Αρχική » 2025 » Φεβρουάριος » 13
Αρχείο ημέρας 13 Φεβρουαρίου 2025
Διαδικτυακή Επίσκεψη στο CERN
Στις 20 Ιανουαρίου και στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής, η Α΄τάξη του σχολείου μας συνδέθηκε διαδικτυακά, μέσω του διαδραστικού πίνακα της τάξης τους, με το CERN.
To CERN διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.
Οι μαθητές παρακολούθησαν μια ενημέρωση και ξενάγηση στους χώρους του CERN, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ανιχνευτή του πειράματος ATLAS, από Έλληνες Επιστήμονες που εργάζονται εκεί, και οι οποίοι απάντησαν στις απορίες τους.
Ο ATLAS είναι ένας από τους δύο γενικής χρήσης ανιχνευτές στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ερευνά ένα ευρύ φάσμα της φυσικής, από το μποζόνιο Higgs έως τις επιπλέον διαστάσεις και τα σωματίδια που θα μπορούσαν να αποτελούν τη σκοτεινή ύλη. Αν και έχει τους ίδιους επιστημονικούς στόχους με το πείραμα CMS, χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνικές λύσεις και διαφορετικό σχεδιασμό συστήματος μαγνητών.
Δέσμες σωματιδίων από τον LHC συγκρούονται στο κέντρο του ανιχνευτή ATLAS δημιουργώντας συντρίμμια σύγκρουσης με τη μορφή νέων σωματιδίων, τα οποία πετούν έξω από το σημείο σύγκρουσης προς όλες τις κατευθύνσεις. Έξι διαφορετικά υποσυστήματα ανίχνευσης διατεταγμένα σε στρώματα γύρω από το σημείο σύγκρουσης καταγράφουν τις διαδρομές, την ορμή και την ενέργεια των σωματιδίων, επιτρέποντάς τους να αναγνωρίζονται μεμονωμένα. Ένα τεράστιο μαγνητικό σύστημα κάμπτει τις διαδρομές των φορτισμένων σωματιδίων έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί η ροπή τους.
Οι αλληλεπιδράσεις στους ανιχνευτές ATLAS δημιουργούν μια τεράστια ροή δεδομένων. Για να αφομοιώσει τα δεδομένα, το ATLAS χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα «σκανδάλης» για να πει στον ανιχνευτή ποια συμβάντα να καταγράψει και ποια να αγνοήσει. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται πολύπλοκα συστήματα απόκτησης δεδομένων και υπολογιστών για την ανάλυση των καταγεγραμμένων συμβάντων σύγκρουσης. Με μήκος 46 μέτρα, ύψος 25 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα, ο ανιχνευτής ATLAS 7000 τόνων είναι ο μεγαλύτερος ανιχνευτής σωματιδίων όγκου που κατασκευάστηκε ποτέ. Βρίσκεται σε ένα σπήλαιο 100 μέτρα κάτω από το έδαφος κοντά στην κύρια τοποθεσία του CERN, κοντά στο χωριό Meyrin στην Ελβετία.
Περισσότεροι από 5500 επιστήμονες από 245 ινστιτούτα σε 42 χώρες εργάζονται στο πείραμα ATLAS . (https://home.cern/)