Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού. Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος.
Η ιστορία του καπνού
Κάπως σαν παραμύθι, σαν γλαφυρή ιστορία, που ανάγεται σε μακρινούς αιώνες, ξεκίνησε η περίπτωση “Καπνός”!
Ένα απλό, ταπεινό χόρτο που έμελλε να διαδραματίσει τον πιο αποτρόπαιο ρόλο στις γενεές του μεταγενέστερου και κυρίως του σύγχρονου κόσμου. Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που διαδόθηκε στον κόσμο από τους ιθαγενείς της Αμερικής.
Ο καπνός και πληθυντικός τα καπνά είναι είδος του φυτού “Νικοτιανή”, που οφείλει το όνομα της στον Γάλλο πρεσβευτή Ιωάννη Νικότ (Nicot), που την εισήγαγε και τη διέδωσε στη Γαλλία το 1560. Ο καπνός κατάγεται από την Αμερική και ειδικότερα από περιοχές νοτιότερα από το Μεξικό. Αρχαιολογικές έρευνες διαπίστωσαν ότι εκεί η χρήση του καπνού ήταν γνωστή 500 χρόνια πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής.
Παρόλο που ορισμένες έρευνες εκτιμούν ότι η είσοδος του καπνού (της NicotianaTabacum ) στην Κούβα γίνεται μέσω των Aravacas και χρονολογείται μεταξύ δύο-τριών χιλιάδων ετών π.Χ., η κουλτούρα του καπνού για την Ευρώπη ήταν άγνωστη μέχρι το 1492 όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε το «πούρο», ταυτόχρονα με τον Νέο Κόσμο. Όταν έφθασαν στην Κούβα, το πρώτο πράγμα που είδαν ήταν ένας μεγάλος αριθμός Ινδιάνων που κρατούσαν στα χέρια τους κάποια βότανα, τα οποία κάπνιζαν σύμφωνα με το έθιμο τους. Οι πρώτοι άνθρωποι που κάπνιζαν φύλλα καπνού ήταν οι Μάγια πριν από 1.500 χρόνια. Η κληρονομιά περίεργων χαρακτικών δείχνει πώς αυτός ο λαός της Κεντρικής Αμερικής έδωσε στο κάπνισμα θρησκευτικό και τελετουργικό χαρακτήρα. Μερικοί λαοί της Κολομβιανής Αμερικής όχι μόνο χρησιμοποίησαν τον καπνό για τελετουργικούς σκοπούς, αλλά και ως θεραπευτικό φάρμακο. Στα τέλη του 12ου αιώνα, οι Αζτέκοι εισέβαλαν στην περιοχή των Μάγια και αφομοίωσαν το έθιμο του καπνίσματος. Ωστόσο, έδωσαν στο κάπνισμα πιο κοινωνικό παρά θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς η πιο σημαντική εστίαση ήταν αποκλειστικά στη μεγαλοπρέπεια και τη βελτίωση των σκευών και εργαλείων καπνίσματος. Οι Αζτέκοι ινδιάνοι κράτησαν το έθιμο μέχρι την άφιξη των Ισπανών στις αρχές του 16ου αιώνα.
Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο και έπαιζε σημαντικό ρόλο στις διάφορες τελετουργίες τους.
Πότε ήρθε ο καπνός στην Ευρώπη;
Το 1492 εξερευνώντας την Κούβα συνάντησαν Ιθαγενείς, που εισέπνεαν τον καπνό από καιγόμενα φύλλα. Επίσης, ο ιεραπόστολος Ραμόνο Πόντε, που συνόδευε τον Κολόμβο στο δεύτερο ταξίδι του (1494-96), παρατήρησε ότι οι Ιθαγενείς εισέπνεαν σκόνη καπνού και έκανε σχετικές ανακοινώσεις προς τον Πέτρο της Βερώνης το 1511. Ακόμα, το 1502 οι Ισπανοί στα παράλια της Ν. Αμερικής παρατήρησαν μεταξύ των κατοίκων τη συνήθεια του μασήματος των φύλλων του καπνού. Οι Ιθαγενείς πολλές φορές χρησιμοποιούσαν ξύλινη σύριγγα σε σχήμα διχάλας (Υ), ώστε από τα δύο άκρα, τυλιγμένα με φύλλο αραβοσίτου, να εισπνέουν. Στην Ευρώπη ο καπνός μεταφέρθηκε από τους Ισπανούς το 1519.
• Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα (περίπου το 1556), η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ’ όλο τον κόσμο.
Οι άνθρωποι της συνοδείας του Κολόμβου είχαν για πρώτη φορά την παράξενη εμπειρία να παρακολουθήσουν έκπληκτοι την “τελετουργία” του καπνίσματος μεταξύ των ιθαγενών στους νέους τόπους, που ανακάλυπταν και εξερευνούσαν.
Τα νέα έφθασαν στην Ευρώπη με λεπτομερείς περιγραφές του αλλόκοτου και πρωτοφανούς αυτού γεγονότος.
Ας δούμε το παρακάτω βίντεο.
Ένα χόρτο με διαφορετικές ιδιότητες και τολμηρές επεμβάσεις στη ανθρώπινη ζωή! Αυτό το χόρτο λες και είχε την τύχη και την τιμή να γίνεται Βασιλικό δώρο κι αυτή τη φορά από τους Ισπανούς προς τον Κάρολο.
Αργότερα η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα ασυνήθιστο δώρο προς μια βασίλισσα .Ο Jean Nicot, Γάλλος διπλωμάτης που ήταν τότε πρεσβευτής της Γαλλίας στην Πορτογαλία, έδωσε καπνό στην Catherine de Medici, (Αικατερίνη των Μεδίκων) τη βασίλισσα της Γαλλίας, ως φάρμακο κατά της ημικρανίας.
Προς τιμήν του Nicot, ο καπνός έλαβε το επιστημονικό του όνομα herbe nicotiniane, και αργότερα, το αλκαλοειδές, που προέρχεται από το φυτό, ονομάστηκε νικοτίνη. Εκτός από τη νικοτίνη όμως, ο καπνός περιέχει και άλλα αλκαλοειδή τα οποία όμως δρουν όπως πολλά αντικαταθλιπτικά.
Κανείς όμως δεν περίμενε πως ότι τα φύλλα του καπνού των Ιθαγενών και η συνήθειά τους να τα καπνίζουν θα έμπαιναν σε βασιλικά παλάτια, στα πλουσιότερα σαλόνια και στην αριστοκρατία της Ευρώπης.
Εκλεκτές ποικιλίες πούρων και σιγαρέτων είχαν τιμητική θέση μέσα σε χρυσές, αργυρές και βελούδινες θήκες σαν πολύτιμα δώρα προς μεγάλες προσωπικότητες.
Θα χρειαστεί όμως πολύς χρόνος, πριν το πούρο γίνει αποδεκτό ως ευχαρίστηση και απόλαυση, σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού. Η Ισπανία, η πρώτη που αποίκησε στην Αμερική, ήταν και η πρώτη που έλαβε τους σπόρους μιας μεξικάνικης ποικιλίας, Nicotiana Tabacum. Η καλλιέργειά της προωθήθηκε στην Κούβα και σκλάβοι εισήχθησαν από την Αφρική, για να αυξήσουν την περιοχή της φυτείας, καθώς οι γηγενείς είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Η Ισπανία επέμενε να διατηρήσει το μονοπώλιό της. Η Αβάνα έγινε η προνομιακή χώρα στην παραγωγή και αποστολή καπνού, όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε ολόκληρη την αυτοκρατορία “δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τον καπνό”, ειπώθηκε στην Κούβα. Η Ισπανία μονοπώλησε το εμπόριο καπνού, για το οποίο καθιέρωσε το 1634 ένα είδος “καπνόσημου” για αυτό το προϊόν για την Castilla y León, ένα καθεστώς που το 1707 επεκτάθηκε σε όλα τα εδάφη της κορώνας, συνοδευόμενο από την απαγόρευση της καλλιέργειας της χερσονήσου για να διευκολύνει έτσι τον τελωνειακό έλεγχο. Η επέκταση του στην Κούβα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής, προκάλεσε πολλές επαναστάσεις και, το 1735, η Ισπανία παραχώρησε την εκμετάλλευση στην εταιρεία Havana.
Αργότερα, το 1717, ένα βασιλικό διάταγμα του στέμματος της Ισπανίας οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου εργοστασίου καπνού στην Κούβα, του Bασιλικού Eργοστασίου της Αβάνας, δημιουργώντας έτσι μονοπωλιακό καθεστώς για τη νεογέννητη κουβανική βιομηχανία. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα, οι τιμές του καπνού αυξήθηκαν στα ύψη, συμβάλλοντας στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και στον περιορισμό του στην ελίτ. Ο καπνός (χωρίς προηγούμενη επεξεργασία) εκ τούτου προοριζόταν για την υπόλοιπη κοινωνία, και η κατανάλωση καπνού (snuff) έγινε το μεγαλύτερο κοινωνικό τελετουργικό στην Ευρώπη που χαρακτήριζε τις αστικές και αριστοκρατικές κοινωνίες. Αλλά στο τέλος αυτού του αιώνα υπήρξε μια αλλαγή στις συνήθειες καπνίσματος. Για άλλη μια φορά, οι κοινωνικές ομάδες με το υψηλότερο εισόδημα κατέληξαν να καταναλώνουν καπνό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάπνισμα έχει γίνει πλέον παγκόσμιο γεγονός.
Στη Γαλλία αναπτυσσόταν το 1556. Στην Ιταλία καλλιεργήθηκε το 1575. Οι Σάξονες καλλιέργησαν τον καπνό το 1613. Στην Ολλανδία καλλιεργήθηκε το 1615. Στην Ελλάδα μεταφέρθηκε ο καπνός στα τέλη του 16ου αιώνα. Στα μέσα του ΙΖ’ αιώνα ο καπνός ήταν γενικά διαδεδομένος στη Δύση. Η καλλιέργεια του καπνού στην Αγγλία απαγορευόταν μέχρι το 1910, παρόλο που η εισαγωγή της συνήθειας του καπνίσματος στην Ευρώπη οφείλεται στους Άγγλους, που το 1586 από την αποικία τους, τη σημερινή Βιργινία της Αμερικής, έφεραν υλικό και όργανα καπνίσματος στον Ουώλτερ Ρώλι (Raleigh). Οι άποικοι, που ο Ρώλι εγκατέστησε στη Βιργινία, άρχισαν τη συστηματική καλλιέργεια του καπνού στην Αμερική.
Το 1636 Ισπανοί έφεραν τη συνήθεια της εισπνοής καπνού στην Ιταλία, που αμέσως ο Πάπας Ουρβάνος Η’ απαγόρευσε με εγκύκλιο για ένα περίπου αιώνα, έως το 1724. Στο διάστημα του ΙΖ’ αιώνα το κάπνισμα διαδόθηκε ταχύτητα σε όλο τον κόσμο, παρά τις απαγορεύσεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας.
Είναι στις αρχές του 19ου αιώνα όταν ο καπνός παύει να είναι φάρμακο για να γίνει ευχαρίστηση, η μόνη ανώτατη απόλαυση, σύμβολο ευημερίας. Το πούρο θα αρχίσει να καταναλώνεται ευρέως, “η μόνη απόλαυση” στη φυσική του μορφή. Σε αυτόν τον αιώνα, καταγράφηκαν οι πρώτες μάρκες πούρων, με τα ονόματα Bernardino Recunrrel και Cabañas y Carvajal. Αργότερα άλλοι όπως Montecristo, Figaro, Punch, Upmann θα κάνουν την εμφάνισή τους.
• Το πέρασμα από το κάπνισμα ακατέργαστου καπνού στο τσιγάρο έγινε μόλις τον 20ο αιώνα, όταν με την πρόοδο της μηχανικής έγινε δυνατό να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.
Τότε δημιουργήθηκαν και οι πρώτες καπνοβιομηχανίες, που σημείωσαν μεγάλη άνοδο στην παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν κάτω από το στρες της μάχης, οι στρατιώτες κάπνιζαν όλο και πιο πολύ, με συνέπεια να εθιστούν στη νικοτίνη.
Από τότε σταδιακά οι χώρες η μία μετά την άλλη επιδόθηκαν στην εκμετάλλευση του καπνού με εργοστάσια, βιομηχανίες, ταμεία, γραφεία, εμπορία, εξαγωγές, εισαγωγές κ.λ.π.
Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20 το τσιγάρο πέρασε στο χώρο της διαφήμισης κι έγινε το σύμβολο μιας λαμπρής ανέμελης ζωής.
Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι το ταπεινό αυτό φυτό των ιθαγενών θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, επεκτάσεις και προεκτάσεις στη ζωή των ανθρώπων τόσους αιώνες μετά και ούτε σήμερα ακόμη συνειδητοποιούμε ότι έχει καταδυναστεύσει τον κόσμο και έχει γίνει η μάστιγα του αιώνα μας.
Αυτή η εικόνα συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του ’60, όταν η ιατρική κοινότητα και οι κυβερνήσεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, άρχισαν να συνειδητοποιούν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και να επιβάλουν σταδιακά απαγορεύσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία. Η πρώτη επιστημονική έρευνα επί του θέματος παρουσιάστηκε το 1962, από τον ιατρικό σύλλογο της Μ. Βρετανίας. Δύο χρόνια αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου 1964, αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνέδεσε για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων και τη χρόνια βρογχίτιδα.
Στην Ελλάδα, το κάπνισμα απαγορεύτηκε στους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.
Γι’ αυτό οι πολιτισμένοι λαοί άρχισαν να στοχεύουν στην ενημέρωση για την πρόληψη και παύση του καπνίσματος, που θεωρείται πια μια συνήθεια αναχρονιστική, περιθωριοποιημένη και κιτς και συνδέεται μόνο με τον όλεθρο και την καταστροφή του ανθρώπινου οργανισμού, αφού δεν φέρνει τίποτε άλλο, παρά μόνο την εξάρτηση, την αρρώστια και το θάνατο.
Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια, που ξαφνιάζει και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, τον δυσκολεύει και τον καταπονεί μέχρι να την υιοθετήσει, διότι είναι ξένη προς τις φυσιολογικές, βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Δεν είναι λειτουργία, που έχει προβλέψει η Φύση, αλλά συνήθεια, που έχει επινοήσει ο άνθρωπος και μάλιστα από την εποχή, που ζούσε ακόμη σε σχεδόν πρωτόγονη κατάσταση.
Παρά ταύτα όμως, όταν ο οργανισμός εθιστεί στον καπνό, τον κάνει αδιάσπαστο μέρος της ζωής του και δυσκολεύεται μετά να απαλλαγεί. Η σύγχρονη επιστήμη και ο σημερινός πολιτισμός μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του καπνού ήρθε κατά τα τέλη του 16ου ή στις αρχές του 17ου αιώνα, στην αρχή στην κοιλάδα του Αξιού και την Ξάνθη, και αργότερα στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη Μικρά Ασία και την υπόλοιπη βαλκανική χερσόνησο καλλιεργήθηκε αργότερα.
Τις πρώτες σιγαροποιητικές μηχανές εισήγαγαν το 1909 οι βιομήχανοι Βάρκας και Καραβασίλης.
Τα ελληνικά καπνά ήταν και είναι ποιοτικά ανάμεσα στα καλύτερα παγκοσμίως. Ιστορικά, ωστόσο, ο καπνός σκιαγραφεί ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας. Η εργασία στον τομέα της επεξεργασίας του καπνού και της βιομηχανικής παραγωγής τσιγάρων συντέλεσε στην ανάπτυξη πόλεων όπως η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη. Επηρέασε τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών τάξεων και πυροδότησε τη δημιουργία του εργατικού κινήματος της χώρας. Οδήγησε τόσο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, όσο και στην ανάπτυξη του εμπορικού και τραπεζικού κλάδου.
Η εργασία στον τομέα του καπνού υπήρξε καταλυτική και στο θέμα των προσφύγων. Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά της Βουλής του 1946: «Εάν δεν υπήρχε ο καπνός, δε θα ήτο δυνατόν να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίον προέκυψεν μετά την Μικρασιατικήν συμφοράν. Ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922, εστηρίχθη μόνο εις τον καπνόν».
Παράλληλα, η εμπορία του καπνού συντέλεσε και στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης αισθητικής που εκφράστηκε μέσα από την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών και των μεγάρων των καπνεμπόρων, το σχεδιασμό των αντικειμένων που σχετίζονταν με το κάπνισμα αλλά και των διαφημιστικών σημάτων και αφισών μιας σειράς ελληνικών καπνοβιομηχανιών.
Ο πολυσυζητημένος καπνός είναι φυτό ετήσιο, ποώδες και φθάνει έως το ύψος των 3 μέτρων. Ο καρπός του είναι κάψα. Τα άνθη σχηματίζουν ταξιανθία στην κορυφή του βλαστού, είναι συμπέταλα, πενταμερή, κοκκινωπά ή λευκά ή κιτρινοπράσινα ανάλογα με την ποικιλία. Τα φύλλα είναι απλά με ή χωρίς μίσχο, χνουδωτά και γλοιώδη. Η μεγάλη σημασία εστιάζεται στα φύλλα του καπνού, τα οποία περιέχουν κυρίως δύο ιδιάζουσες ουσίες πάρα πολύ δραστικές, την νικοτίνη και την νικοτιανίνη.
Η ναρκωτική επίδραση των φύλλων του καπνού οφείλεται στην νικοτίνη, η οποία είναι αλκαλοειδές υγρό, άχρωμο και δηλητηριώδες σε τέτοιο βαθμό ώστε μία σταγόνα αρκεί για να θανατώσει ένα σκύλο μετρίου μεγέθους. Γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται κατά διαφόρων ζωικών και φυτικών ασθενειών.
Στην κτηνιατρική χρησιμοποιείται σαν ισχυρό φάρμακο κατά των παρασίτων του δέρματος (ψύλλων, κοριών, τσιμπουριών κ.λ.π.) και μάλιστα αναμεμειγμένη με νερό. Το απόβρεγμα του καπνού χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνος ουσία, το δε αφέψημα των καπνόφυλλων καταπολεμά την αρρώστια “μελίγκρα”.
Η μελίγκρα ακόμη καταπολεμείται με καθαρή διάλυση νικοτίνης. Την ναρκωτική αυτή επίδραση των φύλλων του καπνού δέχεται ο καπνιστής, αφού τα φύλλα ξηραθούν και επεξεργαστούν κατάλληλα. Έχουν επινοηθεί διάφοροι τρόποι για τη χρήση των φύλλων του καπνού: α) τα καπνίζουν ως βιομηχανοποιημένα σιγαρέτα, πούρα, καπνό σιγαρέτων, καπνό με καπνοσύριγγες, καπνό με φιαλοσύριγγες β) τα εισπνέουν από τη μύτη και γ) τα μασούν στο στόμα, ανάλογα με τις ποικιλίες και επεξεργασίες.
Το φυτό και ο αποθηκευμένος καπνός περνούν από διάφορες διαδικασίες: τα φυτά σπέρνονται με σπόρο σε προφυλαγμένα σπορεία. Μόλις αποκτήσουν 4-6 φύλλα μεταφυτεύονται στον αγρό. Η ωρίμανση των φύλλων αρχίζει μετά από 2 μήνες και γίνεται η συγκομιδή ξεκινώντας από τα χαμηλότερα φύλλα, που ωριμάζουν νωρίτερα.
Τα ώριμα φύλλα διακρίνονται από κίτρινες, μεγάλες κηλίδες και μαζεύονται προ της ανατολής του ήλιου. Η τελείωση της ωρίμανσης (ίδρωμα) γίνεται μέσα σε αποθήκες, όπου τα φύλλα στοιβάζονται και σκεπάζονται. Μετά περνιούνται σε ράμμα (ορμαθός) από τη βάση τους για να αποξηρανθούν σε ξηραντήρια (λιάστρες) και να γίνουν κατακίτρινα.
Γύρω στο Νοέμβριο τα ξηρά φύλλα νοτίζουν και έτσι συσκευάζονται σε δέματα, χωρίς να θρύβονται. Από εδώ θα βγουν τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, των οποίων η προβολή και η διαφήμιση ενθαρρύνει και προάγει την κατανάλωση, πείθοντας και παρασύροντας τους πολίτες να γίνουν οπαδοί της ολέθριας αυτής συνήθειας και μόνο το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι το προϊόν βλάπτει σοβαρά την υγεία. Παρήγορο είναι ότι πολλοί καπνιστές αναζητούν τρόπους και μεθόδους (φίλτρα κ.α.) για να περιορίσουν ή να απαλλαγούν από τη βλαβερή ουσία.
Μετά από τη διάδοση της καλλιέργειας και της χρήσης του καπνού ανά τον κόσμο, μετά από το άνοιγμα της διεθνούς αγοράς, τη δημιουργία οργανισμών υποστήριξης και την αλόγιστη διαφήμιση, σήμερα λόγω των βλαβών, των ενοχλήσεων και των σοβαρών ασθενειών, που διαπιστωμένα επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το κάπνισμα, ιδρύονται σε όλες τις προηγμένες χώρες Σύλλογοι, Οργανισμοί, Σύνδεσμοι, Κέντρα Έρευνας, Κέντρα Μέσων και Πόρων, γίνονται Συνέδρια από πολλούς φορείς και επιστήμονες με προσπάθεια την ενημέρωση για την αποφυγή ή την παύση της καταστροφικής αυτής συνήθειας.
Αναπνοή και Υγεία
Εξαιτίας του καπνίσματος, συχνά παρουσιάζονται στον ανθρώπινο οργανισμό φαινόμενα εξαιρετικά ή ανεπανόρθωτα βλαπτικά. Πολύ σοβαρή επιβάρυνση δημιουργείται στους βρόγχους και στους πνεύμονες. Συμβαίνουν οργανικές παθήσεις της καρδιάς, ιδίως στηθάγχη. Οι ουσίες του καπνού απορροφώνται και με το αίμα φθάνουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι επιδρούν στη διάθεση και τη φαντασία.
Οι καπνιστές υποφέρουν από τρεμούλιασμα των άκρων, ιλίγγους, νευραλγίες ιδίως βραχιόνων και ώμων, εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη, παλμούς, πόνους στομάχου, εντέρων, επίμονη δυσκοιλιότητα, τοπικό ερεθισμό στα χείλη, στο στόμα, στη γλώσσα, φαρυγγίτιδα, διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία), αλλοιώσεις της γεύσης, της ακοής, της όσφρησης, αμβλύτητα της μνήμης ιδίως των λέξεων, μείωση της αντοχής και της αντίστασης του οργανισμού κ.α. επικίνδυνα για την υγεία και τη ζωή.
Γενικά ο οργανισμός πάσχει, επειδή το κάπνισμα επιφέρει χρόνια δηλητηρίαση με τη νικοτίνη. Επίσης, στους καπνιστές μειώνεται η καλή χοληστερίνη (H.D.L.) με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα που μας μεταφέρει στο ιστολόγιο της εκπαιδευτικού Σόφης Μανδά για μια πρώτη ενημέρωση για το επίμαχο θέμα των επιπτώσεων στην υγεία όλων όσων έρχονται σε επαφή με αυτή την κακή συνήθεια.
«Είσαι νέος, νιώθεις ότι στύβεις τη ζωή με τα χέρια σου, ότι είσαι άτρωτος. Σε τραβάει η ένταση, η περιπέτεια. Είσαι, λοιπόν, το καλύτερο θύμα για τις παντοδύναμες εταιρείες και ειδικά όταν διαφημίζουν το κάπνισμα.
Η δύναμη της εικόνας στην εποχή μας είναι τρομακτική και είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο, το πόσο αυτή κατευθύνει τις επιλογές μας.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία καπνού έχει στόχο τη νεολαία, αφού οκτώ στους δέκα νέους καπνιστές είναι παιδιά ή έφηβοι. Είναι γεγονός ότι σε όλες τις εποχές το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την ανεξαρτησία, με τη σεξουαλικότητα, τη μεγάλη δημοτικότητα και γενικώς αυτό που λέει ο λαός, με την μαγκιά.
Είναι αποδεδειγμένο ότι περίπου το ένα τέταρτο των νέων που καπνίζει, θα πεθάνει από το κάπνισμα και ένα παιδί που ξεκινάει το κάπνισμα στα 14 χρόνια της ηλικίας ή και μικρότερο είναι πέντε φορές πιο πιθανό να πεθάνει από καρκίνο. Επιπλέον οι έφηβοι, που καπνίζουν, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να καταναλώνουν αλκοόλ. Επίσης είναι και οκτώ φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση μαριχουάνας και 22 φορές πιο πιθανό να κάνουν χρήση κοκαΐνης.
Ακόμη, από σοβαρές επιστημονικές μελέτες, που έχουν δημοσιευθεί, το κάπνισμα συνδέεται με επιθετική και βίαιη συμπεριφορά και με την αποφυγή μέτρων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή.
Ένα βίντεο μου μας δείχνει αναλυτικά τις συνέπειες του καπνίσματος είναι και το παρακάτω . Βλέποντάς το θα περιηγηθούμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα, παρέα με τον Άλεξ, την αδερφή του και τον πατέρα του. Θα γίνεται μια σταλιά και θα μπείτε στο σώμα ενός καπνιστή. Θα δείτε τα κιτρινισμένα δόντια και τους κατεστραμμένους πνεύμονες ενός καπνιστή και θα εκπλαγείτε με τον τρόπο που τα δύο αδέλφια βοηθούν τον αδύναμο οργανισμό του να πολεμήσει τους ιούς που βρίσκονται στο σώμα του. Θα μάθετε για τις φθορές που προκαλούν οι ουσίες του τσιγάρου στα υγιή κύτταρα του οργανισμού, για τις στενώσεις που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία και πώς δημιουργείτε ο καρκίνος.
Παρότι το βίντεο είναι στα αγγλικά μπορείτε να το παρακολουθήσετε στα Ελληνικά επιλέγοντας από τις ρυθμίσεις την εμφάνιση υποτίτλων πρώτα στα Αγγλικά και κατόπιν μετάφραση στα Ελληνικά.
Ας αναφερθούμε όμως στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού. Εκεί όλοι διαπιστώσαμε ότι το μέγιστο αγαθό για το ευ ζην είναι η υγεία και ότι η καλή υγεία χρειάζεται καθημερινή συνέπεια και προσπάθεια σε όλους τους σημαντικούς τομείς που την ρυθμίζουν, με άσκηση, υγιεινή διατροφή, επαρκή και ποιοτικό ύπνο, καλή ψυχική υγεία και, φυσικά, μακριά από τσιγάρο.
5 βασικοί λόγοι που οι νέοι ξεκινούν το κάπνισμα
Γιατί οι νέοι και οι έφηβοί μας καπνίζουν; Πώς δεν θα ξεκινήσουν και πώς θα διακόψουν το κάπνισμα;
Απαντήσεις δίνει η έρευνα του εργαστηρίου ACThealthy του Πανεπιστημίου Κύπρου που έγινε με επικεφαλής τη Μαρία Καρεκλά, Ph.D, στην οποία έφηβοι και νεαροί ενήλικες καπνιστές ρωτήθηκαν για τους λόγους που τους οδήγησαν στη χρήση καπνικών προϊόντων. Ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας προέκυψαν πέντε βασικοί λόγοι προέκυψαν από τους ίδιους τους μαθητές:
Κοινωνική επιρροή/Διασκέδαση: Οι έφηβοι δήλωσαν ότι ξεκίνησαν το κάπνισμα γιατί οι φίλοι τους κάπνιζαν και τους ενθάρρυναν να το δοκιμάσουν, ιδιαίτερα σε στιγμές διασκέδασης. Η ομάδα αυτή ήταν πιθανότερο να έχει γονείς καπνιστές.
Συνδυασμός με άλλες ουσίες: Δεύτερος λόγος αποτέλεσε ο συνδυασμός του τσιγάρου με άλλες ουσίες, όπως καφές και αλκοόλ.
Συναισθήματα θυμού/ αναστάτωσης: Δυστυχώς πολλές εικόνες που προωθούν το κάπνισμα συνδέουν το κάπνισμα με αντιμετώπιση συναισθημάτων. Παραδείγματος χάριν παρουσιάζουν ένα άτομο να ανάβει τσιγάρο όταν βιώνει έντονα συναισθήματα, όπως θυμό. Αυτή την εικόνα παρουσίασαν οι νεαροί καπνιστές, δηλαδή ότι καπνίζουν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κάποια έντονα συναισθήματα που νιώθουν, όπως θυμό και αναστάτωση.
Συναισθήματα λύπης και άγχους: Παρόμοιο με τον προηγούμενο λόγο, οι νεαροί καπνιστές φαίνεται να μην έχουν μάθει τρόπους αντιμετώπισης έντονων συναισθημάτων και πιστεύουν ότι το κάπνισμα θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους (π.χ. θα φέρει ηρεμία). Το ενδιαφέρον είναι ότι η νικοτίνη στο τσιγάρο είναι διεγερτική ουσία και φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό. Επίσης έρευνες επισημαίνουν ότι οι καπνιστές ως ομάδα τείνουν να παρουσιάζουν πολύ περισσότερο άγχος ενώ τα επίπεδα άγχους μειώνονται μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Ευχαρίστηση και χαλάρωση: Πάλι βλέπουμε και σε αυτό το λόγο να διαφαίνεται ο μύθος ότι το κάπνισμα φέρει ευχαρίστηση (αγνοώντας όλα τα άσχημα επακόλουθα του).
Η υπονόμευση της προσπάθειας από το σχολικό περιβάλλον
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του προγράμματος ήταν οι στάσεις και συμπεριφορές που φοβούνταν οι μαθητές ότι θα αντιμετωπίσουν στην όποια προσπάθειά τους να διακόψουν το τσιγάρο. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θεωρούσαν εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγουν από τις συμπεριφορές καπνίσματος στο σχολείο. Κάποιες δηλώσεις ήταν: «Πώς να διακόψω εγώ αφού οι φίλοι μου θα μαζευτούν και πάλι το διάλειμμα να καπνίσουν στην αυλή; Δεν θα έχω φίλους αν δεν καπνίζω μαζί τους». «Γιατί μας λέτε εμάς να σταματήσουμε το κάπνισμα όταν ο καθηγητικός σύλλογος είναι θάλαμος αερίων από το καπνό των καθηγητών;» κ.α.
Η Eurolife στηρίζει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του καπνίσματος στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» που στόχο έχει να προσφέρει στους συνανθρώπους μας τα εφόδια και τα μέσα για καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα της υγιεινής διατροφής, της άσκησης, της ορθής χρήσης του ποδηλάτου, αλλά και την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον.
Οι δράσεις εμπίπτουν στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Πρόληψη» της EuroLife, που στηρίζει ενέργειες και προγράμματα γύρω από την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την υγεία και το περιβάλλον.
“Τσιγάρο; Όχι δε θα πάρω”. Ταινία μικρού μήκους από το 4ο Γυμνάσιο Πύργου στα πλαίσια προγράμματος βιωματικής δράσης κατά του καπνίσματος.
Μην αδιαφορείς μάθε τους κινδύνους… πάτησε εδώ ή στην παρακάτω εικόνα για μια πλήρη ενημέρωση
Τρία είδη καπνίσματος απειλούν την υγεία, όχι μόνο του ίδιου του καπνιστή αλλά και όλων όσων ζουν ή εργάζονται μαζί του. Ποια είναι αυτά και πόσο επικίνδυνα είναι;
Όλοι το ξέρουμε πια, το κάπνισμα είναι η πιο σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Οι θάνατοι από το κάπνισμα είναι τριπλάσιοι από αυτούς των τροχαίων ατυχημάτων. Το τσιγάρο απειλεί τη ζωή του καπνιστή – το γράφει πια, σε κάθε πακέτο τσιγάρα. Ελάχιστοι βέβαια γνωρίζουμε ότι στον καπνό περιέχονται πλέον των 60 καρκινογόνων ουσιών που πέρα από απειλή για την υγεία του καπνιστή συνιστούν κίνδυνο για όλους μας.
Κάπνισμα από πρώτο χέρι
Αν αυτή τη στιγμή ένας καπνιστής κόψει το κάπνισμα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα φαίνεται τουλάχιστον πέντε χρόνια νεότερος. Παρότι αυτό το επιχείρημα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι και τόσο στιβαρό εντούτοις η αλήθεια είναι ότι πολλές έρευνες αποκαλύπτουν ότι το φυσικό «λίφτινγκ» που προσφέρει η διακοπή του καπνίσματος, αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο για τους καπνιστές προκειμένου να κόψουν το τσιγάρο.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι καπνιστές φαίνεται ότι κωφεύουν μπροστά σε αδιάσειστα στοιχεία όπως π.χ. ότι ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα, ότι το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, όπως τα εμφράγματα, ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ή ότι το κάπνισμα «κλέβει» 4-8 χρόνια ζωής.
Από δεύτερο χέρι…
Κάθε χρόνο τα παιδιά μιας οικογένειας στην οποία ο ένας γονιός είναι καπνιστής «καπνίζουν» περισσότερα από 30 τσιγάρα παθητικά. Ο σύντροφος του καπνιστή «καπνίζει» σχεδόν τρία τσιγάρα την ημέρα και κινδυνεύει περισσότερο από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το κάπνισμα από δεύτερο χέρι (secondhand smoke) ή αλλιώς παθητικό κάπνισμα ευτυχώς πλέον, χάρη στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, μας απειλεί όλους λιγότερο. Μάλιστα όσον αφορά τους χώρους εργασίας η απαγόρευση του καπνίσματος έχει φανεί ότι συσχετίζεται με έως και 30% λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα των εργαζομένων (π.χ., κρυολογήματα, ιγμορίτιδα) μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την εφαρμογή του μέτρου.
Τι εισπνέει ο παθητικός καπνιστής. Κατά 85% τον καπνό που προέρχεται από την άκρη του τσιγάρου (περιβαλλοντικός καπνός), καθώς αυτό καίγεται στο χέρι του καπνιστή, τον καπνό που εκπνέει ο καπνιστής στο χώρο, καθώς και τα σωματίδια που απελευθερώνονται από το τσιγαρόχαρτο την ώρα που ο καπνιστής ρουφάει τον καπνό. Η απόδειξη του παθητικού καπνίσματος είναι η ύπαρξη κοτινίνης (προϊόν του μεταβολισμού της νικοτίνης ) στα ούρα, το αίμα και το σάλιο των μη καπνιστών.
Ο παθητικός καπνιστής κινδυνεύει κατά 50% περισσότερο να παρουσιάσει καρκίνο των πνευμόνων σε σύγκριση με τον μη καπνιστή που δεν εκτίθεται στον περιβαλλοντικό καπνό.
Ο καρκίνος του πνεύμονα, οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά και τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα αποτελούν τις τέσσερις κυριότερες αιτίες θανάτου των παθητικών καπνιστών στην Ευρώπη.
Δυστυχώς ο οργανισμός των παιδιών είναι και ο πιο ευάλωτος, επειδή απορροφά μεγαλύτερες δόσεις καπνού σε σύγκριση με τους ενήλικες. Μάλιστα σε παιδιά 3-5 ετών το παθητικό κάπνισμα τετραπλασιάζει τις πιθανότητες νοσηλείας τους με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ όταν η μητέρα καπνίζει, τότε ο κίνδυνος για την εμφάνιση κρίσης άσθματος στο παιδί είναι αυξημένος κίνδυνος κατά 38%. Τέλος, το κάπνισμα της εγκύου καθιστά το έμβρυο παθητικό καπνιστή, ενώ έχει συσχετιστεί με τη γέννηση λιποβαρών μωρών, τον πρόωρο τοκετό και τον αυξημένο κίνδυνο αποβολών, καθώς και με τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου στα βρέφη.
Από τρίτο χέρι….
Τι είναι το κάπνισμα από τρίτο χέρι; Θα το καταλάβετε αρκεί να σκεφτείτε την τσιγαρίλα που έχει κατακάτσει παντού όταν μπαίνετε σε ένα κλειστό χώρο ή στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι ενός καπνιστή που εκείνη την ώρα δεν καπνίζει, αλλά αισθάνεστε ότι ο καπνός έχει ποτίσει κάθε επιφάνεια, τους τοίχους, τους καναπέδες και τις κουρτίνες.
Αυτό είναι το κάπνισμα από τρίτο χέρι (τριτογενές), ένας σχετικά νέος όρος που έχει αρχίσει να μελετάται εκτενώς από τους ειδικούς. Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι εισπνέετε, καταπίνετε ή έρχεστε σε επαφή με τις ουσίες του τσιγάρου, που έχουν κατακαθίσει σε διάφορα αντικείμενα μέσα στον χώρο που βρίσκεστε. Ακόμη και το μωρό που μπουσουλάει στη μοκέτα ενός σπιτιού καπνιστών απειλείται από τα κατάλοιπα του καπνίσματος που επικάθονται στις επιφάνειες του χώρου και στο πάτωμα.
Τώρα πια γνωρίζουμε ότι το τριτογενές κάπνισμα προκαλεί γενετικές βλάβες στα κύτταρα. Μάλιστα η μακροχρόνια έκθεση στα υπολείμματα του καπνού θεωρείται περισσότερο επιβλαβής για το DNA. Να σημειωθεί ότι ο αερισμός του χώρου δεν αρκεί για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καπνού τα οποία κολλούν στα ρούχα, τα έπιπλα, τις κουρτίνες, τους τοίχους, τα καλύμματα, τα χαλιά και άλλες επιφάνειες. Απαιτείται συχνό και συστηματικό καθάρισμα και καλό πλύσιμο των επιφανειών.
Το τριτογενές κάπνισμα έχει πρόσφατα μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Τέξας με επικεφαλής τον βιοχημικό Μπο Χανγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Mutagenesis» και διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος εισπνέει, καταπίνει ή έρχεται σε επαφή με τις ουσίες του τσιγάρου που έχουν κατακαθίσει σε διάφορα αντικείμενα, ακόμη και μετά από καιρό, διατρέχει κίνδυνο σχεδόν σαν να κάπνιζε. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι προκαλούνται σημαντικές γενετικές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα βλαβερά υπολείμματα του τσιγάρου που κατακάθονται στα αντικείμενα ανιχνεύονται μέχρι και 2 μήνες αφότου κάποιος κάπνισε σε ένα δωμάτιο, για παράδειγμα.
Οι επιστήμονες των 2 πανεπιστημίων έκαναν εργαστηριακά πειράματα με καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων, τα οποία εξέθεσαν στις ουσίες που αφήνει ο καπνός του τσιγάρου στο περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω ουσίες είναι τοξικές για το γενετικό υλικό και ότι το κάπνισμα από τρίτο χέρι προκαλεί τόσο τη διάσπαση των αλυσίδων των μορίων του DNA, όσο και την οξείδωσή τους. Με απλά λόγια τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Γενετικές μεταλλάξεις, ακόμη και διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος.
Μάλιστα οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρόνια έκθεση των κυττάρων στις ουσίες του καπνού είναι χειρότερη από την σύντομη έκθεση, κάτι που σημαίνει ότι τα υπολείμματα του καπνού γίνονται πιο τοξικά με το πέρασμα του χρόνου, αφού συσσωρεύονται στον οργανισμό. «Είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε πως το κάπνισμα από τρίτο χέρι είναι μεταλλαξιογόνο», δήλωσε η ερευνήτρια Λάρα Γκούντελ, μέλος της ομάδας των επιστημόνων. «Οι χημικές ουσίες νιτροζαμίνες του καπνού είναι ανάμεσα στα πιο ισχυρά καρκινογόνα που υπάρχουν. Μένουν πάνω στις επιφάνειες και όταν πρόκειται για ρούχα ή χαλιά, τότε ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σοβαρός», πρόσθεσε. Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμη ότι οι συνήθεις μέθοδοι καθαρισμού (ηλεκτρική σκούπα, αερισμός κ.α.) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να απομακρύνουν τη ρύπανση από τη νικοτίνη και τα άλλα υπολείμματα του καπνού. Μπορεί να μειώνεται η “τσιγαρίλα” και η μυρωδιά του καπνού, όμως οι βλαβερές ουσίες παραμένουν στο χώρο
Γιατί η πρόληψη δεν είναι σχήμα λόγου.
Είναι τρόπος ζωής!
Πηγή :https://podilato98.blogspot.com/2015/06/videakia-gia-to-kapnisma.html
Δείτε τα και αποφασίστε……
1 Ο αθλητισμός είναι ζωή, είναι υγεία. Μαθαίνω να μην καπνίζω!
2 Μ’ αρέσει να δημιουργώ, να χορεύω. Επιλέγω να μην καπνίζω!
Τοπ 10 – πράγματα για το κάπνισμα που ίσως δε γνωρίζατε
Λέω όχι στο τσιγάρο!
Μαθητές λένε όχι στο τσιγάρο με την τέχνη
Μαθητές από το δήμο Παύλου Μελά λένε όχι στο τσιγάρο και επιστρατεύουν την τέχνη για να στείλουν το μήνυμα κατά του καπνίσματος. Έξι γυμνάσια συμμετείχαν στη δημιουργία γκράφιτι ενώ μαθητές από τρία λύκεια δημιούργησαν μια ταινία μικρού μήκους. Τη δράση «Διώξε τα σύννεφα. Σβήσε το τσιγάρο», στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές, υλοποιεί το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά
Τσιγάρο και κάπνισμα στις ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου
Στις Ελληνικές ταινίες, είτε χαρά είτε λύπη, είτε κωμωδία είτε δράμα, το τσιγάρο πρωταγωνιστούσε σε γκρο πλαν. Για πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο θεριακλήδες της μεγάλης οθόνης.
Το πρόγραμμα HEART II
(Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα)
Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό
της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Πίεση συνομηλίκων σε παιδιά/έφηβους:
Αίτια, μορφές και τρόποι αντιμετώπισης
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Το Ινστιτούτο Prolepsis σας καλεί να εξερευνήσετε τη νέα ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ADD-freeTraining, με σκοπό την ενημέρωση για θέματα εθισμών όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η προβληματική χρήση διαδικτύου στην παιδική και εφηβική ηλικία.
|
Χρήσιμες πληροφορίες για την πλατφόρμα:
▶ Με την εγγραφή σας αποκτάτε πρόσβαση σε 10 εκπαιδευτικές ενότητες που περιλαμβάνουν πληροφορίες, εργαλεία και τεχνικές με τις οποίες μπορείτε ως ενήλικες να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά και τους εφήβους.
▶ Κάθε ενότητα συνοδεύεται από ασκήσεις και εργασίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πρακτική εξάσκηση σε όσα διαβάζετε.
▶ Η πλατφόρμα περιλαμβάνει και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες (μελέτες-περίπτωσης και παραδείγματα) για συγκεκριμένες εθιστικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, προβληματική χρήση διαδικτύου) και πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από τη θέση του γονέα ή του εκπαιδευτικού.
▶ Αφού ολοκληρώσετε όλες τις ενότητες, θα κληθείτε να συμπληρώσετε ένα τεστ γνώσεων καθώς και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της πλατφόρμας συνολικά. Στο τέλος, θα λάβετε το «Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης» του εκπαιδευτικού προγράμματος ADD-freeTraining.
Για απορίες ή διευκρινίσεις παρακαλώ επικοινωνήστε στο info@prolepsis.gr ή στο 210-6255700
Δείτε περισσότερα στην παρακάτω διαδραστική εικόνα:
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.