Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου και δεύτερο παιδί του Χειμώνα, ήρθε στη τάξη μας γεμάτος δώρα για τη νέα χρονιά και παιδιά και δάσκαλοι, ανταμώσαμε πάλι ξανά, μοιράζοντας 2024 ευχές για Υγεία, Αγάπη, Τύχη και Πρόοδο!
Αφού μοιραστήκαμε εμπειρίες και νέα από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές μας, μιλήσαμε για τα Θεοφάνια και το μυστήριο της βάφτισης. Αναρωτηθήκαμε από πού πήραμε το δικό μας όνομα και ποια η σημασία του και ασχοληθήκαμε με ασκήσεις χρονικής ακολουθίας.

Μα ποιος κοντοστάθηκε εκεί στη πόρτα της τάξης μας, να μας κοιτάζει με την άσπρη του γενειάδα; Και τι μήνυμα μας έφερε;
«Του Γενάρη προσταγή : «Χιόνι, σκέπασε τη γη!
Σκέπασε βουνά και δάση η άνοιξη να μην περάσει».
Κρύο θέλει κι άλλο κρύο , κρύσταλλο όλο το τοπίο .
«Να παγώσουνε τα πλοία!»
Η δική μου βασιλεία, ένα μήνα θα κρατήσει και κλαρί να μην ανθίσει.
Του Γενάρη προσταγή: «Μπάλα κάτασπρη όλη η γη»
(Ποίημα της Ρ. Καρθαίου)
φώναξε ο Χειμώνας και αμέσως η τάξη μπήκε σε χειμωνιάτικο κλοιό. Μέσα από την τέχνη του κουκλοθεάτρου, τα παιδιά σε ρόλο κουκλοπαιχτών, διηγήθηκαν τη γέννηση του Γενάρη και τις σκανταλιές που του άρεσαν να κάνει, εξωτερίκευσαν συναισθήματα και ιδέες, καλλιέργησαν τη κριτική τους σκέψη και τη φαντασία τους, εμπνευσμένα από το βιβλίο «Τα παιδιά του Χειμώνα» της Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη, που είχαμε προηγουμένως διαβάσει.
Λίγα λόγια για την ιστορία: “Οι Σκανταλιές του Γενάρη”
“Σε μια χώρα αέρινη με κρύο τσουχτερό, ο Χειμώνας και η Παγωνιά, έφεραν στον κόσμο το πρώτο εγγόνι του παππού Χρόνου. Ο παππούς τρισευτυχισμένος, θέλησε να δωρίσει ένα σπάνιο δώρο στο εγγονάκι του. Μια ασημένια μπάλα για να παίζει. Όμως ζωηρός καθώς ήταν ο Γενάρης, μια μέρα η μπάλα έφτασε τόσο ψηλά, όπου καρφώθηκε ψηλά στον σκοτεινό ουρανό. Αν και στεναχωρήθηκε λιγάκι για αυτή την συγκυρία, η μπάλα του φάνταζε τόσο όμορφη και λαμπερή ανάμεσα στα αστέρια… σωστό μαργαριτάρι! Κι από τότε έμεινε εκεί να κοσμεί τον ουρανό, για να θυμίζει σε όλους τις σκανταλιές του Γενάρη!”
Μέσα από αυτή την ιστορία, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη παράδοση και τις λαϊκές δοξασίες, αναβιώνοντας τη παροιμία «Του Γενάρη το Φεγγάρι, μοιάζει σαν μαργαριτάρι», το οποίο στη συνέχεια φιλοτέχνησαν.
