…ένα παράθυρο….

Με Παιδαγωγική Συνάντηση των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες Π/θμιας Εκπ/σης των Δημοτικών Διαμερισμάτων των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθειας τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε μια σειρά τεσσάρων Παιδαγωγικών συναντήσεων (16/10, 23/10, 15/11 και 19/110) με θέμα:

«Η διάχυση καλών πρακτικών ως μέσο ενδοσχολικής επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών»,

Οι συναντήσεις αφορούσαν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις Καινοτόμες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες, την Ευέλικτη Ζώνη της Π/θμιας Εκπ/σης και τις δυνατότητες για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη που παρέχουν στους/στις εκπαιδευτικούς ΠΕ11 Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

Οι συναντήσεις της Δ/θμιας εκπ/σης διοργανώθηκαν από τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής της Π.Ε. Αχαΐας σε συνεργασία με την υπεύθυνη του τμήματος Αγωγής Υγείας Δ/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Αχαΐας, την υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Αιγίου, την υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.Δ.Ε.) και την Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών

Προγραμμάτων για την Π.Δ.Ε.Δ.Ε

Παράλληλα, οι συναντήσεις της Π/θμιας διοργανώθηκαν από τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής της Π.Ε. Αχαΐας σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους της 7ης και 8ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, τις υπεύθυνες των τμημάτων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων Π/θμιας Εκπ/σης Π.Ε. Αχαΐας και με την υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας.

Οι συναντήσεις είχαν ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς ΠΕ11 που έχουν ήδη υλοποιήσει προγράμματα Καινοτόμων Δραστηριοτήτων και στις υπεύθυνες των Τμημάτων των Καινοτόμων Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων να παρουσιάσουν τις δυνατότητες των καινοτόμων δραστηριοτήτων, οι οποίες, δρώντας έξω από το τυπικό ωρολόγιο πρόγραμμα, δίνουν την ευκαιρία στο σχολείο να συνδεθεί με την κοινωνία, αναδεικνύουν κρυμμένες δεξιότητες των μαθητών/τριών και  θέτουν τη βάση για την ανάπτυξη της συνεργατικότητας των εκπαιδευτικών. Συμπληρωματικά, οι σχολικοί σύμβουλοι Π/θμιας Εκπ/σης έδωσαν μια πλήρη εικόνα της Ευέλικτης ζώνης, η οποία, αυτόνομα ή ως πλαίσιο ένταξης καινοτόμων δραστηριοτήτων, δίνει τη δυνατότητα στον/την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής που εργάζεται στην Π/θμια Εκπ/ση να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην ανελαστικότητα, τις μονομέρειες και τον κατακερματισμό του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του παραδοσιακού σχολείου.

Σκοπός της διάχυσης των καλών πρακτικών και της ενδελεχούς ενημέρωσης των εκπαιδευτικών πάνω στη φιλοσοφία, τις δομές και τον σχεδιασμό των Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και της Ευέλικτης Ζώνης, είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή των εκπαιδευτικών ΠΕ11 σε διαδικασίες καινοτομίας, νέες καθημερινές πρακτικές και νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις. Παράλληλα επιδιώκεται η ανάδειξη των δυνατοτήτων που αυτή η εμπλοκή παρέχει ως προς την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών καθώς οι Καινοτόμες δραστηριότητες, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και η Ευέλικτη ζώνη αφ’ ενός μπορούν να λειτουργήσουν ως ενδοσχολική επιμόρφωση και αφ’ ετέρου μπορούν να διευρύνουν  τον επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο της εκπαιδευτικής μονάδας και να δημιουργήσουν ένα σχολείο που να υλοποιεί τις σύγχρονες τάσεις για την «κοινωνία της γνώσης» και τη «δια βίου εκπαίδευση».

Στη συνάντηση εκτός από τους Σχολικούς Συμβούλους κα Βασιλική Φελούκα (7η Εκπαιδευτική Περιφέρεια) και κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο (8η Εκπαιδευτική Περιφέρεια), τις Υπεύθυνες των Καινοτόμων Δραστηριοτήτων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης κες: Θωμοπούλου Ιωάννα (Αγωγή Υγείας Δ/θμιας),  Κουφού Ανδρεάννα (Πολιτιστικά Θέματα Π/θμιας), Μαζαράκη Μάρα (ΚΕΣΥΠ Αιγίου) και Νικολακοπούλου Κατερίνα (Αγωγή Υγείας Π/θμιας), την Υπεύθυνη των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Π.Δ.Ε.Δ.Ε. Νίκη Λαμπροπούλου και την Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Σίντυ (Βασιλική) Τασούλα, παρουσίασαν εργασίες τους οι εκπαιδευτικοί:

  • Γεωργάκη Αλεξάνδρα  (Δημοτικό Σχολείο Ελίκης)
  • Καμπύλης Νίκος (Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών)
  • Καφούρου Άννα (12ο Γυμνάσιο Πατρών )
  • Μασαούτης Δημήτρης (2Ο ΓΕΛ Αιγίου)
  • Μαυρομάτη Ιωάννα (ΠΕ70, 50ο Δημοτικό Πατρών)/Ντιτίνος Κων/νος (4ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)
  • Μυλωνά Έφη/Πλέας Νίκος (32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)
  • Παλαιολόγος Γιώργος (2ο Γυμνάσιο Παραλίας )
  • Παυλάκης Γιάννης (Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών )
  • Ζορμπά Κων/να (35ο Δημοτικό Πατρών) /Πολυδώρου Κων/να (11ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)  / Πομώνης Νίκος (48ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)/Χαχόπουλος Βαγγέλης (65ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών)
  • Σκαρπέλου Σταυρούλα (Γυμνάσιο Καστριτσίου)/Σταυρόπουλος Παναγιώτης (12ο Γυμνάσιο Πατρών ),
  • Τότα Σταθούλια ( 6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου)
  • Χαλκιοπούλου Αντιγόνη (Γυμνάσιο Καστριτσίου)

Οι συζητήσεις που έγιναν με τους εκπ/κους που παρακολούθησαν τις παιδαγωγικές συναντήσεις φώτισαν πολλές διαστάσεις του θέματος των καινοτόμων δραστηριοτήτων και της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Οι εκπ/κοι που υλοποίησαν τα προγράμματα μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες ενώ διευκρινίστηκαν ζητήματα πρακτικής φύσης από τους/τις σχολικούς/ές συμβούλους και τις υπεύθυνες των Καινοτόμων Δραστηριοτήτων και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αναλύθηκαν οι παιδαγωγικές και επιστημονικές διαστάσεις των προγραμμάτων και έγιναν αναφορές στο μέλλον αυτών των δραστηριοτήτων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/meniek64/?p=88

1 σχόλιο

  1. ….επάνω κάτω τριγυρνώγια νάβρω τα παράθυρα. – Οταν ανοίξειένα παράθυρο θάναι παρηγορία. -….
    Κ. Καβάφης Τα παράθυρα

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση