ΚΑΙ ΕΦΑΓΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Τι γνωρίζουμε για το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού; Οι περισσότεροι από εμάς λίγα. Κι όμως, πρόκειται για μια μάστιγα, που πλήττει κυρίως (αλλά όχι μόνο) τις αφρικανικές χώρες. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που αποτελεί αυτή τη στιγμή την πρώτη αιτία παιδικών θανάτων παγκοσμίως. Είκοσι εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξεία μορφή υποσιτισμού, ενώ κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια  πεθαίνουν εξαιτίας του.

Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σε μια ψηφιακή πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που δημιούργησαν ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό διαδικτυακό παιχνίδι με τίτλο “…Κι έφαγαν αυτοί καλύτερα. Μια αισιόδοξη ιστορία για τον υποσιτισμό”. Στόχος του παιχνιδιού είναι η ενημέρωση των μικρών μαθητών των δυτικών χωρών και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ανθρώπων γύρω από το θέμα του παιδικού υποσιτισμού.

 

Επισκεπτόμενοι το σύνδεσμο www.msf.gr/playandlearn, οι παίκτες παρακολουθούν καταρχάς ένα βίντεο που τους φέρνει σε μια πρώτη επαφή με την ασθένεια, μέσα από τα μάτια δυο μικρών Ισπανών.

πειτα, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους και ταξιδεύουν στο Νίγηρα, μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής, όπου καθημερινά χιλιάδες παιδιά από 6 μηνών μέχρι και 5 ετών λιμοκτονούν. Εκεί πραγματοποιούν μια εικονική επίσκεψη σε ένα πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και καλούνται να τους βοηθήσουν. Μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι, οι μαθητές ενημερώνονται αναλυτικά για τις δράσεις των ΓΧΣ, για το πρόβλημα του υποσιτισμού και για το ανεπαρκές διαιτολόγιο των παιδιών του Νίγηρα.

Επιπλέον, γνωρίζουν το βραχιόλι MUAC, με το οποίο γίνεται η διάγνωση της ασθένειας. Το βραχιόλι υπολογίζει την περίμετρο του μπράτσου των παιδιών. Έχει τέσσερα χρώματα: το πράσινο που δείχνει ότι η υγεία του παιδιού είναι σε καλή κατάσταση, το κίτρινο και το πορτοκαλί που δείχνουν μέτρια μορφή υποσιτισμού και το κόκκινο που υποδηλώνει επικίνδυνη και σοβαρή κατάσταση.

Τέλος, “επισκέπτονται” το νοσοκομείο και τα επισιτιστικά κέντρα και πληροφορούνται για την έτοιμη προς κατανάλωση θεραπευτική τροφή RUTF, που αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού τους, οι μαθητές είναι πλέον επαρκώς ενημερωμένοι για το  πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συνομήλικοί τους και έχουν έρθει σε επαφή με τις δράσεις των ΓΧΣ, που προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να θεραπεύσουν τα παιδιά που υποφέρουν. Εκτός από το παιχνίδι, που με απλό τρόπο τους προβληματίζει, μέσα από την εφαρμογή οι μικροί μας φίλοι μπορούν να κατεβάσουν screensavers και emoticons, να διαβάσουν τα μηνύματα που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι παίκτες και να αναλάβουν δράση για την αφύπνιση της δημόσιας συνείδησης, ενημερώνοντας τους φίλους τους και την οικογένειά τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον παιδικό υποσιτισμό και τις λύσεις που προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μαμάδες και μπαμπάδες, παίξτε μαζί με τα παιδιά σας το παιχνίδι αυτό. Θα μάθετε κι εσείς πολλά πράγματα που δεν γνωρίζατε και θα συνειδητοποιήσετε σε πόσο πλεονεκτική θέση βρισκόμαστε, παρά την οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση που βιώνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *