ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΟΤΣΑΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 οι μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο Θεσσαλία στον οποίο φιλοξενείται η βραβευμένη έκθεση του Μουσείου Κοτσανά με τις εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων .

Το μουσείο ξαναζωντανεύει 350 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εξαιρετικών εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων (από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος). Ομοιώματα, που δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Οι μικροί μαθητές εντυπωσιάστηκαν από όσα είδαν. Το ρομπότ –υπηρέτρια του Φίλωνος , ο κινηματογράφος του Ήρωνος, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, ο πρώτος αυτόματος πωλητής στην ιστορία, η κούπα του Πυθαγόρα ,ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κι ένα σωρό άλλα τεχνολογικά δημιουργήματα των προγόνων μας κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών. Μέσα από τις εξαιρετικές ξεναγήσεις έκαναν ένα ταξίδι στο αρχαιοελληνικό παρελθόν της τεχνολογίας και αντιλήφθηκαν πόσο πολύ μοιάζουν τα σημερινά τεχνολογικά επιτεύγματα μ’εκείνα του μακρινού παρελθόντος.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί:

Νέλλα Μάρθα, ΣΤ΄1

Ευαγγελούλη Βάσω,ΣΤ΄2

Φαρμάκα Γιώτα, ΣΤ΄4

Σιμιτσή Αναστασία,ΣΤ΄5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *