.

let's blog (=Learning,Education,Training,Spirit)

Αρχεία για Ιούλιος, 2013


Ενθάρρυνοντας…

Η ενθάρρυνση στη διδασκαλία για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που το προσέχω ιδιαίτερα. Όταν την δίνετε, τότε παίρνετε τέτοια ικανοποίηση από τους μαθητές σας που σας κινητοποιεί να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό απλόχερα. Σε διάφορες συζητήσεις με συναδέλφους ακούω συχνά να λένε ότι το “μπράβο” χάνει την αξία του όταν το λες συχνά και γι’  αυτό το χρησιμοποιούν με φειδώ. Σας υπενθυμίζω ότι πέρα από το “μπράβο” υπάρχουν άπειρες εκφράσεις που ενθαρρύνουν τους μαθητές μας.

Να μια ακόμη λίστα που συμπλήρωνα κατά καιρούς, και σας την παρουσιάζω με υπερηφάνεια:

– Το γραπτό της Ελένης μου έδωσε την αφορμή να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα…

– Πολύ εύστοχη η ερώτησή σου Πέτρο…

– Η Μαργαρίτα με την παρατήρησή της, μόλις μας έδωσε μια ιδέα για εργασία…

– Ευχαριστώ τον Μάρκο που μοιράστηκε μαζί μας …

– Μπράβο για την προσπάθεια Βασίλη, συνέχισε …

– Η μεθοδική σου δουλειά Κατερίνα, απέδωσε …

– Πολύ σωστή η παρατήρηση του Δημήτρη…

κλπ κλπ

Παρατηρήσατε ότι χρησιμοποιώ τα ονόματά τους. Είναι κι αυτό πολύ σημαντικό. Γίνονται έτσι όλοι ξεχωριστές, σημαντικές προσωπικότητες. Πρωταγωνιστές στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Να θυμάστε ότι οι λέξεις για να έχουν νόημα πρέπει να συνοδεύονται και από τη γλώσσα του σώματος δηλ. το χαμόγελο, το βλέμμα,  μια χειρονομία νίκης, ένα άγγιγμα στην πλάτη, την καλή διάθεση.

Σημ:   Μας έχουν υποβαθμίσει, διαιρέσει, εξοντώσει.   Ας κρατήσουμε ηθικό υψηλό για να σταθούμε εκεί που μας ταιριάζει.  

Ας μην τους κάνουμε το χατήρι. Ας συνεχίσουμε να δίνουμε τα καλύτερα. Δεν ασκούμε επάγγελμα, αλλά λειτούργημα.

netiquette ή αλλιώς κανόνες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο

Netiquette (Internet Etiquette) ονομάζουμε το σύνολο των κανόνων καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Κι ενώ λοιπόν, παιδευόμαστε τόσα χρόνια για να μάθουμε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς για τις καθημερινές μας δραστηριότητες (κανόνες συμπεριφοράς για το σχολείο, την οικογένεια, την οδήγηση κλπ) σήμερα θα πρέπει να διαπαιδαγωγήσουμε την νέα γενιά στους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Τρέχω λοιπόν να προλάβω να συγκεντρώσω τέτοιους κανόνες savoir-vivre πριν τις εκδόσεις του κ. Ζαμπούνη.

1. Προσπαθούμε να γράφουμε σωστά και ελληνικά (τί σας λέω τώρα… προσπαθώντας να μη γράφει greeklish ο μαθητής μας θα εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να γράφει, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να επιμείνουμε. Στο edmodo ο πρώτος κανόνας που βάζω στους μαθητές μου είναι η απαγόρευση των greeklish στην επικοινωνία μας και φυσικά το τηρούν, διαφορετικά διαγράφεται το σχόλιο).

2. Δεν χρησιμοποιούμε κεφαλαίους χαρακτήρες σε ένα ολόκληρο κείμενο (είναι σαν να φωνάζουμε και να διατάζουμε).

3. Σεβόμαστε τους άλλους με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό (ιδιωτικότητα, προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια, ρατσιστικούς υπαινιγμούς κλπ. Αυτό που με έχει εξοργίσει κατά καιρούς είναι όταν ανοίγει ο προβολέας της ανάκρισης και αρχίζουν οι ερωτήσεις του τύπου: από πού είσαι; τι δουλειά κάνεις; πόσο χρονών είσαι; -εδώ αρχίζω να τα παίρνω και απαντώ 65- πόσα κιλά; – και τότε βγάζω τον χειρότερό μου εαυτό και εύχομαι να του καεί ο σκληρός, να του εντοπίσει το google earth την πισίνα, κλπ – τί ύψος; -έ, τότε την έχει πατήσει-).

4. Σεβόμαστε τα πνευματικά δικαιώματα (χρησιμοποιώντας τα web 2.0 εργαλεία μοιραζόμαστε ιδέες, τεχνικές, απόψεις, εργασίες, δίνουμε αλλά και παίρνουμε αλλά ποτέ δεν αντιγράφουμε χωρίς την άδεια του συγγραφέα. Αν πράγματι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι αυτούσιο από το διαδίκτυο σε μια εργασία ή παρουσίαση, απλά χρησιμοποιούμε τον σύνδεσμο που μας παραπέμπει στη σελίδα που το εντοπίσαμε).

5. Οφείλουμε να παραμένουμε αληθινοί και ειλικρινείς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να δίνουμε στοιχεία on line. Ποτέ.

6. Γενικότερα συμπεριφερόμαστε στους άλλους όπως θα θέλαμε να συμπεριφέρονται οι άλλοι σε εμάς.

 

Ευχαριστώ την Βάσω για την ιδέα που μου έδωσε για το θέμα του άρθρου.

Σημ. Οι κανόνες μου το ξέρω ότι είναι γενικοί. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα βρείτε μια σειρά από κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο που είναι πιο εξειδικευμένοι για email, forum, chat, facebook, twitter κλπ.

Μήπως ξέχασα κάποιους κανόνες; Είμαι έτοιμοι να τους “ακούσω”.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων