Πολλές φορές μου ζητήθηκε να συμπληρώσω ερωτηματολόγιο για έρευνες που υλοποιούνται για εκπαιδευτικούς κυρίως σκοπούς. Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη μου επαφή με την διεξαγωγή έρευνας έγινε στη ΠΑΤΕΣ ΣΕΛΕΤΕ και την ερωτεύτηκα. Έτσι όταν μου δόθηκε η ευκαιρία παρακολούθησα στο ΕΑΠ το πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης “Εκπαιδευτική έρευνα” (τότε ήταν ανεξάρτητο πρόγραμμα, ενώ σήμερα είναι ενσωματωμένο στο πρόγραμμα “Σπουδές στην Εκπαίδευση”). Η διαδικασία ήταν να στήσουμε ένα ερωτηματολόγιο (εννοείται βασισμένο σε κανόνες κλπ), να το μοιράσουμε, να συγκεντρώσουμε τα ερωτηματολόγια (αυτό ήταν ένα δύσκολο κομμάτι), να καταχωρήσουμε και να επεξεργαστούμε τα δεδομένα στο excel και φυσικά να γράψουμε τα πορίσματά μας βασισμένοι στην θεωρία που είχαμε διδαχθεί. Στην πορεία υλοποίησα κάποιες έρευνες (εντελώς ερασιτεχνικές δουλειές) στα πλαίσια του σχολείου. Η μία αφορούσε τη σχολική βία και η άλλη το μάθημα της πληροφορικής.
Φέτος λοιπόν, στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής γ΄ γυμνασίου, πρότεινα στους μαθητές μου να ασχοληθούν με την έρευνα ενός θέματος και πράγματι κάποιοι από τους μαθητές επέλεξαν αυτό το θέμα. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και έγιναν ακόμα πιο ηλεκτρονικά. Έτσι λοιπόν, έχουμε διάφορα εργαλεία για αυτό το σκοπό. Εντόπισα το freeonlinesurveys.com και μου φάνηκε αρκετά καλό για το σκοπό μου. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που σε βοηθά να πραγματοποιήσεις μια έρευνα. Σκέφτηκα λοιπόν να σας δώσω μερικές οδηγίες:
1. Ανοίγεις λογαριασμό
2. Δημιουργείς την έρευνα
3. Η έρευνά σου έχει 4 στάδια: 1) διαλέγεις σχεδιασμό-θέμα , 2) συντάσεις ερωτηματολόγιο 3) Κάνεις κάποιες ρυθμίσεις και 4) προωθείς το ερωτηματολόγιό σου.
Στην σύνταξη του ερωτηματολογίου έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ερωτήσεις ανοικτού τύπου με πλαίσιο για ανάπτυξη, ερωτήσεις με διαβάθμιση επιλογής (λίγο, αρκετά,πολύ κλπ) και ταξινόμηση απαντήσεων.
Στο 4ο βήμα της προώθησης του ερωτηματολογίου, σου προσφέρει ένα μοναδικό url όπου μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιό σου και να λαμβάνεις όποτε θέλεις τα αποτελέσματα με αριθμούς, ποσοστά και γραφήματα. Απο κει και πέρα συγκεντρώνεις τις πληροφορίες σου και γράφεις την ερευνητική σου αναφορά, χρησιμοποιώντας τους πίνακες και τα στατιστικά δεδομένα.
Οι μαθήτριές μου επέλεξαν το θέμα “Σχέσεις στην εφηβεία” και πραγματικά έχω μεγάλη αγωνία.
Εύχομαι καλή επιτυχία.
Υ.Γ. Αν υλοποιήσετε κάποια έρευνα, στείλτε το url του ερωτηματολογίου σας. Θα χαρώ να σας βοηθήσω και να το συμπληρώσω.