Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

Την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο  Πατρών – (ΣΤΡΟΥΜΠΕΙΟ) εκδήλωση αφιερωμένη στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΟΥ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα παιδιά του Δημοτικού και του 15ου Νηπιαγωγείου, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες.

Η διευθύντρια, κυρία Μαρία Μαρκέτου χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η οποία ήταν μια ιδέα των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, Βασίλη Μέντζιου και Τότας Δανιγγέλη, τόνισε ότι  η ημέρα αυτή πρέπει να αφυπνίζει τις συνειδήσεις όλων και να οδηγήσει τους ενήλικες στην αναθεώρηση της στάσης τους απέναντι στα παιδιά, τα οποία δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση στη γενικότερη εκπαίδευση, στην πληροφόρηση, στην ψυχαγωγία και γενικά ίσες ευκαιρίες στη ζωή ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, το θρήσκευμα ή την καταγωγή τους. Επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει η Διεθνής Κοινότητα στην εκπαίδευση ως μέσο καταπολέμησης των ανισοτήτων και έκανε ειδική αναφορά στα διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται στο σχολείο με στόχο την εφαρμογή των αξιών της μόρφωσης και της ισότητας στην καθημερινότητα των παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής του 2ου Δημοτικού, Βασίλης Μέντζιος και Τότα Δανιγγέλη  μέσα  από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκδήλωσης έδωσαν την ευκαιρία  σε όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα στους μαθητές της Τρίτης και Τετάρτης τάξης, οι οποίοι συμμετείχαν στις δραστηριότητες και τα δρώμενα, να βιώσουν αυτή τη μέρα με ξεχωριστό τρόπο.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο όλοι και κυρίως οι ενήλικες που παρακολούθησαν τα δρώμενα  να  φέρουν στη σκέψη όλα τα παιδιά του κόσμου ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και καταγωγή. Έγινε ειδική αναφορά στα παιδιά που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους, στην παιδική εργασία, σε παιδιά που στερούνται τα στοιχειώδη, στα παιδιά των φαναριών  και τέλος σε όλα τα παιδιά που είναι θύματα  της οικονομικής κρίσης.

Μαθητές της Γ΄ Δημοτικού παρουσίασαν δρώμενο  «Αν όλα τα παιδιά της γης» του Γιάννη Ρίτσου, όπου  «όλα τα παιδιά της γης», κατόπιν «οι μεγάλοι» και στο τέλος  «τα πουλιά, τα λουλούδια και η Άνοιξη» κυκλώσανε τη γη τρεις φορές.

Επίσης μαθητές της Γ΄ παρουσίασαν  το δρώμενο «Ο κύκλος της Αγάπης», ενάντια  στον ρατσισμό, τον διαχωρισμό και την προκατάληψη, το οποίο επιπλέον επισήμαινε τον ρόλο του σχολείου και γενικότερα της παιδείας  στην προώθηση ίσων δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και του δικαιώματος κάθε παιδιού στη συμμετοχή χωρίς αποκλεισμούς από τους συμμαθητές του, χωρίς να γίνεται «στόχος»  και χωρίς να μένει στο περιθώριο. Μέσα από  παραδοσιακά παιχνίδια όπως το «κουμπάνια», το «περνάει- περνάει η μέλισσα» το παιχνίδι ρόλων με μαθητές και δασκάλους, το τραγούδι και το παιχνίδι «χαλάω-φτιάχνω», έμπνευσης των γυμναστών του σχολείου, οι μικροί μαθητές απεικόνισαν τον «αποκλεισμό» μαθητών, τον προβληματισμό  και τα ερωτήματα των αποκλεισμένων και εμπέδωσαν το συμπέρασμα ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να είναι  αγαπημένοι, να συμμετέχουν ισότιμα και να συνεργάζονται για να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.

Μαθητές  της Δ΄ τάξης εξέφρασαν τις ανάγκες τους, με προφορικά και γραπτά κείμενα και παρουσίασαν τα κύρια σημεία της  Χάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού τονίζοντας ιδιαίτερα το δικαίωμα των παιδιών για ένα  κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Με ένα χορευτικό δρώμενο «Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο», ξεδίπλωσαν  τα οράματά τους  «με τη ζωντάνια που διαθέτουν» και ζήτησαν την ανταπόδωση της αγάπης τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης με μια διαφορετική από τις συνηθισμένες  διαδηλώσεις, μια «παιδική  διαδήλωση» με συνθήματα που πρέπει να γίνουν πράξη  για ένα κόσμο καλύτερο και για παιδιά με χαμόγελο, τα παιδιά του Στρούμπειου έστειλαν το μήνυμά τους για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/meniek64/?page_id=208

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων