“ΠΕΜΠΤΟΦΡΕΝΕΙΑ” Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ε΄1

«Η Σχολική Εφημερίδα θέλει να αντικατοπτρίσει την παιδική έκφραση, τα ενδιαφέροντα, τα ερωτήματα, τις αναζητήσεις, τη δουλειά του παιδιού. Είναι  ο χώρος του αληθινού παιδικού και νεανικού λόγου».

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι κυκλοφόρησε η ολοκαίνουρια εφημερίδα των μαθητών του Ε΄1. Πρόκειται για το πρώτο τεύχος της σχολικής χρονιάς 2018-2019. Θα ακολουθήσουν κι άλλα. Μην τα χάσετε!

Η διαδικασία και τα βήματα που ακολουθήσαμε φυσικά είναι προτεινόμενα και βασίζονται στις δικές μας «λογικές”, επομένως εννοείται πως δεν αποτελούν μοναδική οδό.

Βήμα 1ο Ερεθίσματα
Φέραμε στην τάξη μια σχολική και μια κανονική εφημερίδα. Είδαμε με τους μαθητές, ομοιότητες διαφορές, κατανοήσαμε την μορφή που έχει μια εφημερίδα (εξώφυλλο, άρθρα, τίτλοι κ.λ.π). Για μεγαλύτερη ποικιλία είδαμε και πολλές σχολικές εφημερίδες άλλων σχολείων στο διαδίκτυο.
Βήμα 2ο Κανόνες
Προτείναμε τίτλους για την εφημερίδα και καταλήξαμε με ψηφοφορία στον τελικό.
«ΠΕΜΠΤΟΦΡΕΝΕΙΑ”
Αμέσως μετά συζητήσαμε και καταγράψαμε λίγους κανόνες, με βάση τους οποίους θα πορευτούμε.
Τα θέματα προτάθηκαν από τους μαθητές και ήταν τα εξής:
Το φύλλο της εφημερίδας θα είναι διμηνιαίο.
Θα διανέμεται δωρεάν.
Θα γράφουμε όλοι, ατομικά ή κατά ομάδες.
Θα συναποφασίζουμε με ένα μικρό συμβούλιο της τάξης περίπου τι θα περιέχει το κάθε τεύχος.
Τα άρθρα μας και ό,τι προτείνουμε για την εφημερίδα θα τα καταγράφουμε και θα τα τοποθετούμε στον «φάκελο εφημερίδας” για έλεγχο και διόρθωση.
Βήμα 3ο Το υλικό.

Το περιεχόμενο της εφημερίδας το συναποφασίζει ο εκπαιδευτικός με την ολομέλεια της τάξης αναλόγως φυσικά και την ηλικία των μαθητών. Ορίζουμε μια ημέρα στην αρχή του μήνα και κάνουμε ένα μικρό συμβούλιο για το τι περίπου θα περιέχει η εφημερίδα.
Στην αρχή χρειάζεται μια προετοιμασία από τον εκπαιδευτικό. Δηλαδή ορίσαμε σε γενικές γραμμές ότι θα έχουμε σε κάθε τεύχος:
Ανέκδοτα-Γρίφους-Αινίγματα-Γλωσσοδέτες.
Την κατασκευή του μήνα.
Ιστορίες-Παραμύθια-Ποιήματα που έχουμε γράψει στην τάξη.
Υλικό από εκδρομές ή επισκέψεις.
Συνεντεύξεις.
Συνταγές.



Λήψη αρχείου

Μπορείτε να την διαβάσετε και εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *