
Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας επισκέφθηκαν στην Αθήνα την περιοχή της Ακρόπολης για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αρχαία Αθήνα» και να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης συνοδευόμενοι από την Προϊσταμένη του Σχολείου κ. Βουδούρη Αγγελική και τους/τις εκπαιδευτικούς κ.κ. Δεβούρου Αθηνά, Καλαθά Βασιλική, Πιθαμούδη Γεώργιο και Τζιώρα Αντιγόνη.
Αρχικά οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν τον φιλόξενο χώρο του studio του θεάτρου «ΕΛΕΡ» όπου μέσα από μια παράσταση-θεατροποιημένη αφήγηση, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (προβολή διαφανειών αρχαίων έργων, μουσική επένδυση και χρήση αντιγράφων), ένα αγόρι που ζούσε στην αρχαία Αθήνα τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή ταξίδεψε τους μαθητές, για να γνωρίσουν την Ακρόπολη, την Αγορά, το σπίτι, την οικογένειά του, τα παιχνίδια που έπαιζε, το σχολείο του, το Γυμναστήριο, το Θέατρο, τους ανθρώπους που έβλεπε και άκουγε.
Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, να ξεναγηθούν από πιστοποιημένη ξεναγό και να θαυμάσουν από κοντά όλα εκείνα τα εκθέματα. Μαθαίνοντας για τον 5ο π.Χ. αιώνα, τον χρυσό αιώνα του Περικλή, οι μαθητές έδειξαν το ενδιαφέρον τους και με την επίσκεψή τους αυτή ήρθαν σε επαφή με πολλά από αυτά που ήδη γνώριζαν.
Με την είσοδό τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, οι μαθητές έστρεψαν το βλέμμα τους προς τα κάτω, προς τις αρχαίες γειτονιές της Αθήνας που απλώνονταν ακριβώς κάτω από τα πόδια τους.
Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των κλιτύων (πλαγιών) του Ιερού Βράχου, παρατηρώντας τα αγγεία της εποχής και μαθαίνοντας κάποιες λεπτομέρειες για τη χρήση τους. Ανηφόρισαν περνώντας από τον ναό του Διονύσου Ελευθερέως καθώς και τον ναό του Ασκληπιού. Ύστερα, στην αίθουσα των αρχαϊκών χρόνων θαύμασαν και σύγκριναν αγάλματα από διαφορετικές εποχές. Μεγάλη εντύπωση τους έκαναν οι Καρυάτιδες με την τόσο περίτεχνη κατασκευή τους.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στον τελευταίο όροφο του μουσείου, την αίθουσα του Παρθενώνα. Στο τμήμα αυτό του Μουσείου, το θέαμα ήταν επιβλητικό, ενώ παράλληλα η θέα του Παρθενώνα από τα παράθυρα προσέδιδε ζωντάνια σε όλα τα μάρμαρα που εκτίθενται στο Μουσείο.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.