνθεση του οποίου χρησιμοποιούνται μικρά κόκκινα ή μπεζ Αλεξανδριανά, κλαδιά και λαμπερά στολίδια υπάρχει και το «έθιμο του κεριού» που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά και χρησιμεύει σαν ημερολόγιο.

Κάθε παιδί έχει ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα στις μέρες που αντιστοιχούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα το κερί ανάβεται μέχρι να πλησιάσει η επόμενη γραμμή. Έτσι φθάνει η μέρα που θα πάρει και το δώρο του.

Η περίοδος των Χριστουγέννων στη Δανία συνοδεύεται και από τα απαραίτητα και πολύ σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια τα «Julenisser».

Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου».

Χριστούγεννα στην Νορβηγία

maxresdefault 2

Τα Σκανδιναβικά «Jul» (Χριστούγεννα) έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής.

Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο.

Τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας, ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι.

Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod κατά τη διάρκεια της οποίας τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων, των συγγενών και φυσικά της οικογένειας.

Χριστούγεννα στην Φιλανδία 

aqwuawwyef

Στη Φινλανδία η 24η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη ημέρα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Οι εορτασμοί αρχίζουν το μεσημέρι, οπότε σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση η ειρήνη των Χριστουγέννων καλείται να ξεπροβάλει με κάθε επισημότητα στη πόλη «Turku» της Φινλανδίας.

Τα κεριά και τα εποχικά φυτά διακόσμησης όπως το «αλεξανδριανό» δημιουργούν τη κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε οικογενειακό πάντα περιβάλλον.

Παραδοσιακά η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και μια επίσκεψη στο νεκροταφείο την παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας τα καλυμμένα από χιόνι νεκροταφεία μετατρέπονται σε εντυπωσιακές φωτεινές θάλασσες από κεριά.

Χριστούγεννα στην Σουηδία 

christmas sweden

Οι γιορτές στην Σουηδία αρχίζουν στις 13 Δεκεμβρίου με την ημέρα της Lucia, που σύμφωνα με τον θρύλο, είναι η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου και άρα άνθρωποι και ζώα χρειάζονται περισσότερη τροφή.

Στο σπίτι, η Lucia (Βασίλισσα του Φωτός) βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας.

Φοράει ένα μακρύ άσπρο φόρεμα και ένα στέμμα με κεριά στα μαλλιά της. Ξυπνάει τους γονείς της, τραγουδώντας το παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι “Santa Lucia” και τους πάει καφέ, κουλουράκια και κάποτε glogg (ζεστό κρασί με μπαχαρικά).

Επίσης διοργανώνονται εκλογές για την επιλογή της Lucia που θα ηγηθεί στην μεγάλη παρέλαση στη Στοκχόλμη.

Το έθιμο του Xριστουγεννιάτικου δέντρου, ήρθε στην Σουηδία από την Γερμανία, ήδη, από τα 1700, αλλά γενικεύτηκε σε όλη την χώρα τον τελευταίο αιώνα. Πάντως, σήμερα σε όλα τα νοικοκυριά στολίζεται δέντρο.

Το αποκορύφωμα των εορτασμών είναι και στην Σουηδία, η παραμονή των Χριστουγέννων.Το Xριστουγεννιάτικο τραπέζι απαρτίζουν παραδοσιακά πιάτα όπως χοιρομέρι, ζελέ από γουρουνοπόδαρα, lutfisk και χυλός ρυζιού.

Το lutfisk (λιαστός μπακαλιάρος που σερβίρεται σε κρεμώδη σάλτσα) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα κατάλοιπο της νηστείας πριν από τη Μεταρρύθμιση.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το έθιμο του doppa i grytan (βούτηγμα στην κατσαρόλα), κατά το οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι.

Σε συμβολικό επίπεδο πρόκειται για τον αναλογισμό -μέσα στην αφθονία- όσων βρίσκονται σε ανάγκη και πεινάνε.

Μετά το φαγητό, όλοι συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να ανοίξουν τα δώρα τους.

Τα δώρα τα φέρνει ο Jultomten, ένα ξωτικό που μένει στη σοφίτα, αν υπάρχει, και είναι ανάλογο του Nisse της Δανίας. Ο Jultomten προστατεύει την οικογένεια και το βιός της. Σήμερα, σε πολλά νοικοκυριά κάποιος μεταμφιεσμένος σε ξωτικό επισκέπτεται το σπίτι φορτωμένος με ένα πελώριο σάκο γεμάτο δώρα.

Παραδοσιακά, οι Σουηδοί μένουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, ενώ παλιότερα ήταν έθιμο ο αγώνας δρόμου προς ή από την εκκλησία και ο νικητής θεωρούνταν ο τυχερός της χρονιάς.

Οι γιορτές στην Σουηδία λήγουν επίσημα στις 13 Ιανουαρίου. Ο λόγος είναι ότι όταν βασιλιάς της χώρας ήταν ο Κνούτος, περίπου πριν από 1000 χρόνια, αποφάσισε πως ο εορτασμός των Χριστουγέννων πρέπει να κρατάει 20 ημέρες αντί για 12!!!

Χριστούγεννα στην Πολωνία 

327091460

Στην Πολωνία η περίοδος που προηγείται των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς νέοι και μεγάλοι απέχουν συνειδητά από πειρασμούς (κυρίως από γλυκά) στη προσπάθειά τους να έχουν εσωτερική γαλήνη και αρμονία.

Τα σπίτια και τα δωμάτιά τους φαντάζουν υπέροχα με πλούσιες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Και εδώ κόκκινα ή μπλε αλεξανδριανά χρησιμοποιούνται στη παραδοσιακή διακόσμηση της Πολωνίας σε συνδυασμό με κλαδιά από πεύκα.

Η παραμονή των Χριστουγέννων θεωρείται η πιο σημαντική ημέρα των εορτών.

Μετά από μια ημέρα νηστείας η οικογένεια από τους γηραιότερους μέχρι τα παιδιά συγκεντρώνονται στο γιορτινό τραπέζι που ειδικά για τη περίσταση είναι περίτεχνα διακοσμημένο ενώ το λευκό τραπεζομάντιλο θεωρείται πλέον απαραίτητο.

Μόλις το πρώτο αστέρι εμφανισθεί στον ουρανό η εορτή μπορεί να ξεκινήσει. Η έναρξη της εορτής γίνεται με το μοίρασμα του χριστουγεννιάτικου μπισκότου, ως ένδειξη αγάπης και συμφιλίωσης που συνοδεύεται με την ανταλλαγή θερμών ευχών.

Στο τραπέζι υπάρχει πάντα και ένα πιάτο άδειο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εμφανιστεί αναπάντεχα. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δένδρο των Χριστουγέννωνκαι προσφέρονται από τον νεαρότερο σε ηλικία.

Σε αντίθεση με την αγγλοσαξονική παράδοση, τα δώρα δεν απευθύνονται σε καθορισμένα πρόσωπα έτσι αυτά επιλέγονται να είναι γενικού ενδιαφέροντος ή χρήσης.

Χριστούγεννα στην Τσεχία 

GettyImages 521908192 RF

Στην Τσεχία η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας είναι αφιερωμένη στη μάρτυρα της περιόδου των πρώτων διωγμών των Χριστιανών. Από άκρη σε άκρη της Χώρας κόβονται κλαδιά κερασιάς και διατηρούνται στο νερό.

Εάν έχουν ανθίσει μέχρι τα Χριστούγεννα φέρνουν καλή τύχη και πιθανόν ευνοϊκές προοπτικές για γάμο μέσα στην επόμενη χρονιά.

Τα κλαδιά της κερασιάς μαζί με μικρά φυτά Αλεξανδριανών και άλλα γιορτινά στολίδια τοποθετούνται μέσα σε ψάθινα καλάθια, συνθέτοντας δημιουργίες παραδοσιακού και μοντέρνου στυλ που κοσμούν το γιορτινό τραπέζι!

Χριστούγεννα στη Ρωσία

ρωσία

Στην Ρωσία είχαν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στα λευκά μια κοπέλα του σπιτιού και να τη βάζουν να παριστάνει την ΠαναγίαΤην Παραμονή των Χριστουγέννων μετά την λειτουργία της Γέννησης θα συναντήσετε ομάδες ντόπιων που δεν ξεχνουν να μεταφέρουν το μύνημα της γιορτής κρατώντας κεριά και χειροποίητα  φαναράκια στους δρόμους.

images 1 4

Χριστούγεννα στο Μεξικό

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στο Μεξικό, μοιάζει, κυριολεκτικά, με καρναβάλι!

– Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου και ονομάζονται Λας Ποσάδας. Τα χρώματα, τα γέλια και τα χιλιάδες παιχνίδια κυριαρχούν..Στο Μεξικό, οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κρατώντας καμπάνες και κεριά.

– Στο Μεξικό, βλέπεις παντού φάτνες. Εκτός όμως απο τις παραδοσιακές φιγούρες, μπορείς να δεις επίσης τυπικά μεξικανικά στοιχεία, όπως, Φλαμίνγκο και Φραγκόσυκα!

fatni

– Κατά τη διάρκεια των γιορτών, οι άνθρωποι επισκέπτονται φίλους και συγγενείς, παρακολουθούν Εκκλησιαστικές λειτουργίες και τα παιδιά παίζουν παιχνίδια απο το πρωί μέχρι το βράδυ..

– Μια απο τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες/εκδηλώσεις στο Μεξικό, είναι το Σπάσιμο της Πινάτας. Η Πινάτα φτιάχνεται απο πεπιεσμένο χαρτί και γεμίζεται με διάφορα γλυκά, που ξεχύνονται, όταν αυτή σπάει. Οι περισσότερες, έχουν σφαιρικό σχήμα και επτά άκρες, αντιπροσωπεύοντας τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

pic3b1ata

– Οι Μεξικάνοι γεμίζουν το γιορτινό τραπέζι τους με άφθονα αγαθά. Ανάμεσα στα παραδοσιακά πιάτα, ξεχωρίζoυν οι Ταμάλες (τυλιγμένο ζυμαράκι απο καλαμποκάλευρο με γέμιση),το ψητό γουρουνόπουλο, ή γαλοπούλα, και μια ειδική γιορτινή φρουτοσαλάτα!

tamales

Χριστούγεννα στην Ουκρανία

5d8526852100003200d4f063

Στην Ουκρανία ο Παγωμένος Πατέρας φθάνει με το έλκηθρο, το οποίο σέρνουν μόνο τρεις τάρανδοι, ενώ τον συνοδεύει και ένα κοριτσάκι, το Κορίτσι-Νιφάδα, που φορά ένα λαμπερό μπλε κοστούμι με λευκή γούνα και ένα στέμμα που έχει το σχήμα μιας νιφάδας χιονιού.

Χριστούγεννα στην Αφρική!

Αν έχουμε συνδέσει τα Χριστούγεννα με χιόνι ή το χειμώνα, οι αφρικανικές χώρες γιορτάζουν  μάλλον στη σκιά των υψηλών θερμοκρασιών τη μέρα αυτή.

Μια ήπειρος όπου το θρησκευτικό συναίσθημα είναι έντονο και η οικογένεια τιμάται. Κατά συνέπεια, ανεξάρτητα από το κοινωνικό περιβάλλον στις χώρες της Αφρικής οι χριστιανοί, σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται, για παράδειγμα στο Καμερούν, στο Μπενίν, στην Γκάνα, γιορτάζουν όλοι μαζί τα Χριστούγεννα τη γέννηση του Ιησού.

Τα Χριστούγεννα είναι μια στιγμή ανταλλαγής συναισθημάτων, φιλικής διάθεσης, θρησκευτικής λατρείας, εκδηλώσεων. Οι εκκλησίες αρχίζουν την προετοιμασία τους μήνες πριν!

Τα παιδιά είναι που δέχονται πολλά δώρα, αλλά όχι οι ενήλικες όπως στη Δύση.

«Εισαγόμενες παραδόσεις» όπως το έλατο, βρίσκονται σε απαγορευτικές τιμές για τους Αφρικανούς. Και η ιδιοφυΐα της Αφρικής αποκαθιστά το Έλατο με κατασκευές από τοπικούς θάμνους, σύρματα, φύλλα φοίνικα ή μπανανιάς.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Αν για τους πλούσιους και ομογενείς, τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιο κοντά στο δυτικό μοντέλο, οι αφρικανοί συγκεντρώνονται για να φάνε με την οικογένεια και ένα πλούσιο μενού είναι εμπνευσμένο από την τοπική κουζίνα. Οι άνθρωποι μοιράζονται ό,τι έχουν με τους γείτονές τους, άλλος το κρασί του, άλλο ένα φαγώσιμο που διαθέτει (ένα κοτόπουλο, για παράδειγμα).

 

Ζαΐρ:

Στο Ζαΐρ, ο τουρίστας, θεωρεί πως η γιορτή των Χριστουγέννων θα πρέπει να ονομάζεται «η γιορτή του καλωσορίσματος», αφού εκτυλίσσεται σε ένα έντονο πνεύμα φιλοξενίας, προσφοράς και ευθυμίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους, ξένοι και γνωστοί μοιάζουν να ζουν, να τρώνε, να παίρνουν φροντίδα και ενδιαφέρον, σαν να είναι όλοι μία μεγάλη οικογένεια. Οι Χριστιανοί είναι σε πλειοψηφία Καθολικοί και πηγαίνουν ομαδικά τα  μεσάνυχτα στην εκκλησία, σε μια χαρούμενη και ζωντανή ατμόσφαιρα. Μετά τη λειτουργία, τραγουδούν και χορεύουν μέχρι το πρωί.

Την επόμενη μέρα, το χριστουγεννιάτικο γεύμα λαμβάνει χώρα το μεσημέρι. Συνήθως περιέχει, μεταξύ άλλων, σαν κύριο φαγητό, το κοτόπουλο με ρύζι, πιπέρι και ΣΕΚΕ-ΣΕΚΕ (φύλλα μανιόκα, ψιλοκομμένα). Όποιος περνά από το σπίτι, είναι ευπρόσδεκτος!

Κένυα:

Στην Κένυα, λόγω του κλίματος, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Οι Κενυάτες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ψήνοντας μια κατσίκα για το οικογενειακό παραδοσιακό γεύμα, και στη Σενεγάλη, αν και υπάρχει μια πλειοψηφία σε μουσουλμανικό πληθυσμό, η παράδοση του δώρου είναι όλο και πιο συχνή στις οικογένειες, και μπορεί να δει κάποιος τον Άγιο Βασίλη στους δρόμους αλλά όχι σαν κούκλες στα μαγαζιά.

Λίλιαν Σίμου astrolife

 

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα θυμίζει καλοκαιρινή ημέρα χαλάρωσης αφού αντί να φάνε γαλοπούλα κάνουν μπάρμπεκιου στον κήπο. Μάλιστα, εκεί στολίζουν τις εκκλησίες με μπαλόνια, λουλούδια και κορδέλες

Κατά τη διάρκεια των εορτών, ανταλλάσσονται επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ψήνοντας κατσικίσιο κρέας και δαπανούν από κοινού όσα χρήματα διαθέτουν, για να έχουν ένα πλούσιο μπουφέ.

Οι αδύναμοι οικονομικά άνθρωποι, ανταλλάσσουν πρακτικά αντικείμενα όπως σαπούνι, μαχαίρια, κύπελλα, κούπες, πιάτα, για παράδειγμα.

Οι πλούσιοι προσφέρουν γλυκά, ρούχα ή βιοτεχνικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ασυνήθιστο να δει κάποιος στο τραπέζι των πλουσίων γαλοπούλα ή ψητό βοδινό κρέας, με ρύζι και σταφίδες.

Γκάνα:

Ετοιμάζονται αρκετό καιρό πριν, για να γιορτάσουν τη γέννηση του Ιησού. Και στην κατοικία τους, και στην εκκλησία, θα πραγματοποιηθεί η γιορτή των Χριστουγέννων, η οποία ξεκινά μαζί με την άφιξη του κακάο.

Σε κάθε γωνιά της Αφρικής, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με χαρά, τραγούδια και μουσική. Παραδοσιακά όργανα όπως τα τύμπανα, το balafon, συνοδεύουν τις γιορτινές μέρες.

Κατά την εορταστική περίοδο, μερικές φορές παίζουν σκηνές από την Αγία Γραφή ή έργα που θυμίζουν την Αφρικανική άγρια ζωή.

Λίλιαν Σίμου astrolife

Πηγή : wikipedia


 

happy kids singing christmas carols 50699 544 626x381

 Ετοιμαστείτε τώρα  να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελληνική Παράδοση με το Νο 1 έθιμο αυτών των ημερών…..

“Να τα πούμε;” ελληνικά χριστουγεννιάτικα & πρωτοχρονιάτικα κάλαντα

ΤΑ ΠΟΥΜΕ

Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι, η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά. Οι τραγουδιστές – οργανοπαίκτες των καλάντων ονομάζονται “καλαντιστές”. Τα κάλαντα πήραν το όνομά τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλός και μικρά νομίσματα.
hqdefaultΤα κάλαντα είναι μείγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας, ανάλογα με τα χαρίσματά τους, την ηλικία τους, το επάγγελμά τους ή την κοινωνική τους θέση.
Η ιστορία τους συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα). Τα παιδιά της εποχής εκείνης κρατούσαν ομοίωμα καραβιού που παρίστανε τον ερχομό του θεού Διόνυσου. Άλλοτε κρατούσαν κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς και άσπρο μαλλί (η λεγόμενη ειρεσιώνη, από το έριο = μαλλί), γύριζαν και τραγουδούσαν και τους έδιναν δώρα. Στις κλωστές έδεναν τις προσφορές των νοικοκύρηδων.
images 1Το τραγούδι της Ειρεσιώνης της εποχής του Ομήρου, συναντάμε σήμερα με μικρές παραλλαγές στα κάλαντα της Θράκης: “Στο σπίτι ετούτο πού ‘ρθαμε του πλουσιονοικοκύρη ν’ ανοίξουνε οι πόρτες του να μπει ο πλούτος μέσα να μπει ο πλούτος κι η χαρά κι η ποθητή ειρήνη και να γεμίσουν τα σταμνιά μέλι, κρασί και λάδι κι η σκάφη του ζυμώματος με φουσκωτό ζυμάρι”. Με το τριγωνάκι μου στο χέρι ρωτώ: “Να τα πούμε;”. Σαν ακούσω “Να τα πείτε” από τον νοικοκύρη του σπιτιού να τραγουδάω ξεκινώ και σαν τελειώσω λέω δυνατά “Και του χρόνου! Χρόνια Πολλά!”, συνοδεύοντάς το με ένα “Ευχαριστώ” για το κέρασμα ή το φιλοδώρημα που θα μου δώσουν!

Υπό την πίεση των μεγάλων χριστιανικών εορτών, οι αρχαίες ειδωλολατρικές γιορτές εξαλείφθηκαν με την πάροδο των αιώνων. Έμειναν, όμως, μέχρι τις μέρες μας, οι δοξασίες, οι θρύλοι και ο μεταφυσικός φόβος για τα δαιμονικά των Χριστουγέννων: τους δικούς μας καλικάντζαρους και τους λυκάνθρωπους στη Γαλλία.
Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε περισσότερα…

Ας μάθουμε για τα Θεοφάνεια ή


Φώτα και τι πιστεύει ο λαός για τους καλικάντζαρους

1

Η γιορτή των Θεοφανίων , που εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου, είναι μία από τις λαμπρότερες του έτους, καθώς γιορτάζεται στην αρχή της νέας χρονιάς. Τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο…


Μετάβαση στο sway.office.com.


 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Ειδήσεις - Δημοσιεύσεις, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Κινηματογραφική παιδεία, Παγκόσμια & τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά, Παγκόσμιες ημέρες - Αφιερώματα, Παραδοσιακά Ήθη & έθιμα, Χριστούγεννα, Ψηφιακή βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.