26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ

Γράφει η Πόπη Περρή, Αγγλικών ΠΕ06

Παιδιά, ξέρετε τι είναι σήμερα; Η Ευρωπαική Ημέρα Γλωσσών.
Σε όλη  την  Ευρώπη,  800  εκατομμύρια  Ευρωπαίοι που  εκπροσωπούν  στο  Συμβούλιο  της  Ευρώπης τα  47  κράτη  μέλη  ενθαρρύνονται  να  μάθουν  περισσότερες  γλώσσες,  σε  οποιαδήποτε  ηλικία,  στο  σχολείο  ή  εκτός  σχολείου.  Το  Συμβούλιο  της  Ευρώπης  έχοντας  πεισθεί  ότι  η  γλωσσική  πολυμορφία  αποτελεί  εργαλείο για  επίτευξη  μεγαλύτερης  διαπολιτισμικής  κατανόησης  και  βασικό  στοιχείο στην  πλούσια  πολιτιστική  κληρονομιά  της  ηπείρου  μας,  προωθεί  την  πολυγλωσσία σε  όλη  την  Ευρώπη.

Οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αγγλική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ελληνική, Εσθονική, Ιρλανδική, Ισπανική, Ιταλική, Κροατική, Λεττονική, Λιθουανική, Μαλτεζική, Ολλανδική, Ουγγρική, Πολωνική, Πορτογαλική, Ρουμανική, Σλοβακική, Σλοβενική, Σουηδική, Τσεχική και Φινλανδική.

europ

Η παραπάνω ιστοσελίδα είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Λάρισα έχει ως εξής:

Σάββατο 21/9

Ομιλία με θέμα «Το Παράδειγμα της Αφύπνισης στις Γλώσσες και στους Πολιτισμούς στα σύγχρονα μοντέλα της γλωσσικής αγωγής και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» από τη Μουμτζίδου Αργυρώ, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Maine, ειδική Επιστήμονας του Α.Π.Θ σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής των Γλωσσών και των Πολιτισμών. Εκδότρια του διεθνούς γαλλόφωνου περιοδικού Synergies du Sud-Est européen. Θα δωθούν βεβαίωσεις παρακολούθησης στους συμετέχοντες (Γαλλικό Ινστιτούτο, 12πμ-2μμ)

Δευτέρα 23/9 – Παρασκευή 27/9

Οργανωμένες πρωϊνές εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» για δημοτικά σχολεία. Παρουσίαση ξενόγλωσσων παιδικών βιβλίων και διαδικτυακών παιχνιδιών ξένων γλωσσών.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Γαλλικό Ινστιτούτο, Κέντρο Αγγλικών Σπουδών  “bilingual”

Κρατήσεις: 2410.533390, κα Χατζηαβραάμ

Τρίτη 24/9

Ομιλία με θέμα τον Επαγγελματικό προσανατολισμό από την κα Όλγα Ντάγια, Δ/ντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας & ενημερωτική παρουσίαση «europass cv»

Παρουσίαση του προγράμματος σπουδών του ICBS – Larissa Business School που θα απευθύνεται σε τελιόφοιτους λυκείου

ΓΛΩΣΣΑ: μεταβλητή ΗΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ – Η σημασία της πολυγλωσσίας στην Παγκόσμια Ακεραιότητα, Ολοκλήρωση και Εικόνα. Παρουσίαση δεδομένων ερευνών σε παγκόσμια κλίμακα για την συμβολή  της γνώσης ξένων γλωσσών στη δημιουργία, ενίσχυση και διατήρηση της επικοινωνίας με απώτερο σκοπό την άσκηση επιρροής από την Popi Revisiou, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας κ Φιλολογίας.

(Stage, Ήρας & Φιλίππου 8, 7:30μμ, διάρκεια 1.5 ώρες)

Τετάρτη 25/9

«Προ ή Μετα Πτυχιακό»

Ενημέρωση για την επιλογή προγραμμάτων προ ή μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό και  τις προαπαιτούμενες  διαδικασίες πριν την υποβολή αιτήσεων από την Popi Revisiou, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας κ Φιλολογίας.

(Bilingual, Παπαναστασίου 33Α 8μμ-10μμ)

Πέμπτη 26/9

Παρουσίαση έρευνας με θέμα «Η εκμάθηση του πολυτονικού ως ευοδωτικός παράγων στην ψυχοεκπαιδευτική εξέλιξη του παιδιού» και συζήτηση

Ομιλητές: κ. Θαλής Παπαδάκης (Θεραπευτής Οικογένειας, Διευθυντής του Τμήματος Θεραπείας Οικογένειας καί Παιδιών τοῦ Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων) και κα Ειρήνη Μαυροπούλου (φιλόλογος PhD & MSc, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και καθηγήτρια της Γαλλικής).

(Γαλλικό Ινστιτούτο, 7μμ)

Το JUST.WINEBAR συμμετέχει στην εβδομάδα πολυγλωσσίας οργανώνοντας μια Ιταλική βραδιά στην πόλη της Λάρισας.

Παρασκευή 27/9

Εργαστήρι γραφής στα γαλλικά και άλλες γλώσσες

(Γαλλικό Ινστιτούτο 6μμ)

Πολυπολιτισμική και βιωματική δράση γλωσσών και γεύσεων – «Μίλα, τρώγοντας!». Η γαστρονομία, η κουζίνα μιας χώρας, ήταν ανέκαθεν ένα μέσο επικοινωνίας των λαών, αλλά και ένας τρόπος εξοικείωσης με την κουλτούρα του. Η προέλευση ενός φαγητού, πολλές φορές, σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα μιας χώρας. Ας μάθουμε να επικοινωνούμε με… νόστιμο τρόπο!

Συντονισμός: Maria Barbero, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Malaga – ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη σπουδών του Κέντρου Ισπανικών Σπουδών «Maria Barbero», σε συνεργασία με τις Χρύσα Παπανικολάου, πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση – ισπανομαθή, και Δόμνα Παπαβασιλείου, πτυχιούχο Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας – εκπαιδευτικό (Γαλλικό Ινστιτούτο 8μμ)

Σάββατο 28/9

I put a SPELL on you από το ICSL (International Community School of Larissa)

Πόσο καλά Αγγλικά γνωρίζετε; Ένα διαγωνισμό ορθογραφίας-πρόκληση διοργανώνει το Διεθνές Σχολείο- ICSL.

Το κλασσικό «Αμερικάνικο» spelling bee έρχεται στην Λάρισα με πρωτοβουλία του ICSL και υπόσχεται να σας κάνει να γελάσετε αλλά και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας στην Αγγλική ορθογραφία.

Οι παίχτες διαγωνίζονται ατομικά με βάση την ηλικία τους σε τρεις ομάδες. Τρεις αυστηροί κριτές ελέγχουν την πορεία του διαγωνισμού και  ένα  «κατάλληλο» έπαθλο περιμένει τον νικητή της κάθε ηλικιακής κατηγορίας.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για όλους τους μαθητές από Πέμπτη Δημοτικού μέχρι Πρώτη Λυκείου.

Για πληροφορίες αλλά και για να διαβάσετε τους κανόνες συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου www.icsl.edu.gr ή επικοινωνήστε στο 2492022233 (9πμ – 2μμ)

(Γαλλικό Ινστιτούτο, 11πμ – 1μμ)

Κυριακή 29/9

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ-PETIT CHAPERON ROUGE-LITTLE RED RIDING HOOD-ROTKAPPCHEN- CAPPUCCETTO ROSSO-CAPERUCITA ROJA

Γιορτάζουμε την πολυγλωσσία με ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια στον κόσμο και καλούμε τους μικρούς μας φίλους να ταξιδεψουν στο θαυμαστό κόσμο του παραμυθιού, να πάιξουν, να τραγουδήσουν, να ζωγραφίσουν…σε ποια γλωσσα; Άγνωστο! Γιατί το παραμύθι και το παιχνίδι δεν έχουν μόνο μια γλώσσα.

(Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Σκηνοβάτης», Τσιμισκή 17, 11πμ -1μμ)

Άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν

  • Βραδιές γευσιγνωσίας στο Κλίμαξ και άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις
  • “ΠΟΛΥπολυγλωσσικο απόγευμα στην Κούμα”.  Κι αν μιλάμε άλλη γλώσσα, ίδιο είναι το μήνυμα εδώ! Σταυροδρόμι γλωσσών – δράση U-CARE από το Σ.Μου.Θ. σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και διά βίου Μάθησης.

Συντονίστρια: Κατερίνα Λιαποπούλου, Υπεύθυνοι: Ματίνα Τάσιου, Δημήτριος Μέρας

(Γαλλικό Ινστιτούτο)

Συνεργαζόμενοι Φορείς: Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ», Σ.Μου.Θ., Ίδρυμα Νεολαίας και διά βίου Μάθησης, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευση Θεσσαλίας, Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Σ.Μου.Θ.)

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2013/09/21/ekdilosis-evropaikis-poliglossias-sti-larisa/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *