ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α’ Β’ ΚΑΙ Γ’ ΤΑΞΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ:
Γεωργία Καρακούλα, καθ. Πληροφορικής ΠΕ19 , email : gkarakoula@sch.gr

Α΄  ΤΑΞΗ

Στην Α’ τάξη τα παιδιά εξοικειώνονται με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ζωγραφίζοντας (με το Τux Paint) και παίζοντας εκπαιδευτικά παιχνίδια (με το Sebran).
To Tux Paint είναι ένα πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών.  Έχει πολλές έτοιμες εικόνες (λέγονται σφραγίδες) από πολλές κατηγορίες (αυτοκίνητα, δένδρα, λουλούδια, κάστρα, ζωάκια, άνθρωποι, φρούτα, λαχανικά κλπ).
Με το Sebran εξασκούνται στην μέτρηση αντικειμένων, στην αναγνώριση του πρώτου γράμματος διαφόρων λέξεων, στην αντιστοίχιση λέξεων με εικόνων, στην βροχή γραμμάτων και σε παιχνίδια μνήμης με κάρτες και εικόνες (memo εικόνων).

Β’ ΤΑΞΗ
Στην Β΄ τάξη τα παιδιά ζωγραφίζουν πια άνετα με το Tux Paint , χρησιμοποιώντας όχι μόνο σφραγίδες (έτοιμες εικόνες) αλλά και πολλά εφέ (μαγικά).
Συγχρόνως μαθαίνουν να γράφουν στο Microsoft Word.
Παίζουν εκπαιδευτικά παιχνίδια με το Sebran, με το οποίο εξασκούνται στις πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση), στην βροχή γραμμάτων και αριθμών (πράξεων) και σε παιχνίδια μνήμης με κάρτες και εικόνες (memo εικόνων, memo λέξεων).

Γ ‘ ΤΑΞΗ
Στην Γ’ τάξη τα παιδιά ζωγραφίζουν με το Tux Paint, χρησιμοποιώντας δύσκολες τεχνικές που συναντάμε σε έργα ζωγραφικ;ής (τεχνική της μουντζούρας, της παραμόρφωσης, στάξιμο, τεχνική της κιμωλίας κλπ). Εδώ το Tux Paint αποτελεί μια καλή εισαγωγή για τεχνικές που εφαρμόζονται σε επαγγελματικά πακέτα επεξεργασίας εικόνων (όπως Photoshop κλπ).
Συγχρόνως μαθαίνουν να βάζουν εικόνες στο Microsoft Word (κείμενο και εικόνες), και να φτιάχνουν Quiz χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Hot Potatoes.

——————–

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ

ZΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΤΟ TUX PAINT


Το πρόγραμμα ζωγραφικής που χρησιμοποιούμε ονομάζεται Tux Paint.
Πρόκειται για ένα ελεύθερο, βραβευμένο πρόγραμμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών.
Συνδυάζει εύχρηστη διεπαφή, διασκεδαστικά εφέ ήχου και μια ενθαρρυντική μασκότ κινούμενων σχεδίων η οποία καθοδηγεί τα παιδιά καθώς χρησιμοποιούν το πρόγραμμα.
Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ένα κενό καμβά.
Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ (περιμένετε 5 δευτερόλεπτα) και για τις σφραγίδες πατήστε εδώ (περιμένετε 5 δευτερόλεπτα).
Σημείωση: Εγκαταστήστε πρώτα το πρόγραμμα (το πρώτο αρχείο) ακολουθώντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και στη συνέχεια εγκαταστήστε τις σφραγίδες (το δεύτερο αρχείο).
Σημείωση: Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα , πηγαίνετα Εναρξη->Όλα τα προγράμματα -> Tux Paint και επιλέξτε Tux Paint (Full screen).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ SEBRAN

Σουίτα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που παρέχει εκπαιδευτικά παιχνίδια για δεξιότητες μνήμης, μαθηματικά, γράμματα και αναγνώριση εικόνων για παιδιά.

Οι πολύχρωμες εικόνες, η ευχάριστη μουσική και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια διδάσκουν γράμματα, αριθμούς, απλές μαθηματικές πράξεις και τα βασικά στοιχεία της ανάγνωσης.
Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ.
Σημείωση: Εγκαταστήστε το αρχείο ακουθώντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και επιλέξτε γλώσσα Greek (ελληνικά).
Σημείωση: Για μεγαλύτερα παιδιά, αφού το εγκαταστήσετε, μπορείτε να αλλάξετε γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά κλπ) για εξάσκηση στην αντίστοιχη γλώσσα. Αυτό γίνεται αν ανοίξετε το Sebran και επιλέξετε Για το Sebran (κάτω αριστερά) -> και μετά τη γλώσσα που θέλετε.
Επίσης απο το ίδιο μενού (Για το Sebran (κάτω αριστερά)) μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητας της βροχής των γραμμάτων.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ QUIZ ME TO HOT POTATOES
Πακέτο συγγραφικών εργαλείων που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργούν κουίζ και σταυρόλεξα.
Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας εδώ.