Πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους

Κατά την επικοινωνία εκπαιδευτικών/μαθητών, κατά τη διάρκεια αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, μπορεί να περιλαμβάνεται ή να προτείνεται εκ μέρους των εκπαιδευτικών η πρόσβαση των μαθητών σε συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους για την άντληση ή την αξιοποίηση συγκεκριμένου υλικού που συνδέεται με τις προτεινόμενες κάθε φορά δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους όπως (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):

  • Το Ψηφιακό Αποθετήριο Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων «Φωτόδεντρο».
  • Τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία.
  • Ιστοσελίδες μουσείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.λπ.
  • Ιστοσελίδες ή ιστολόγια εκπαιδευτικών.
  • Διάφορους χώρους φιλοξενίας/προβολής  ψηφιακού υλικού, όπως π.χ. Youtube, Vimeo κ.λπ.
  • Πλατφόρμες φιλοξενίας εκπαιδευτικών εφαρμογών όπως https://learningapps.org/  , https://kahoot.com/ κ.λπ.

Στο θέμα της πρόσβασης θέλουμε να επισημάνουμε δυο παραμέτρους.

Η πρώτη έχει να κάνει με το περιεχόμενο στο οποίο παραπέμπουν οι προτεινόμενες δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν με προσοχή το προτεινόμενο υλικό και τις δραστηριότητες σε σχέση με τους στόχους του μαθήματος, κυρίως όμως σε σχέση με την καταλληλότητά τους για την ηλικία των μαθητών. Ωστόσο, κάθε παραπομπή σε εξωτερικές πηγές πρέπει να αντιμετωπίζεται κριτικά με δεδομένη την ταχύτατη ανανέωση του περιεχομένου στους δικτυακούς τόπους. Π.χ. μετά την παρακολούθηση ενός βίντεο στο Youtube (αν η αναπαραγωγή δεν είναι ενσωματωμένη στο ιστολόγιο), ο αλγόριθμος της εφαρμογής προτείνει και άλλα σχετικά βίντεο, τα οποία όμως δεν συνιστούν στοιχείο της πρότασης του εκπαιδευτικού. Για το σκοπό αυτό παρακαλούμε, όπως άλλωστε αρμόζει για μαθητές της ηλικίας αυτής, η παρακολούθηση δικτυακών πόρων να γίνεται υπό την επίβλεψη ενήλικα.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά το ενδεχόμενο κόστος πρόσβασης, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει σταθερή σύνδεση στο δίκτυο χωρίς ογκοχρέωση (αυτό αφορά συνήθως τις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις που έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο δίκτυο). Συνεπώς, η πρόσβαση σε ορισμένους δικτυακούς πόρους μέσω κινητών τηλεφώνων (όπου υπάρχει ογκοχρέωση) μπορεί να εξαντλήσει γρήγορα τα διαθέσιμα δεδομένα του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας ή να επιφέρει μεγάλες χρεώσεις στο λογαριασμό. Για το σκοπό αυτό, εφιστούμε την προσοχή σας και επισημαίνουμε πως το σχολείο δεν φέρει καμιά ευθύνη για ενδεχόμενες χρεώσεις που θα προκύψουν σε μια τέτοια περίπτωση. Προτείνουμε, αν δεν έχετε απεριόριστη πρόσβαση στο δίκτυο, να παρακάμπτετε τέτοιες προτάσεις δραστηριοτήτων.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων