ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – ΓΑΛΛΙΚΑ

Γράφει η Χαρούλα Αναστασιάδου, Γαλλικής γλώσσας Πε05

Στην Γαλλία, το Πάσχα σημαίνει την επιστροφή της Άνοιξης, την ανανέωση της φύσης και ο λαγός θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας.

981_T1RneCtE Η  παράδοση θέλει, οι καμπάνες να φεύγουν για την Ρώμη την Μ. Πέμπτη και να ξαναγυρίζουν την Κυριακή του Πάσχα. Στον δρόμο τους σκορπίζουν αυγά κάθε είδους, σε κήπους και σε σπίτια για τα παιδιά!

Το Πάσχα είναι η  ευκαιρία  για μικρούς και μεγάλους να φάνε πολλή σοκολάτα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αυγά ,κοτόπουλα, καμπάνες, λαγουδάκια. Τα παιδιά έχουν μεγάλη χαρά γιατί ψάχνουν αυτούς τους θησαυρούς ,που τους έχουν κρύψει οι γονείς τους  πολύ  προσεκτικά. Ένα είναι σίγουρο, έχει τελειώσει η μετάνοια και το κρέας εμφανίζεται πάλι στο τραπέζι είναι το Πάσχα του κρέατος, της σάρκας ,όπως το ονόμαζαν στον Μεσαίωνα. Στο τραπέζι της αφθονίας υπάρχουν αρνί είτε σαν κρέας είτε σαν πατέ, χοιρινό, αυγά ομελέτα ή βραστά χρωματιστά και γλυκά με βάση το αυγό.

Στην Γαλλία το πρωtiniινό γεύμα του Πάσχα είναι η ευκαιρία να μοιράζεται η οικογένεια ένα ψητό πόδι αρνιού που συνοδεύεται από φασόλια και από βραστά αυγά, διακοσμημένα με ζωγραφιές.

Ένα  περίεργο έθιμο που υπάρχει στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, είναι η τεράστια ομελέτα που ψήνεται στην κεντρική πλατεία ,την ώρα του μεσημεριανού γεύματος και χρησιμοποιούνται 5.000 περίπου αυγά, για να φάνε  1.000 άτομα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *