.

let's blog (=Learning,Education,Training,Spirit)

Αρχεία για ‘Αυτοαξιολόγηση’


Google Drive

Εδώ και αρκετό καιρό συμπληρώνουμε διάφορα ερωτηματολόγια  online (συνήθως υποψηφίων μεταπτυχιακών τίτλων, συναδέλφων κλπ) που δημιουργήθηκαν μέσω των επιπλέον εφαρμογών της Google. Πιο συγκεκριμένα το Google Drive μας δίνεις κάποιες λύσεις που μας λύνουν τα χέρια, αλλά μη το παρακάνετε (θα σας εξηγήσω το λόγο σε επόμενο άρθρο). Έτσι λοιπόν, φέτος για τις ανάγκες της δράσης “Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας” χρησιμοποιήσαμε τις φόρμες του Google Drive για τα ερωτηματολόγια της αυτοαξιολόγησης.

Έχουμε και λέμε:

1. Ανοίγουμε λογαριασμό στη google οπότε έχουμε και gmail (λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

2. Κάνουμε είσοδο, επιλέγουμε τις εφαρμογές (εικονίδιο πάνω δεξιά) και πατάμε το εικονίδιο Drive. Δηλαδή, είναι σαν να έχετε ένα δίσκο στο δίκτυο,  δικό σας.

3. Μπορείτε είτε να  δημιουργήσετε (πατώντας “Δημιουργία”) είτε να ανεβάσετε αρχεία (πατώντας το βέλος δίπλα από την “δημιουργία”). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε κάποιο πχ βιογραφικό και να το τυπώσουμε ή να το επεξεργαστούμε όπου κι αν βρισκόμαστε (εννοείται ότι θα πρέπει να έχουμε σύνδεση στο διαδίκτυο).

4. Επιπλέον, μπορούμε τα κείμενά μας να τα έχουμε κοινόχρηστα και με φίλους ή συνεργάτες που θα μπορούν όχι μόνο να τα δουν, αλλά και να τα επεξεργαστούν. Για να γίνει κοινόχρηστο ένα αρχείο μας, πατάμε δεξί κλικ στο αρχείο, επιλέγουμε κοινοποίηση, κοινοποίηση, στο πλαίσιο “πρόσκληση ατόμων” γράφουμε το gmail λογαριασμό του ατόμου που επιθυμούμε να κοινοποιήσουμε το αρχείο και πατάμε Τέλος. Ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο θα ειδοποιήσει τον συνεργάτη σας γι’ αυτή την πρόσκληση.

Πιστεύω ότι ως εδώ τα πράγματα ήταν αρκετά απλά και οι έμπειροι χρήστες θα βρήκαν αστεία τα όσα γράφω, αλλά πολλοί είναι αυτοί που θέλουν αναλυτικά τα βήματα. Δεν ξέρω αν το βρήκατε ενδιαφέρον αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για συνεργασία με μαθητές ή συναδέλφους, για προγράμματα περιβαλλοντικής, για ομαδικές εργασίες κλπ.

Αν έχετε και κάποιες άλλλες ιδέες για την χρήση του, παρακαλώ ενημερώστε με.

Συνεχίζουμε με την δημιουργία των φορμών – ερωτηματολογίων.

1. Επιλέγουμε ΔημιουργίαΦόρμα,  αν επιθυμούμε κάποιο μοτίβο και ΟΚ. Η φόρμα μας εμφανίζεται για επεξεργασία.

2. Ξεκινάμε από τον τίτλο. π.χ. “Ερωτηματολόγιο για εκπαιδευτικούς – Τομέας Κλίμα – Σχέσεις” και στην περιγραφή φόρμας μπορείτε να βάλετε επεξηγήσεις του τύπου. “Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο κλπ κλπ”

3. Συνεχίζουμε με τις ερωτήσεις. Ερώτηση, επεξήγηση και είδος ερώτησης. Δηλαδή έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανοιχτή ερώτηση, πολλαπλής επιλογής, κλίμακας (π.χ από 1-5 ). Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και το πλαίσιο “Άλλη επιλογή” όπου κάποιος μπορεί να συμπληρώσει οτιδήποτε που ίσως δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Πριν πατήσετε “Τέλος” μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή όχι, το πλαίσιο “Απαιτούμενη ερώτηση” για όσες ερωτήσεις θεωρείται απαραίτητες να συμπληρωθούν.

4. Έχετε την πρώτη σας ερώτηση, την οποία μπορείτε να διατηρήσετε, ή να διορθώσετε ή να αντιγράψετε ή να διαγράψετε εντελώς, από τα αντίστοιχα κουμπιά (σέρνετε το ποντίκι πάνω στην ερώτηση και εμφανίζονται).

5. Συνεχίζετε πατώντας “Προσθήκη αντικειμένου” και  επιλέγετε το είδος της ερώτησης.

6. Σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε υποενότητες στο ερωτηματολόγιό σας (πχ. Σχέσεις των εκπαιδευτικών μεταξύ τους, Σχέσεις εκπαιδευτικών – μαθητών, Σχέσεις εκπαιδευτικών – γονέων κλπ.) από την “Προσθήκη αντικειμένου” θα επιλέξετε “Κεφαλίδα τμήματος” και έτσι το ερωτηματολόγιό σας θα χωριστεί σε ενότητες.

7. Όταν τελειώσετε πατάτε “Αποστολή Φόρμας”. Προσοχή, μη το κοινοποιήσετε πριν το ελέγξετε καλά. Γι΄ αυτό στείλτε ένα γράμμα στο εαυτό σας (στο e-mail σας). Ανοίξτε την φόρμα, συμπληρώστε την, δείτε τις εκφράσεις, το είδος των ερωτήσεων, αλλάξτε ίσως την σειρά των ερωτήσεων, γενικότερα βελτιώστε το ερωτηματολόγιο. Η φόρμα σας είναι ήδη αποθηκευμένη στο Google Drive για επεξεργασία. Θα σας πρότεινα να το στείλετε σε ακόμη ένα άτομο για να σταθμίσετε (όπως λένε και οι ειδικοί) το ερωτηματολόγιο, πριν το στείλετε στους τελικούς αποδέκτες. Σημείωση:τα e-mail των αποδεκτών δεν είναι απαραίτητο να είναι gmail.

8. Πριν την ολοκλήρωση του ερωτηματολογίου θα σας ζητήσει να απαντήσετε αν θέλετε ή όχι να συνδεθεί το Ερωτηματολόγιό σας με ένα Αρχείο Απαντήσεων (σε μορφή πίνακα) που θα δημιουργηθεί αυτόματα, για επεξεργασία των αποτελεσμάτων!!! (Θα δημιουργηθεί στο Google Drive σας). Φυσικά μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο με αρκετές επιλογές αλλά θα βρείτε πολύ σπουδαία την επιλογή Φόρμα-Εμφάνιση Σύνοψης Απαντήσεων όπου θα σας εμφανίσει ένα αρχείο απαντήσεων με την μορφή διαγραμμάτων. Δεν είναι υπέροχο;

Μην ξεχάσετε να κάνετε αποσύνδεση από το Google όταν τελειώσετε. Απαραίτητο.

Καλή Επιτυχία

Επίσης, αν θέλετε να κάνετε μια έρευνα σε διάφορους που δεν γνωρίζετε τα e-mail τους, μπορείτε να αντιγράψετε τον σύνδεσμο και να τον κοινοποιήσετε για παράδειγμα στο facebook για συμπλήρωση. Σημείωση: Τον σύνδεσμο της φόρμα σας θα τον βρείτε όταν πατήσετε “Αποστολή φόρμας” στο πλαίσιο “Σύνδεσμος για κοινοποίηση”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αρχείο κειμένου που θα έχει τους συνδέσμους των ερωτηματολογίων όλων των ομάδων και να ζητήσετε από τους μαθητές σας να τα συμπληρώσουν on-line.

Καλό κουράγιο, θα το χρειαστείτε. 

Πραγματικά, θα ήθελα πολύ να μου πείτε τις εντυπώσεις σας, αν τελικά χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, θα χαρώ να βοηθήσω αν μου το ζητήσετε.

Ιδέες για δράση

Διαβάζοντας το άρθρομε τίτλο “Αυτοδιαχειριζόμενο λύκειο στο Παρίσι” διαπίστωσα την ευελιξία για πρωτοτυπία και δράση των σχολείων της Γαλλίας, σε σχέση με το δικό μας αυστηρό στενό σχολικό πλαίσιο. Εννοώ ότι όποιες ιδέες κι αν έχουμε για επιπλέον δραστηριότητες, αυτές θα πρέπει να γίνονται μετά το ωράριο λειτουργίας του σχολείου. Όσο καλή διάθεση και να έχει ο εκπαιδευτικός, συνυπολογίζοντας και όλες τις άλλες παραμέτρους π.χ. μετακίνηση, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ,  η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών είναι σχεδόν αδύνατη.Κι όχι μόνο από την πλευρά των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών. Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις μαθητή μετά τις δύο το μεσημέρι;  Πέρα του ότι είναι ώρα φαγητού, οι μαθητές μας γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν πάρα πολλές δραστηριότητες.

Με αυτήν την τοποθέτησή μου, ίσως να νομίζετε ότι είμαι αρνητική σε νέες δράσεις. Λάθος. Η δράση θα πρέπε να είναι το μεσαίο μου όνομα. Για όλα υπάρχουν λύσεις. Οι επιπλέον συναντήσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά (π.χ. edmodo μπορείτε να δείτε αναρτήσεις μου σχετικές με το θέμα),  παρόλο που αποκλείουμε έτσι μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από τα σπίτια τους. Επίσης, το υπουργείο φέτος με την εισαγωγή του μαθήματος “Βιωματική Δράση” στην Α΄Γυμνασίου, δίνει την ευελιξία να ασχοληθούμε με μια δράση εντός του σχολικού ωραρίου.

Αν και σε πολλά σημεία δεν συμφωνώ με την δομή του συγκεκριμένου σχολείου που αναφέρεται το άρθρο, παρ’  όλα αυτά, εντοπίζω δράσεις που θα μπορούσαν ίσως να υλοποιηθούν και στο σχολείο μου (αν και μέχρι τώρα έχουμε πολλά σημάδια πρωτοπορίας).

1. Συγκέντρωση των μαθητών σε έναν χώρο για να ακούσουν για ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα. Εισηγητές θα μπορούν να είναι εκπαιδευτικοί αλλά και ειδικοί του θέματος που θα επιλέξουμε. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι η επιλογή του εισηγητή μας θα πρέπει να είναι προσεκτική έτσι ώστε να προσελκύει τους μαθητές να τον ακούσουν, να συζητήσουν. Ανάλογα με το μέγεθος και την υποδομή του σχολείου, μπορεί να υλοποιηθεί σε αμφιθέατρο, αίθουσα με βιντεοπροβολέα κλπ.

2. Αρμοδιότητες στους μαθητές με την εποπτεία εκπαιδευτικού . Π.χ. ομάδες εργασίας για: την καθαριότητα στην αυλή, τα προϊόντα του κυλικείου, την φύτευση λουλουδιών στα παρτέρια, την συμπεριφορά μαθητών στην αυλή,  δημιουργία ιστολογίου, δημιουργία μουσικού συγκροτήματος, θεατρική ομάδα.

3. Περιφρούρηση από τους ίδιους τους μαθητές η συμπεριφορά κατά της βίας, όχι με την έννοια, “Κύριε, αυτός το έκανε” αλλά με την έννοια, δεν διαχωρίζουμε τους συμμαθητές μας, εντάσουμε όλους τους μαθητές σε ομάδες παιχνιδιού, υποδεχόμαστε έναν νέο μαθητή στο σχολείο, σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες των συμμαθητών μας, τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Διαβάστε κι εσείς το άρθρο

http://www.o-klooun.com/gallery/to-aftodiaxeirizomeno-lykeio-sto-parisi-lap#.UvjTwPtqN-K

και θα τα ξαναπούμε.

Οι παρατηρήσεις σας και τα σχόλιά σας είναι πηγή έμπνευσης για μένα.

Επίσης, αυτό τον καιρό ετοιμάζω νέο κατάλογο web 2 εργαλείων στην τάξη για να ανανεωθεί η τσάντα του εκπαιδευτικού. Υπομονή.

Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας

Τον τελευταίο καιρό όλα τα σχολεία έχουν στα χέρια τους το υλικό της αυτοαξιολόγησης βάσει του οποίου θα πρέπει να αυτοαξιολογήσουν την σχολική τους μονάδα. Πολύς λόγος γίνεται για το όλο θέμα. Άλλοι μιλούν αρνητικά, άλλοι επικριτικά, άλλοι προτείνουν διορθώσεις. Εγώ μάλλον είμαι στους λίγους που βλέπουν θετικά την διαδικασία αυτή (ίσως είμαι ευκολόπιστη, ίσως δεν βλέπω μακριά, ίσως πολλά άλλα), αλλά η άποψή μου είναι ότι ήδη είχε αργήσει.

Η κάθε σχολική μονάδα όφειλε να καταγράψει τις αδυναμίες της, τις κινήσεις βελτίωσης και τέλος να δει αν υπήρχαν αποτελέσματα θετικά ή μη. Αυτό δεν ζητάμε και από τους μαθητές μας; αυτό δεν κάνουμε και στην διδασκαλία μας;  Βάζουμε τον στόχο του μαθήματος για αυτή τη χρονιά, ακολουθούμε μια διδακτική μέθοδο  και στο τέλος ελέγχουμε αν πετύχαμε ή όχι τον αρχικό μας στόχο. Βελτιώνουμε το υλικό μας, τις μεθόδους μας, σταθμίζουμε τα διαγωνίσματά μας, διορθώνουμε ασκήσεις και σχέδια μαθημάτων και αναπροσαρμόζουμε ανάλογα. Είμαστε ανοικτοί και ακούμε κι άλλους συναδέλφους, οργανώνουμε κοινά πλάνα, διαβάζουμε κάτι, ή παρακολουθούμε ένα σεμινάριο (πχ Β΄επίπεδο) και ανηφορίζουμε.  Όλοι μας έχουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα, και πορευόμαστε. Οι αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολες ανάλογα βέβαια και με τις οικογενειακές ή προσωπικές υποχρεώσεις που ήδη έχουμε αναλάβει. Η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και ομαδική δουλειά. Εγώ βέβαια που τα γράφω είμαι τοποθετημένη σε σχολείο της πόλης μου. Πολλοί όμως συνάδελφοι, κάνουν χιλιόμετρα για να φτάσουν καθημερινά στο σχολείο τους. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Αλλά και πάλι οι πραγματικές δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την εργατικότητα και την σκληρή δουλειά (αυτή είναι δεδομένη), αλλά με την αλλαγή νοοτροπίας.

“Μη μου τους κύκλους τάραττε”. Αυτό είναι το δύσκολο. Πώς να πείσεις τον συνάδελφο που νομίζει ότι έχει κατακτήσει την γνώση, έχει υψώσει ένα τοίχος και δεν βλέπει πέρα από αυτό, να συνεργαστείς;  ή να τον βάλεις να δει τα προβλήματα πχ στις σχέσεις με τους γονείς (αφού έχει τοίχο, πώς να δει;).  Και πάλι θα πω “όλα τριγύρω αλλάζουν” είναι δυνατόν τα σχολεία να παραμένουν ίδια;

Έχουμε λοιπόν στα χέρια μας ένα εργαλείο για αυτοβελτίωση πρώτα του εαυτού μας και κατ’  επέκταση της σχολικής μονάδας. Ας το εκμεταλλευτούμε. Ας δώσουμε στην εκπαίδευση το καλύτερο που μπορούμε, παρ΄ όλες τις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας. Το οφείλουμε στα παιδιά που βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας.

Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου. Παρακαλώ γράψτε τις απόψεις σας.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων