Επίσκεψη της Β’ Δημοτικού στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής

Στις 24 Απριλίου 2024 οι μαθητές όλων των τμημάτων της Β’ τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενα από τις εκπαιδευτικούς Χριστίνα Χελντ, Σπυριδούλα Κασιδούλη, Αικατερίνη Οικονόμου, Βάνα Μαργαριτοπούλου, Ελένη Τσαπατόρη, Αναστασία Χαχαμίδου και Γλυκερία Μαλιούφα επισκέφθηκαν το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λάρισας.

8
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο μουσείο δόθηκε η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με αυθεντικά παραδοσιακά αντικείμενα που αντικατοπτρίζουν τις εικόνες και το κλίμα του παρελθόντος.

3 2 10 1
Σε μια υπερσύγχρονη αίθουσα προβολής, μέσω κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζήτησαν για το τι είναι μουσείο, ποιο είναι το αντικείμενο της λαογραφίας, ποιο μουσείο ονομάζουμε λαογραφικό και ποιο το περιεχόμενό του.

5 2 9

Τα εκθέματα του μουσείου αναπτύχθηκαν στον μεγάλο χώρο μιας παλιάς παραδοσιακής γεωργικής επιχείρησης. Τα σχεδόν εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν αποκατασταθεί και εκσυγχρονιστεί με απόλυτη πιστότητα στην αρχική τους εμφάνιση.
Στο κυρίως οίκημα, οι μαθητές είδαν τους χώρους διαβίωσης των παλιών ιδιοκτητών, τα υπνοδωμάτια, το μαγειριό, την τραπεζαρία και το καθιστικό, μια έκθεση με ρούχα από μια άλλη εποχή, φωτογραφίες, ιστορικά αρχεία, παλιούς χάρτες και διάφορα αντικείμενα και οικογενειακά αναμνηστικά.
6 2 7 2
Στο συγκρότημα των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, είδαν τον χώρο όπου παλιότερα υπήρχε ο στάβλος, στον οποίο σήμερα εκτίθενται γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία του τοπικού πληθυσμού, την αποθήκη με τα οικιακά εργαλεία, και το υπόστεγο με την κουζίνα και τον παλιό φούρνο.
Μετά την επίσκεψη στο χώρο του μουσείου, οι μαθητές χαλάρωσαν στο καταπράσινο περιβάλλον και έπαιξαν στην αυλή. Απόλαυσαν, επίσης, φρέσκο ψωμί από τα Αμπελάκια, εξαιρετικό βιολογικό λάδι και ελιές της οικογένειας Συρμακέζη. 
13

Η επίσκεψη στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής δίδαξε στους μαθητές πολλά για την αγροτική οικονομία της περιοχής μέσα στο χρόνο και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου. Η απλότητα των αντικειμένων, η ειδυλλιακή φύση που απλωνόταν γύρω από το Μουσείο, η αναλυτική ξενάγηση που έγινε από την οικογένεια Συρμακέζη  εντυπωσίασε τους μαθητές και αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
1
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα νεότερα μέλη της οικογένειας Συρμακέζη για την όλη προσπάθεια και για την υπέροχη φιλοξενία τους!