Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού ΠΕ70 κ. Χανού Κορνηλίας συμμετείχαν στην διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας-Νεάπολης Λασιθίου και της WWF Ελλάδας με θέμα: «Συνταγές με άρωμα Χριστουγέννων και λίγα τροφοχιλιόμετρα….» για να παρουσιάσουν αλλά και να γνωρίσουν άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από διάφορα σχολεία της χώρας. Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία».
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης παρουσίασαν τo μοναδικό τοπικό παραδοσιακό γλυκό της Πρωτοχρονιάς, τη Ντρέδουρα Περαχώρας και απέσπασαν Έπαινο στην κατηγορία εντοπιότητας υλικών. Τα υλικά ταυτίζονται με την τοπική παραγωγή : φρέσκο λάδι , αλεύρι, αμύγδαλα, σταφίδα μαύρη.
Παράλληλα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν -να ευαισθητοποιηθούν-προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές και διατροφικές τους συνήθειες και να αντιληφθούν ότι με την κατανάλωση τοπικών παραδοσιακών υγιεινών προϊόντων, ενδυναμώνεται η τοπική κοινωνία.
Η Προϊσταμένη του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας κ. Βουδούρη Αγγελική συγχαίρει τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Χανού Κορνηλία και ευχαριστεί θερμά τη Διαχειρίστρια του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας (ΑΜΚΕ) κ. Γεωργίου Μαρίκα για το πολύτιμο πληροφοριακό υλικό που διέθεσε απλόχερα για τη συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Ντρέδουρα Περαχώρας μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο https://laografiko-perachoras.gr/ntredoures/
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.