Με καθυστέρηση μερικών ημερών, επανέρχομαι με νέα εργαλεία. Συνεχίζουμε;
16) Χρησιμοποιείστε το http://www.tubechop.com/ για να δείτε με τους μαθητές σας βίντεο του youtube χωρίς διαφημίσεις και άλλα ενοχλητικά.
17) Πολλές φορές χρειάζεστε μια κλεψύδρα για να μετράτε το χρόνο. http://www.online-stopwatch.com/ Εδώ θα βρείτε ένα ηλεκτρονικό ρολογάκι για τις δουλειές σας. Προσοχή! μη το χρησιμοποιήσετε για τα διαγωνίσματά σας. Αγχώνει… Στην ίδια σελίδα θα βρείτε κλεψύδρα, χρονόμετρο για το σκάκι κλπ. Ψάξτε το, βάλτε το στα αγαπημένα, κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσετε.
18) Θέλετε να οργανώσετε μια έρευνα στο σχολείο σας; Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό Excel για την επεξεργασία των δεδομένων σας ή http://polldaddy.com/ (δημιουργείστε ερωτηματολόγια μέχρι 10 ερωτήσεις) ή http://www.zoomerang.com/ (για μεγαλύτερο ερωτηματολόγιο – σημ: δεν το έχω δοκιμάσει αλλά διάβασα καλές κριτικές).
19) Ξέρετε τα σύννεφα λέξεων; (Κοιτάξτε πάνω αριστερά στο ιστολόγιό μου: Θέματα ιστολογίου). Δημιουργήστε τα δικά σας σύννεφα με το http://www.wordle.net/ ή http://www.tagxedo.com/ . Φυσικά οι μαθητές σας θα ενθουσιαστούν και μπορείτε να δημιουργήσετε θεματική αφίσα στην τάξη σας, εξώφυλλο σε εργασία ή παρουσίαση, δώσετε τους ορισμούς μιας ενότητας, το λεξιλόγιο μιας παραγράφου, ή μιας έκθεσης κλπ (Θα επανέλθω με ιδιαίτερη ανάρτηση για ιδέες χρήσης στην τάξη).
20) Δημιουργείστε βίντεο με φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας το http://animoto.com/ και εμπλουτίστε τα με εφέ κίνησης, κείμενα και μουσική (η δωρεάν έκδοση περιλαμβάνει 11 φωτογραφίες ή 30 δευτερ. βίντεο).
21) Οι ηλεκτρονικοί χαρακτήρες (δεξιά στο ιστολόγιο: My Voki), εμπλουτίζουν τις σελίδες ή τα ιστολόγια. Το www.voki.com δημιουργεί εύκολα ένα χαρακτήρα, χρησιμοποιεί και το ελληνικό λεξιλόγιο. Αν είστε ξενόγλωσσος εκπαιδευτικός μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το http://www.xtranormal.com/ γιατί έχει περισσότερους χαρακτήρες και σκηνικά αλλά δεν χρησιμοποιεί ελληνικό λεξιλόγιο. Εδώ οι μαθητές μπορούν να δραματοποιήσουν διαλόγους και ιστορίες ολόκληρες.
22) Το αγαπημένο μου http://storybird.com/ δίνει την δυνατότητα στους μαθητές σας να δημιουργήσουν δική τους ιστορία και να γράψουν βιβλίο, χρησιμοποιώντας έτοιμα γραφικά. Αν πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, τότε μπορείτε να παραγγείλετε την ιστορία σε βιβλίο, δίνοντας ένα ποσό. Διαβάστε τις περιπέτειες ενός γενναίου.
23) Ένας υπέροχος γαλαξίας φωτογραφιών http://www.taggalaxy.de/ Πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης ή εξερεύνησης ενός θέματος μέσω φωτογραφιών. π.χ. γράψτε “greece”… επιλέξτε κάποιον από τους πλανήτες ή τους δορυφόρους και ξεναγηθείτε.
24) Ένας τρόπος για να συγκεντρώσετε σε μια αφίσα πολλούς συνδέσμους και να τους παρουσιάσετε με έναν διαφορετικό τρόπο. http://www.glogster.com/ (Στο ιστολόγιό μου θα βρείτε μια τέτοια αφισούλα).
25) Αν θέλετε να συγκεντρώσετε σελίδες για να τις μοιραστείτε με τους μαθητές σας ή με τους συναδέλφους σας και όχι μόνο, τότε το http://www.scoop.it είναι το κατάλληλο εργαλεία (δείτε στα δεξιά σας creations, μέντορας, σχολικός εκφοβισμός).
Ο κατάλογος φυσικά δεν τελειώνει. Θα ακολουθήσει η συνέχεια, κάποια στιγμή.
(Δεν ξαναδίνω ραντεβού συγκεκριμένο γιατί μπορεί να μην είμαι συνεπής)
Ένα πρόβλημα που αμέσως θα διαπιστώσατε κι εσείς, όπως κι εγώ, είναι το άνοιγμα λογαριασμών για όλες αυτές τις σελίδες. Αν παρατηρήσατε όμως οι περισσότερες από αυτές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σύνδεση μέσω του λογαριασμού σας σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Γι’ αυτό λοιπόν, ανοίγετε έναν λογαριασμό, πχ στο twitter ή στο yahoo και συνδέεστε με αυτούς τους κωδικούς. Ευτυχώς υπάρχουν και μερικές που δεν απαιτούν καθόλου εγγραφή.
Σας κούρασα; Σας φάνηκαν χρήσιμα; Θα χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτά στην τάξη;
Αν θέλετε ενημερώστε με, γράψτε μου τις ιδέες σας.
Αφήστε μια απάντηση