ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΝΑΤΟ

WP_20160317_08_21_04_Pro

Μια διαφορετική παράσταση Καραγκιόζη παρακολούθησαν και τα 23 τμήματα του σχολείου μας την Πέμπτη και Παρασκευή, 17 και 18 Μαρτίου.Ήταν η παράσταση “Τα κολλητήρια στο ένατο που παρουσίασαν οι μαθητές του Γ΄1.

WP_20160316_12_19_11_Pro

 

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές του β΄τριμήνου, όταν στην ώρα της Ευέλικτης Ζώνης αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέατρο σκιών.Αρχικά μάθαμε την ιστορία του θεάτρου σκιών.Για το πως ξεκίνησε τον 11ο με 12ο αιώνα από τις χώρες της  Νοτιοανατολικής Ασίας,το πέρασμά του  στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και τον σημαντικό σταθμό της διαδρομής του στην γειτονική μας Τουρκία.Τέλος μιλήσαμε για την γνωριμία των Ελλήνων με το θέατρο σκιών  κατά την επαφή τους με Τούρκους την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς εκείνη την περίοδο παιζόταν στη σκλαβωμένη Ελλάδα τούρκικος Καραγκιόζης ως μέσο ψυχαγωγίας των Τούρκων.

Περισσότερα για την ιστορία του θεάτρου σκιών μπορείτε να δείτε εδώ.
Στην συνέχεια ασχοληθήκαμε με την ιστορία του ελληνικού θεάτρου σκιών.

Διαλέξαμε να ασχοληθούμε με το θέατρο σκιών γιατί:

Το θέατρο σκιών και το θέατρο γενικότερα, σαν επικοινωνιακή δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το πλέγμα των κοινωνικών σχέσεων μέσα στο οποίο καλούνται και οι ίδιοι να συμβιώσουν. Να τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν και να ενταχθούν οργανικά στο ευρύτερο σύνολο στο οποίο κάθε φορά ανήκουν.

Ως δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να καλλιεργήσει την έφεση για γνώση και για απόκτηση δεξιοτήτων μέσα από την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών κλίσεων.

Ως συλλογική δραστηριότητα προσφέρει στους μαθητές ίσες ευκαιρίες έκφρασης, συνεργασίας και συμμετοχής σε κοινή προσπάθεια.

Ως καλλιτεχνική δραστηριότητα συμβάλλει στην αισθητική ανάπτυξη των μαθητών και στη συνειδητοποίηση της άφθαρτης αξίας του πολιτισμού και στη συγκεκριμένη περίπτωση του γνήσιου λαϊκού πολιτισμού.

Η φαντασία απελευθερώνεται, άρα καλλιεργείται η δημιουργικότητα, η ικανότητα που καθιστά κάθε άτομο ικανό να αντιμετωπίζει με ευαισθησία και πρωτοτυπία τα διάφορα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής. Οι γρήγοροι αυτοσχέδιοι ρόλοι, εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες για έκφραση και πειραματισμό. Μέσα από κάποιο κατασκευασμένο ήρωα, το παιδί βρίσκει την ευκαιρία να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, να επαναδιαπραγματευθεί  το νόημα της δικής του ζωής, με τρόπο που είναι πιο ασφαλής από εκείνον που θα συνεπαγόταν η άμεση αναφορά στα προσωπικά του θέματα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα, αφού ο Καραγκιόζης πάνω από όλα έχει σα στόχο την ψυχαγωγία, τόσο απαραίτητη για την παιδική ψυχή.

Το θέμα ενθουσίασε τους μαθητές.Έφτιαξαν τις φιγούρες του Καραγκιόζη….

WP_20160113_12_55_02_Pro

 

κατασκευάσαμε τον μπερντέ……

WP_20151104_004WP_20151111_12_56_09_Pro

 

Ξεκίνησαν οι πειραματισμοί με τις κινήσεις του Καραγκιόζη, κάτι που ενθουσίασε τους μαθητές και ζήτησαν να ανεβάσουν μια παράσταση Καραγκιόζη.

WP_20160316_12_40_04_Pro

Βέβαια όταν σήμερα μιλάμε για Καραγκιόζη, εννοούμε έναν άλλον Καραγκιόζη, προσαρμοσμένο σε άλλη εποχή, στις ανάγκες και τις επιθυμίες του σύγχρονου παιδιού. Έναν Καραγκιόζη που μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σαν αφηγητής σε λογοτεχνικά έργα και παραμύθια ή να λειτουργήσει με καινούριες φιγούρες, καινούριους ήρωες.Γράψαμε λοιπόν μια παράσταση βγαλμένη μέσα από την σχολική μας ζωή, την παράσταση ¨Τα κολλητήρια στο ένατο¨,μέσα στην οποία υπάρχουν γνώριμα και αγαπητά πρόσωπα  από την καθημερινή ζωή τους στο σχολείο…..

WP_20151123_10_53_54_Pro

WP_20160114_12_28_48_Pro

 

WP_20160317_08_21_04_Pro


και μετά από πολλές πρόβες την παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας.

προσκληση

 

Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!!!!!

Μας τίμησαν με  την παρουσία τους  ο κ. Σωτηρίου Απόστολος, σχολικός σύμβουλος 4ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ν. Λάρισας, η  κυρία Κωνσταντίνα Χατζημίχου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας και οι γονείς των μαθητών.

Θερμές ευχαριστίες στον δάκαλο των εικαστικών του σχολείου μας Πετρίκη Σωτήρη για τη βοήθειά του και τις συμβουλές του και στους μαθητές της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας που έδωσαν άλλο χρώμα στην παράσταση με την μουσική τους παρέμβαση!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Νιδέλκος Λεωνίδας, δάσκαλος

Βελεσιώτου Κατερίνα,μουσικός

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *