Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιείται το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας σε πόλεις της Ελλάδας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να παρουσιάσουν τα ψηφιακά τους έργα, στους μαθητές των άλλων σχολείων, να ανταλλάξουν απόψεις, να πάρουν ιδέες. Η συμμετοχή αντιπροσωπείας των μαθητών μας είναι απαραίτητη και με τον τρόπο που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, αποτελεί από μόνο του μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Υπάρχει μεγάλη διαφορά του να στέλνει ο 14χρονος μια συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό, από το να βγαίνει ο ίδιος στη σκηνή του αμφιθεάτρου και να υποστηρίζει τη δουλειά του. Να εξηγεί τη μέθοδο, να αναφέρει τα βήματα που ακολούθησε, να προσδιορίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και πως βρήκε λύση, να παρουσιάζει τη δουλειά του, να οργανώνει την παρουσίασή του. Αυτό από μόνο του είναι μια σπουδαία κοινωνική δεξιότητα που θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
Τα οφέλη της συμμετοχής των μαθητών στο ψηφιακό φεστιβάλ θα μπορούσαμε να τα απαριθμήσουμε:
1. Κοινωνικές δεξιότητες (αναλύθηκε παραπάνω).
2. Ψηφιακές δεξιότητες (αφού μιλάμε για ψηφιακό φεστιβάλ, είναι αυτονόητο).
3. Οργανωτικές δεξιότητες (οργάνωση της παρουσίασης για συγκεκριμένο χρόνο).
4. Ανταλλαγή ιδεών (αφού θα δει και εργασίες άλλων μαθητών από άλλα σχολεία).
5. Ικανοποίηση (η δουλειά του προβλήθηκε).
6. Αυτοπεποίθεση- Θάρρος – Θετικά συναισθήματα.
7. Ενθάρρυνση για συνέχιση της δουλειάς του με ακόμη καλύτερα έργα.
Πόσες φορές δεν το έχουμε μετανιώσει που δεν προωθήσαμε όπως έπρεπε την ιδέα μας ή την δουλειά μας; Ίσως γιατί ποτέ δεν εκπαιδευτήκαμε. Παρουσιάσατε εσείς καμιά εργασία στο σχολείο σας ως μαθητές; Εγώ ποτέ.
Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 4 και 5 Απριλίου 2014. Θα είναι και κάποιοι μαθητές μου εκεί, με δικές τους δημιουργίες.
Θα σας δω εκεί;