Πασχαλινά έθιμα του τόπου μας – Δ τάξη

10-4-2020

Αγαπημένα μου παιδιά,

Μιας και το Πάσχα πλησιάζει τι θα λέγατε να μάθουμε λίγα πράγματα για τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας!

Αφού διαβάσετε προσεκτικά και με την ησυχία σας τις παρακάτω πληροφορίες που σας δίνω, οι οποίες αφορούν έθιμα σε μέρη της Εύβοιας, θα ήθελα να γράψετε στο τετράδιο εργασιών ( μπλε ) ποιο από αυτά σας αρέσει και θα θέλατε να το ζήσετε πηγαίνοντας στον τόπο όπου αναβιώνεται.

Δείτε δύο από τα έθιμα της Εύβοιας που αναβιώνονται ακόμα !

Το αρχείο σε μορφή word



Λήψη αρχείου

 

2 σκέψεις στο “Πασχαλινά έθιμα του τόπου μας – Δ τάξη

  1. Ήταν πολύ ωραίο! Τον σαϊτοπόλεμο τον έχω ζήσει από κοντά, στην Καλαμάτα, 1 φορά. Είχαμε πάει στην πλατεία, η οποία ονομάζετε Μεσσήνη ή όπως την λέγαν πιο παλιά οι άνθρωποι εκεί <>, τις σα’ί’τες τις έφτιαχναν από χαρτί σε κυλινδρικό σχήμα, το οποίο το γέμιζαν με μπαρούτι ή πετρέλαιο, (αν και αυτό ήταν λίγο επικίνδυνο) και ύστερα τις άναβαν με αναπτήρα και τις πέταγαν.
    Μου άρεσε επίσεις και τα <> που γίνονται στο Λεωνίδιο, αλλά και σε άλλα μέρει της Ελλάδας, όπως δήλωσε και η αφηγήτρια του βίντεο.

  2. Όλα ήταν παρα πολύ διαφωτιστικά τα ανωτέρω έθιμα.Ένα από αυτά είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ.
    Είναι η μέρα που αρχίζουν οι προετοιμασίες του Πάσχα. Το πρωί οι γυναίκες ζυμώνουν τις κουλούρες της Λαμπρής με διαφορετικά μυρωδικά και τις στολίζουν με ξηρούς καρπούς και στολίδια. Επίσης την ίδια ημέρα γίνεται το βάψιμο των αυγών (κόκκινα) και για αυτό το λόγο η Μεγάλη Πέμπτη λέγεται και Κόκκινη Πέφτη= Κοκκινοπέφτη. Το αυγό που μέσα του κλείνει μια ζωή, δηλαδή έχει ζωίκή δύναμη .Έτσι με τα πασχαλινά αυγά, η δύναμη μεταδίδεται στους ανθρώπους. Τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης ,μετά την τελετή της Σταύρωσης γυναίκες μαυρωντυμένες διανυκτερεύουν στην εκκλησία,όπου φυλάνε και μοιρολογούν το Χριστό.
    Κα Τασούλα, εύχομαι σ’ εσάς και την οικογένειά σας Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη & αρμονία.

    Με αγάπη, Η μαθήτριά σας

    Ειρήνη- Δήμητρα Παναγιάρη

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων