Την εβδομάδα που μας πέρασε τα παιδάκια μας ήρθαν σε επαφή με τη παράδοση και τη λαογραφία. Μέσα από το χρονοντούλαπο ξεπρόβαλαν μπροστά μας εικόνες μιας άλλης εποχής, τότε που οι άνθρωποι έφτιαχναν το ψωμί τους μόνοι τους και μάζευαν τις ελιές με τα χέρια. Ο κάματος ήταν μεγάλος εκείνα τα χρόνια, καθότι μηχανήματα δεν υπήρχαν πολλά ή δεν είχαν εφευρεθεί. Η σπορά και το λιομάζωμα ήταν δυο αγροτικές ασχολίες των ανθρώπων του χωριού, όπου ξεκινούσαν τέλη Νοεμβρίου και ολοκληρωνόταν τέλος Μαρτίου. Οι μικροί μας φίλοι έμαθαν μέσα από το μουσικοκινητικό τραγούδι «Ο Γεωργός» και το παραμύθι Ο Σταρένιος και η Ψωμούλα τη διαδικασία της σποράς και σαν άλλοι αγρότες, αφού έμαθαν τα μέρη του φυτού και τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα σποράκι, έριξαν τους δικούς τους σπόρους στη Γη για να δώσουν σιγά σιγά τους πρώτους καρπούς την Άνοιξη.
Μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής του Θεόφιλου, γνωρίσαμε τη θεά της γεωργίας, Δήμητρα, περιεργαστήκαμε το δρεπάνι της και γνωρίσαμε και άλλα γεωργικά εργαλεία, που ελάχιστοι γνώριζαν ή είχαν δει από κοντά. Μάθαμε το Ψψ του ψωμιού, μέσα από προγραφικές ασκήσεις και δημιουργήσαμε σύνθετες λέξεις με β- συνθετικό τη λέξη ψωμί (πχ ελιά +ψωμί= ελιόψωμο). Τέλος, μαζί με τα παιδιά του άλλου τμήματος, είδαμε μαζί το παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί», μια ιστορία αρκετά διδακτική, όπου μιλάει για την αξία της δουλειάς και του μόχθου, δοσμένη στα παιδιά με απλό τρόπο μέσα από τα στάδια παρασκευής του ψωμιού.
Η ελιά η ευλογημένη, είχε κι αυτή τη τιμητική της αυτές τις μέρες. Το ιερό της κλωνάρι, ήρθε ως δώρο στη τάξη μας, από τη θεά Αθηνά, όπου αναβίωσε τη μονομαχία που είχε με τον θεό Ποσειδώνα, για το νέο όνομά της πόλης της Κεκροπίας. Τα παιδιά με βιωματικό τρόπο, πήραν μέρος σε αυτή τη μονομαχία και μάλιστα άσκησαν και το εκλογικό τους δικαίωμα για να παρθεί η πιο δίκαιη απόφαση. Η ψηφοφορία ξεκίνησε… Ο κύβος ερρίφθη…Το δώρο της Αθηνάς, η ελιά, θεωρήθηκε πιο ωφέλιμο για τους κατοίκους, σε αντίθεση με το θαλασσινό νερό και το άλογο του Ποσειδώνα.
Και από την αρχαία Ελλάδα, ταξιδέψαμε στη σύγχρονη! Μεταφερθήκαμε με τη φαντασία μας σε έναν ελαιώνα για να δούμε πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς και πώς αυτή καταλήγει να δώσει το χρυσαφένιο θησαυρό στο πιάτο μας, που νοστιμίζει τα φαγητά μας, που δεν είναι άλλος από το λάδι. Μάθαμε το γράμμαΕε της ελιάς, εξασκηθήκαμε στη γραφή του, βρήκαμε λέξεις που ξεκινούν από το γράμμα Εε, γνωρίσαμε τα προϊόντα που παράγονται από το λάδι και στη συνέχεια φτιάξαμε τις δικές μας ελίτσες από ανακυκλώσιμα υλικά.
Αυτά κι άλλα πολλά μαθαίνουμε με τα παιδάκια μας στη τάξη μας με τρόπο βιωματικό και παιγνιώδη. Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα για να υποδεχτούμε τον νέο μήνα με τα χειμωνιάτικα δώρα και τις εκπλήξεις του! Μείνετε συντονισμένοι!