Γράφει ο Δημήτρης Κατσαούνης, δάσκαλος ΠΕ70
Στα πλαίσια των Βιωματικών Δράσεων και της Αγωγής Υγείας με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ελαιώνα – Μουσείο και Αγρόκτημα Συρμακέζη στο Συκούριο με τις τάξεις Ε’ και Στ’.
Οι Βιωματικές Δράσεις περιλάμβαναν άπλωμα ελαιοπάνων, χτένισμα ελαιόδεντρων, και συγκέντρωση καρπών.Στο ελαιοτριβείο είδαμε την επεξεργασία και παραγωγή ελαιολάδου. Στη συνέχεια στο Μουσείο είδαμε προβολή ντοκιμαντέρ για τη διαχρονική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και τέλος επισκεφθήκαμε το αρχοντικό για να ερευνήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μιας αγροτικής κοινωνίας.
Στον ελαιώνα Συρμακέζη καλλιεργούνται ελιές με παραδοσιακό – βιολογικό τρόπο χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Εντυπωσιαστήκαμε από τις δακοπαγίδες, συσκευές όπου εγκλωβίζεται ο δάκος μόνο με νερό και αμμωνία. Τα παιδιά δοκίμασαν τον καρπό της ελιάς και περιηγήθηκαν σε όλους τους χώρους του αγροκτήματος Έφυγαν γεμάτα εμπειρίες, ενθουσιασμένα και εντυπωσιασμένα από την άψογη παρουσίαση των ιδιοκτητών, την αμεσότητα και την επαφή με τη φύση.
Φωτογραφίες Πόπη Περρή, Αγγλικών ΠΕ06

