Αρχείο για "17 Φεβρουαρίου 2026"

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

atacama observatory

Ένα “ταξίδι” στην Χιλή και στην έρημο Ατακάμα πραγματοποίησαν οι μαθητές της Θετικής Κατεύθυνσης της Β΄Λυκείου, όπου πραγματοποίησαν μια εικονική ξενάγηση στο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου.   Σε υψόμετρο υψόμετρο μεγαλύτερο των 5000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, μακριά από τα φώτα, την υγρασία και την ανθρώπινη δραστηριότητα,  μια σειρά οπτικών τηλεσκοπίων και ραδιοτηλεσκοπίων , ανιχνεύουν σήματα και εικόνες από τα βαθύτερα μέρη του ουρανού και των γαλαξιών και τα μετατρέπουν σε πληροφορία. Η ξενάγηση έγινε στα Αγγλικά, από επιστήμονες- ερευνητές του Αστεροσκοπείου, σε συνεργασία και με τον συντονισμό και τις κατάλληλες επεξηγήσεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής.

IMG 8594 IMG 8595

 

 

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.

IMG 8622Την Δευτέρα 16-2-2026 οι μαθητές/τριες του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το δικό μας λάδι στο δικό μας σαπούνι». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας (Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας) στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης.

Η εργαστηριακή άσκηση παρασκευής σαπουνιού συνδέεται με τη διδακτέα ύλη του μαθήματος της Χημείας σε όλες τις τάξεις του λυκείου, αλλά αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα διαθεματικού -βιωματικού χαρακτήρα περιβαλλοντικής αγωγής για την οικονομία και την αειφορία. Η δραστηριότητα στοχεύει στην επαφή των μαθητών/τριων με την παραδοσιακή τεχνογνωσία, στην αξιοποίηση της σχολικής γνώσης σε θέματα της καθημερινής ζωής και στη συνειδητοποίηση της χρησιμότητας της ανακύκλωσης και της αειφόρου χρήσης των υλικών για την οικονομία και για την προστασία του περιβάλλοντος.


Λήψη αρχείου

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς