.

let's blog (=Learning,Education,Training,Spirit)

Αρχεία για ‘Γενικά’


Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας

Τον τελευταίο καιρό όλα τα σχολεία έχουν στα χέρια τους το υλικό της αυτοαξιολόγησης βάσει του οποίου θα πρέπει να αυτοαξιολογήσουν την σχολική τους μονάδα. Πολύς λόγος γίνεται για το όλο θέμα. Άλλοι μιλούν αρνητικά, άλλοι επικριτικά, άλλοι προτείνουν διορθώσεις. Εγώ μάλλον είμαι στους λίγους που βλέπουν θετικά την διαδικασία αυτή (ίσως είμαι ευκολόπιστη, ίσως δεν βλέπω μακριά, ίσως πολλά άλλα), αλλά η άποψή μου είναι ότι ήδη είχε αργήσει.

Η κάθε σχολική μονάδα όφειλε να καταγράψει τις αδυναμίες της, τις κινήσεις βελτίωσης και τέλος να δει αν υπήρχαν αποτελέσματα θετικά ή μη. Αυτό δεν ζητάμε και από τους μαθητές μας; αυτό δεν κάνουμε και στην διδασκαλία μας;  Βάζουμε τον στόχο του μαθήματος για αυτή τη χρονιά, ακολουθούμε μια διδακτική μέθοδο  και στο τέλος ελέγχουμε αν πετύχαμε ή όχι τον αρχικό μας στόχο. Βελτιώνουμε το υλικό μας, τις μεθόδους μας, σταθμίζουμε τα διαγωνίσματά μας, διορθώνουμε ασκήσεις και σχέδια μαθημάτων και αναπροσαρμόζουμε ανάλογα. Είμαστε ανοικτοί και ακούμε κι άλλους συναδέλφους, οργανώνουμε κοινά πλάνα, διαβάζουμε κάτι, ή παρακολουθούμε ένα σεμινάριο (πχ Β΄επίπεδο) και ανηφορίζουμε.  Όλοι μας έχουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, και πορευόμαστε. Οι αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολες ανάλογα βέβαια και με τις οικογενειακές ή προσωπικές υποχρεώσεις που ήδη έχουμε αναλάβει. Η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και ομαδική δουλειά. Εγώ βέβαια που τα γράφω είμαι τοποθετημένη σε σχολείο της πόλης μου. Πολλοί όμως συνάδελφοι, κάνουν χιλιόμετρα για να φτάσουν καθημερινά στο σχολείο τους. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Αλλά και πάλι οι πραγματικές δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την εργατικότητα και την σκληρή δουλειά (αυτή είναι δεδομένη), αλλά με την αλλαγή νοοτροπίας.

“Μη μου τους κύκλους τάραττε”. Αυτό είναι το δύσκολο. Πώς να πείσεις τον συνάδελφο που νομίζει ότι έχει κατακτήσει την γνώση, έχει υψώσει ένα τοίχος και δεν βλέπει πέρα από αυτό, να συνεργαστείς;  ή να τον βάλεις να δει τα προβλήματα πχ στις σχέσεις με τους γονείς (αφού έχει τοίχο, πώς να δει;).  Και πάλι θα πω “όλα τριγύρω αλλάζουν” είναι δυνατόν τα σχολεία να παραμένουν ίδια;

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας ένα εργαλείο για αυτοβελτίωση πρώτα του εαυτού μας και κατ’  επέκταση της σχολικής μονάδας. Ας το εκμεταλλευτούμε. Ας δώσουμε στην εκπαίδευση το καλύτερο που μπορούμε, παρ΄ όλες τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας. Το οφείλουμε στα παιδιά που βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας.

Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου. Παρακαλώ γράψτε τις απόψεις σας.

Ενθάρρυνοντας…

Η ενθάρρυνση στη διδασκαλία για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που το προσέχω ιδιαίτερα. Όταν την δίνετε, τότε παίρνετε τέτοια ικανοποίηση από τους μαθητές σας που σας κινητοποιεί να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό απλόχερα. Σε διάφορες συζητήσεις με συναδέλφους ακούω συχνά να λένε ότι το “μπράβο” χάνει την αξία του όταν το λες συχνά και γι’  αυτό το χρησιμοποιούν με φειδώ. Σας υπενθυμίζω ότι πέρα από το “μπράβο” υπάρχουν άπειρες εκφράσεις που ενθαρρύνουν τους μαθητές μας.

Να μια ακόμη λίστα που συμπλήρωνα κατά καιρούς, και σας την παρουσιάζω με υπερηφάνεια:

– Το γραπτό της Ελένης μου έδωσε την αφορμή να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα…

– Πολύ εύστοχη η ερώτησή σου Πέτρο…

– Η Μαργαρίτα με την παρατήρησή της, μόλις μας έδωσε μια ιδέα για εργασία…

– Ευχαριστώ τον Μάρκο που μοιράστηκε μαζί μας …

– Μπράβο για την προσπάθεια Βασίλη, συνέχισε …

– Η μεθοδική σου δουλειά Κατερίνα, απέδωσε …

– Πολύ σωστή η παρατήρηση του Δημήτρη…

κλπ κλπ

Παρατηρήσατε ότι χρησιμοποιώ τα ονόματά τους. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Γίνονται έτσι όλοι ξεχωριστές, σημαντικές προσωπικότητες. Πρωταγωνιστές στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Να θυμάστε ότι οι λέξεις για να έχουν νόημα πρέπει να συνοδεύονται και από τη γλώσσα του σώματος δηλ. το χαμόγελο, το βλέμμα,  μια χειρονομία νίκης, ένα άγγιγμα στην πλάτη, την καλή διάθεση.

Σημ:   Μας έχουν υποβαθμίσει, διαιρέσει, εξοντώσει.   Ας κρατήσουμε ηθικό υψηλό για να σταθούμε εκεί που μας ταιριάζει.  

Ας μην τους κάνουμε το χατήρι. Ας συνεχίσουμε να δίνουμε τα καλύτερα. Δεν ασκούμε επάγγελμα, αλλά λειτούργημα.

netiquette ή αλλιώς κανόνες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Netiquette (Internet Etiquette) ονομάζουμε το σύνολο των κανόνων καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Κι ενώ λοιπόν, παιδευόμαστε τόσα χρόνια για να μάθουμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς για τις καθημερινές μας δραστηριότητες (κανόνες συμπεριφοράς για το σχολείο, την οικογένεια, την οδήγηση κλπ) σήμερα θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε την νέα γενιά στους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Τρέχω λοιπόν να προλάβω να συγκεντρώσω τέτοιους κανόνες savoir-vivre πριν τις εκδόσεις του κ. Ζαμπούνη.

1. Προσπαθούμε να γράφουμε σωστά και ελληνικά (τί σας λέω τώρα… προσπαθώντας να μη γράφει greeklish ο μαθητής μας θα εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να γράφει, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να επιμείνουμε. Στο edmodo ο πρώτος κανόνας που βάζω στους μαθητές μου είναι η απαγόρευση των greeklish στην επικοινωνία μας και φυσικά το τηρούν, διαφορετικά διαγράφεται το σχόλιο).

2. Δεν χρησιμοποιούμε κεφαλαίους χαρακτήρες σε ένα ολόκληρο κείμενο (είναι σαν να φωνάζουμε και να διατάζουμε).

3. Σεβόμαστε τους άλλους με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό (ιδιωτικότητα, προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια, ρατσιστικούς υπαινιγμούς κλπ. Αυτό που με έχει εξοργίσει κατά καιρούς είναι όταν ανοίγει ο προβολέας της ανάκρισης και αρχίζουν οι ερωτήσεις του τύπου: από πού είσαι; τι δουλειά κάνεις; πόσο χρονών είσαι; -εδώ αρχίζω να τα παίρνω και απαντώ 65- πόσα κιλά; – και τότε βγάζω τον χειρότερό μου εαυτό και εύχομαι να του καεί ο σκληρός, να του εντοπίσει το google earth την πισίνα, κλπ – τί ύψος; -έ, τότε την έχει πατήσει-).

4. Σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα (χρησιμοποιώντας τα web 2.0 εργαλεία μοιραζόμαστε ιδέες, τεχνικές, απόψεις, εργασίες, δίνουμε αλλά και παίρνουμε αλλά ποτέ δεν αντιγράφουμε χωρίς την άδεια του συγγραφέα. Αν πράγματι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι αυτούσιο από το διαδίκτυο σε μια εργασία ή παρουσίαση, απλά χρησιμοποιούμε τον σύνδεσμο που μας παραπέμπει στη σελίδα που το εντοπίσαμε).

5. Οφείλουμε να παραμένουμε αληθινοί και ειλικρινείς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε στοιχεία on line. Ποτέ.

6. Γενικότερα συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται οι άλλοι σε εμάς.

 

Ευχαριστώ την Βάσω για την ιδέα που μου έδωσε για το θέμα του άρθρου.

Σημ. Οι κανόνες μου το ξέρω ότι είναι γενικοί. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε μια σειρά από κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που είναι πιο εξειδικευμένοι για email, forum, chat, facebook, twitter κλπ.

Μήπως ξέχασα κάποιους κανόνες; Είμαι έτοιμοι να τους “ακούσω”.

Δοκιμάστε την τύχη σας ως ερευνητές.

Πολλές φορές μου ζητήθηκε να συμπληρώσω ερωτηματολόγιο για έρευνες που υλοποιούνται για εκπαιδευτικούς κυρίως σκοπούς. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου επαφή με την διεξαγωγή έρευνας έγινε στη ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ και την ερωτεύτηκα. Έτσι όταν μου δόθηκε η ευκαιρία παρακολούθησα στο ΕΑΠ το πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης “Εκπαιδευτική έρευνα” (τότε ήταν ανεξάρτητο πρόγραμμα, ενώ σήμερα είναι ενσωματωμένο στο πρόγραμμα “Σπουδές στην Εκπαίδευση”). Η διαδικασία ήταν να στήσουμε ένα ερωτηματολόγιο (εννοείται βασισμένο σε κανόνες κλπ), να το μοιράσουμε, να συγκεντρώσουμε τα ερωτηματολόγια (αυτό ήταν ένα δύσκολο κομμάτι), να καταχωρήσουμε και να επεξεργαστούμε  τα δεδομένα στο excel και φυσικά να γράψουμε τα πορίσματά μας βασισμένοι στην θεωρία που είχαμε διδαχθεί. Στην πορεία υλοποίησα κάποιες έρευνες (εντελώς ερασιτεχνικές δουλειές) στα πλαίσια του σχολείου. Η μία αφορούσε τη σχολική βία και η άλλη το μάθημα της πληροφορικής.

Φέτος λοιπόν, στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής γ΄ γυμνασίου, πρότεινα στους μαθητές μου να ασχοληθούν με την έρευνα ενός θέματος και πράγματι κάποιοι από τους μαθητές επέλεξαν αυτό το θέμα. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και έγιναν ακόμα πιο ηλεκτρονικά. Έτσι λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία για αυτό το σκοπό. Εντόπισα  το freeonlinesurveys.com και μου φάνηκε αρκετά καλό για το σκοπό μου.  Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που σε βοηθά να πραγματοποιήσεις μια έρευνα. Σκέφτηκα λοιπόν να σας δώσω μερικές οδηγίες:

1. Ανοίγεις λογαριασμό

2. Δημιουργείς την έρευνα

3. Η έρευνά σου έχει 4 στάδια: 1) διαλέγεις σχεδιασμό-θέμα , 2) συντάσεις ερωτηματολόγιο 3) Κάνεις κάποιες ρυθμίσεις και 4) προωθείς το ερωτηματολόγιό σου.

Στην σύνταξη του ερωτηματολογίου έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις ανοικτού τύπου με πλαίσιο για ανάπτυξη, ερωτήσεις με διαβάθμιση επιλογής (λίγο, αρκετά,πολύ κλπ) και ταξινόμηση απαντήσεων.

Στο 4ο βήμα της προώθησης του ερωτηματολογίου, σου προσφέρει ένα μοναδικό url όπου μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιό σου και να λαμβάνεις όποτε θέλεις τα αποτελέσματα με αριθμούς, ποσοστά και γραφήματα. Απο κει και πέρα συγκεντρώνεις τις πληροφορίες σου και γράφεις την ερευνητική σου αναφορά, χρησιμοποιώντας τους πίνακες και τα στατιστικά δεδομένα.

Οι μαθήτριές μου επέλεξαν το θέμα “Σχέσεις στην εφηβεία” και πραγματικά έχω μεγάλη αγωνία.

Εύχομαι καλή επιτυχία.

Υ.Γ. Αν υλοποιήσετε κάποια έρευνα, στείλτε το url του ερωτηματολογίου σας. Θα χαρώ να σας βοηθήσω και να το συμπληρώσω.

Υλικό Εορτής 28ης Οκτωβρίου

Ένας πολύ καλός και χρήσιμος σύνδεσμος με πολύ καλό υλικό για όσους διοργανώνουν την σχολική εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

http://www.livebinders.com/play/present?id=224821

Ελπίζω ότι θα το βρείτε κι εσείς χρήσιμο. Καλή επιτυχία.

Web 2 εργαλεία για την τάξη – 2ο

Με καθυστέρηση μερικών ημερών, επανέρχομαι με νέα εργαλεία.  Συνεχίζουμε;

16) Χρησιμοποιείστε το http://www.tubechop.com/ για να δείτε με τους μαθητές σας βίντεο του youtube χωρίς διαφημίσεις και άλλα ενοχλητικά.

17) Πολλές φορές χρειάζεστε μια κλεψύδρα για να μετράτε το χρόνο. http://www.online-stopwatch.com/ Εδώ θα βρείτε ένα ηλεκτρονικό ρολογάκι για τις δουλειές σας. Προσοχή! μη το χρησιμοποιήσετε για τα διαγωνίσματά σας. Αγχώνει…  Στην ίδια σελίδα θα βρείτε κλεψύδρα, χρονόμετρο για το σκάκι κλπ. Ψάξτε το, βάλτε το στα αγαπημένα, κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσετε.

18) Θέλετε να οργανώσετε μια έρευνα στο σχολείο σας; Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό Excel για την επεξεργασία των δεδομένων σας ή http://polldaddy.com/ (δημιουργείστε ερωτηματολόγια μέχρι 10 ερωτήσεις) ή http://www.zoomerang.com/ (για μεγαλύτερο ερωτηματολόγιο – σημ: δεν το έχω δοκιμάσει αλλά διάβασα καλές κριτικές).

19) Ξέρετε τα σύννεφα λέξεων;  (Κοιτάξτε πάνω αριστερά στο ιστολόγιό μου: Θέματα ιστολογίου).  Δημιουργήστε τα δικά σας σύννεφα  με το  http://www.wordle.net/ ή http://www.tagxedo.com/ .  Φυσικά οι μαθητές σας θα ενθουσιαστούν και μπορείτε να δημιουργήσετε θεματική αφίσα στην τάξη σας, εξώφυλλο σε εργασία ή παρουσίαση,  δώσετε τους ορισμούς μιας ενότητας, το λεξιλόγιο μιας παραγράφου, ή μιας έκθεσης κλπ (Θα επανέλθω με ιδιαίτερη ανάρτηση για ιδέες χρήσης στην τάξη).

20) Δημιουργείστε βίντεο με φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας το http://animoto.com/ και εμπλουτίστε τα με εφέ κίνησης, κείμενα και μουσική (η δωρεάν έκδοση περιλαμβάνει 11 φωτογραφίες ή 30 δευτερ. βίντεο).

21) Οι ηλεκτρονικοί χαρακτήρες (δεξιά στο ιστολόγιο:  My Voki), εμπλουτίζουν τις σελίδες ή τα ιστολόγια. Το www.voki.com δημιουργεί εύκολα ένα χαρακτήρα, χρησιμοποιεί και το ελληνικό λεξιλόγιο. Αν είστε ξενόγλωσσος εκπαιδευτικός μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το http://www.xtranormal.com/ γιατί έχει περισσότερους χαρακτήρες και σκηνικά αλλά δεν χρησιμοποιεί ελληνικό λεξιλόγιο. Εδώ οι μαθητές μπορούν να δραματοποιήσουν διαλόγους και ιστορίες ολόκληρες.

22) Το αγαπημένο μου http://storybird.com/ δίνει την δυνατότητα στους μαθητές σας να δημιουργήσουν δική τους ιστορία και να  γράψουν βιβλίο, χρησιμοποιώντας έτοιμα γραφικά. Αν πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, τότε μπορείτε να παραγγείλετε την ιστορία  σε βιβλίο, δίνοντας ένα ποσό.  Διαβάστε τις περιπέτειες ενός γενναίου.

23) Ένας υπέροχος γαλαξίας φωτογραφιών  http://www.taggalaxy.de/ Πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης ή εξερεύνησης ενός θέματος μέσω φωτογραφιών. π.χ. γράψτε “greece”…  επιλέξτε κάποιον από τους πλανήτες ή τους δορυφόρους και ξεναγηθείτε.

24) Ένας τρόπος για να συγκεντρώσετε σε μια αφίσα πολλούς συνδέσμους και να τους παρουσιάσετε με έναν διαφορετικό τρόπο. http://www.glogster.com/ (Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε μια τέτοια αφισούλα).

25) Αν θέλετε να συγκεντρώσετε σελίδες για να τις μοιραστείτε με τους μαθητές σας ή με τους συναδέλφους σας και όχι μόνο, τότε το http://www.scoop.it είναι το κατάλληλο εργαλεία (δείτε στα δεξιά σας creations, μέντορας, σχολικός εκφοβισμός).

Ο κατάλογος φυσικά δεν τελειώνει. Θα ακολουθήσει η συνέχεια, κάποια στιγμή.

(Δεν ξαναδίνω ραντεβού συγκεκριμένο γιατί μπορεί να μην είμαι συνεπής)

Ένα πρόβλημα που αμέσως θα διαπιστώσατε κι εσείς, όπως κι εγώ, είναι το άνοιγμα λογαριασμών για όλες αυτές τις σελίδες. Αν παρατηρήσατε όμως οι περισσότερες από αυτές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σύνδεση μέσω του λογαριασμού σας σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Γι’ αυτό λοιπόν, ανοίγετε έναν λογαριασμό, πχ στο twitter ή στο yahoo και συνδέεστε με αυτούς τους κωδικούς. Ευτυχώς υπάρχουν και μερικές που δεν απαιτούν καθόλου εγγραφή.

Σας κούρασα; Σας φάνηκαν χρήσιμα; Θα χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτά στην τάξη;

Αν θέλετε ενημερώστε με, γράψτε μου τις ιδέες σας.

Παρθενώνας

Δείτε με τους μαθητές σας ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν τον Παρθενώνα και φυσικά χρησιμοποιήστε το ως πηγή για ανάθεση εργασίας (timeline, power point κλπ )…

http://www.youtube.com/watch?v=aGitmYl6U90&feature=youtu.be

Πηγή: Ελληνικό Αρχείο (http://www.ellinikoarxeio.com/)

Αστρολάβος των Αντικυθήρων

Την καταπληκτική δουλειά της ΕΤ1 για τον αρχαιότερο υπολογιστή στον κόσμο μπορείτε να την δείτε μαζί με τους μαθητές σας. Υποδεχτείτε  τους μαθητές σας με ένα πρωτότυπο τρόπο.

http://www.youtube.com/watch?v=cNtMqx0-CIg&feature=relmfu

(1ο μέρος  – 14:52)

http://www.youtube.com/watch?v=rDR7BZ4bQOs&feature=relmfu

(2ο μέρος – 14:45)

http://www.youtube.com/watch?v=kCCdYXzZS5A&feature=relmfu

(3ο μέρος – 14:59)

http://www.youtube.com/watch?v=qsJ1y8-rkSU&feature=relmfu

(4ο μέρος – 14:58)

http://www.youtube.com/watch?v=8_P4jyA9Ko0&feature=relmfu

(5ο μέρος – 14:47)

Αφού το δουν,  μπορείτε να τους αναθέσετε εργασία (ατομική ή ομαδική) σε wikispaces, fakebook, αφίσα, prezi ή power point κλπ κλπ. Πώς σας φαίνεται;

(Η συνέχεια του προηγούμενου άρθρου (web 2 tools ) είναι ήδη έτοιμη και θα αναρτηθεί το Σαββατοκύριακο)

Προθέρμανση για τη νέα σχολική χρονιά (web 2 εργαλεία για την τάξη- 1ο)

(Νομίζατε ότι επειδή δεν ενημέρωνα το blog μου, δεν δούλευα;  Κάνετε λάθος. Συγκέντρωσα και σας παρουσιάζω, όλο μου το υλικό ή όπως μου αρέσει να λέω: τα web 2 tools για την τάξη. Δοκίμασα, διέγραψα, κατέγραψα, σχολίασα, γέμισα διάφορα σχετικά και άσχετα τον υπολογιστή μου, ξεκαθάρισα και πάμε.)

Είστε έτοιμοι;  Σε δύο μέρες αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά. Για την ακρίβεια έχετε ακόμη δύο εβδομάδες για να αρχίσουν τα σχολεία, οπότε προλαβαίνετε να προετοιμαστείτε. Τί εννοώ; Όπως οι μαθητές ετοιμάζουν τις τσάντες τους, εσείς έχετε σκεφτεί τί θα έχετε στην σχολική σας τσάντα; Πάρτε μολύβι και χαρτί και ξεκινάω μια λίστα.

1) Τυπώστε ένα εβδομαδιαίο και ένα ετήσιο ημερολόγιο για το σχολικό έτος 2012-13. Θα βρείτε πρότυπα ημερολογίου με μια αναζήτησής σας στο google. Έτσι θα οργανώσετε καλύτερα το χρόνο σας, τις διδακτικές σας ενότητες, τα διαγωνίσματά σας, τις εκδρομές, τις αργίες κλπ.

2) Ετοιμάστε τα σχέδια μαθήματος ή βελτιώστε τα παλιότερα. Πάρτε νέες ιδέες από άλλους συναδέλφους που μοιράζονται μαζί με την υπόλοιπη κοινότητα, την δουλειά τους.

3) Εξερευνήστε, δοκιμάστε και επιλέξτε τα κατάλληλα web εργαλεία που θα εμπλουτίσουν την διδασκαλία σας π.χ. βίντεο (http://www.youtube.com http://www.youtube.com/education https://www.teachingchannel.org/ http://www1.teachertube.com/)

4) Ενώστε τους μαθητές σας διαδικτυακά. Γνωρίστε το edmodo, ασφαλές κοινωνικό δίκτυο για την εκπαίδευση. Διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μου, σχετικό με την εμπειρία μου στο Edmodo.

5) Ξεκινήστε ένα δικό σας ιστολόγιο (blog). Μια ματιά στο Για ποιό λόγο διατηρώ blog” πιστεύω ότι θα σας πείσει. Επίσης μην ξεχάσετε να διαβάσετε “Τι πρέπει να κάνει ένας blogger”, για να ξέρετε τί σας περιμένει. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σας τα έχει όλα έτοιμα. Όρεξη και χρόνο για γράψιμο να έχετε. Στείλτε μου ένα μήνυμα για να σας καμαρώσω!!!

6) Μη ξεχάσετε τα wikispaces για τις ομαδικές εργασίες των μαθητών σας. Δείτε ένα παράδειγμα του σχολείου μας. http://school-bullying.wikispaces.com/ , επισκεφθείτε και άλλα wikis για νέες ιδέες.

7) Ετοιμάστε κάποιες παρουσιάσεις για να  εμπλουτίσετε τις διδασκαλίες σας είτε χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό Power Point, είτε το εναλλακτικό Prezi. Πάρτε μια ιδέα http://prezi.com/xj_pgs0z0zw6/presentation/, και μια δεύτερη ιδέα http://prezi.com/dhrnwynsfubi/presentation/.

8 )  Ξεσκονίστε τα παλιά σας διαγωνίσματα, σταθμίστε τα, βελτιώστε τα δοκιμάζοντας το http://testmoz.com/. Δημιουργήστε ηλεκτρονικά διαγωνίσματα κλειστού τύπου (συμπλήρωσης κενού, σωστού-λάθους, πολλαπλής επιλογής). Είναι εύκολο, δεν χρειάζεται εγγραφή ούτε από εσάς, ούτε από τους μαθητές σας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το http://quizlet.com/ για να κάνετε κουίζ – flashcards. Νομίζω ότι τα flashcards είναι πιο κατάλληλα για τους καθηγητές ξένων γλωσσών αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς. To http://www.classmarker.com επίσης σας βοηθά να κάνετε on-line tests για τους μαθητές σας.

9) Αν θέλετε να δείξετε στους μαθητές σας μια δεξιότητα στον υπολογιστή με το http://www.screencast-o-matic.com/screen_recorder μπορείτε εύκολα να καταγράφετε οποιαδήποτε κίνησή σας στην οθόνη του υπολογιστή.

10) Πολλές φορές σε μαθήματα όπως ιστορία, απαιτείται να σχεδιάσουμε για βοήθεια στους μαθητές μας ένα χρονοδιάγραμμα ή timeline. Μπορείτε να αναθέσετε για εργασία στους μαθητές σας ένα χρονοδιάγραμμα χρησιμοποιώντας το απλό excel (δημιουργία αρχείου – πρότυπα – λωρίδα χρόνου) ή το www.dipity.com. Προσωπικά θα σας πρότεινα το excel έτσι ώστε να μην ανοίγετε και πάλι λογαριασμό.

11) Αν θέλετε να κάνετε τα κείμενά σας πιο ευφάνταστα, ευπαρουσίαστα, εντυπωσιακά τότε σας έχω την λύση. http://www.iconfinder.com/ εδώ θα βρείτε υπέροχες εικόνες και σετ εικόνων. Χμ, αν κάνετε κάτι καλό ενημερώστε με.

12) Μήπως είστε από αυτούς που κυκλοφορούν με λίστες του τύπου “Things to do”;  E, τότε υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο. Δημιουργείστε έναν πίνακα για την τάξη και τις υποχρεώσεις του τύπου: http://wallwisher.com/wall/gymnasio

13)Νομίζω ότι είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για τους ξενόγλωσσους εκπαιδευτικούς: http://dynamo.dictionary.com/

14) Έχετε ακούσει για εννοιολογικούς χάρτες; Είναι πάρα πολύ χρήσιμοι για να κατανοούν οι μαθητές κάποιες έννοιες. Μη ξεχνάτε, δεν μαθαίνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο; Φτιάξτε τους δικούς σας με το https://bubbl.us/

15) Ενθαρρύνετε τους μαθητές σας στο γράψιμο. Ας κρατήσουν ένα on-line ημερολόγιο. Στο τέλος της χρονιάς θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. https://penzu.com/home . Θυμήστε τους το διάσημο ημερολόγιο της Άννα Φράνκ. Ε, το παράκανα, κάτι παρόμοιο τέλος πάντων.

Νομίζω ότι σας κούρασα. Σας αφήνω λίγο χρόνο να τα δοκιμάσετε, να πάρετε μια ανάσα και ξανάρχομαι με τα υπόλοιπα. Για οτιδήποτε στείλτε μου μήνυμα, σχόλια, παρατηρήσεις και αν μπορώ  θα χαρώ να σας απαντήσω.

Παρατήρηση: Τα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής μου καριέρας, αφιέρωνα πάντα τα βράδια της Κυριακής για να προετοιμάζομαι για την επόμενη εβδομάδα για το σχολείο. Αυτό μου πρόσφερε μια αυτοπεποίθηση για την επόμενη τουλάχιστον μέρα, αλλά και πολλές φορές ανυπομονούσα να εφαρμόσω μια νέα ιδέα στους μαθητές μου. Ακόμα κι αν ο προγραμματισμός μου χαλούσε κάποιες φορές, κέρδιζα τουλάχιστον την σιγουριά που μου πρόσφερε η προετοιμασία και ο ενθουσιασμός για την  διδασκαλία.

Ψυχαγωγία και μάθηση.

Μόλις χθες ανακάλυψα ακόμη ένα εργαλείο που συνδυάζει την ψυχαγωγία και την μάθηση.  Το “fakebook”. Διαβάστε το καλύτερα (φέικ μπουκ). Είναι ένα περιβάλλον σαν το facebook και δημιουργείς το προφίλ ενός διάσημου. Αναγκάζεσαι λοιπόν να μελετήσεις βαθύτερα, τους φίλους του, το περιβάλλον του, τα κατορθώματα, τις φωτογραφίες του, τα βίντεο κλπ.κλπ. Για να το δω κι εγώ καλύτερα, έκανα μια δοκιμή. Έψαξα στο google, άνοιξα το wikipedia, κατέβασα φωτογραφίες και δημιούργησα το προφίλ του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να τα αποτελέσματα: http://www.classtools.net/fb/9/k6mLVT#

Δημιουργείται εύκολα, χωρίς απαραίτητη εγγραφή, δίνεται ένα συνθηματικό της σελίδας για να την τροποποιείτε μόνο εσείς, και σας δίνει έναν σύνδεσμο. Τον αποθηκεύετε στα αγαπημένα για να μη το ψάχνετε και έτοιμο. Οι μαθητές θα ξετρελαθούν αφού το περιβάλλον είναι σαν του facebook. Ρίξτε μια ματιά και στο αρχείο με παρόμοιες σελίδες. Γέλασα με το προφίλ του Δία (από άγγλο μαθητή).

Ιδέες:

1. Ερωτόκριτος & Αρετούσα (κεφάλαιο Κρητικής λογοτεχνίας) – ανυπομονώ να το δω.

2. Ιστορικά πρόσωπα αρχαίας & σύγχρονης ελλάδας (Καποδίστριας – Ελευθέριος Βενιζέλος κλπ)

3. Ποιητές & Πεζογράφοι.

4. Φιλική Εταιρεία (ενδιαφέρον).

Το είδατε; Πώς σας φάνηκε; Πάντως χαμογελάσατε σίγουρα…

Έτσι δεν είναι;

Στο www.classtools.net θα βρείτε κι άλλα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαλεία. Χρόνο και διάθεση να έχετε. Καλό κουράγιο. Αν βρείτε κάτι ιδιαίτερο, ενημερώστε με.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων