Μάι 19 2009

Scribd το ΥouΤube των κειμένων

Συντάκτης: κάτω από Πληροφορική,Φιλολογικά και με ετικέτα: ,

Τον «εκδημοκρατισμό των εκδόσεων» υπόσχεται ένα νέο ιντερνετικό εργαλείο που δημιούργησαν τρεις Αμερικανοί στο Σαν Φρανσίσκο. Το Scribd (www.scribd.com), το επονομαζόμενο και ΥouΤube των κειμένων, αναπτύσσεται ραγδαία συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό κειμένων τα οποία, χάρη σε ένα νέο εργαλείο ανάγνωσης, το iΡaper, διαβάζονται εύκολα στην οθόνη. Είναι σελιδοποιημένα όπως το βιβλίο και η μεταφορά από σελίδα σε σελίδα γίνεται πολύ γρήγορα, με ένα κλικ.

«Το Scribd ξεκίνησε από μία απλή παρατήρηση: ότι υπάρχει ένας συγγραφέας στον καθέναν από μας», λένε οι δημιουργοί του. «Είναι ένα μέρος όπου μπορείς να δημοσιεύσεις, να ανακαλύψεις και να συζητήσεις πρωτότυπα κείμενα. Δημιουργήσαμε μία τεχνολογία που σπάει τους φραγμούς της παραδοσιακής έκδοσης. Ο καθένας μπορεί εύκολα να ανεβάσει και άμεσα να μοιραστεί με τους άλλους τις πρωτότυπες εργασίες του». Η τεχνολογία αυτή όμως δημιουργεί παρενέργειες: κάνοντας έρευνα στη σχετική ιστοσελίδα, μπορέσαμε να βρούμε σελιδοποιημένα ολόκληρα έργα του Νίκου Καζαντζάκη («Ο τελευταίος πειρασμός», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αδερφοφάδες», «Συμπόσιο», «Ασκητική»). Βρήκαμε επίσης ολόκληρα έργα του Γιώργου Σεφέρη («Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄», «Μυθιστόρημα», «Τετράδιο γυμνασμάτων Α΄», «Στροφή», «Κίχλη» κ.ά.) καθώς και του Οδυσσέα Ελύτη («Προσανατολισμοί», «Τα ρω του έρωτα» κ.ά.). Επίσης διηγήματα του Βασίλη Βασιλικού, αλλά και ολόκληρα ένθετα αθηναϊκών εφημερίδων, στην αρχική τους σελιδοποίηση. Άγνοια δήλωσε στα «ΝΕΑ» για το συγκεκριμένο γεγονός η Μαριλένα Πανουριά των Εκδόσεων Ίκαρος, που έχουν τα δικαιώματα των έργων των δύο ελληνικών Νόμπελ, συμπλήρωσε ωστόσο ότι «συχνά, περιπτώσεις ανάρτησης στο Ίντερνετ έχουν να κάνουν με πρωτοβουλία ιδιωτών, θαυμαστών κάποιων συγκεκριμένων έργων, όπου δεν τίθεται θέμα δόλου».

Και πρόσθεσε: «Έχω ακόμη τη ρομαντική άποψη ότι αυτό μάλλον ερέθισμα αποτελεί για την αγορά του βιβλίου παρά υποκατάστασή του. Από όσο μπορώ να γνωρίζω εξάλλου, δεν υπάρχει ακόμη κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο».

 

«Το Scribd προσφέρει την τεχνολογική πλατφόρμα, το περιεχόμενο όμως το ανεβάζουν οι χρήστες», διευκρινίζει ο υπεύθυνος πληροφορικής του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) Κωστής Ακριτίδης. «Επειδή όμως πρόκειται για μεγάλη πλέον εταιρεία, που δεν θα διακυβεύσει το κύρος της υποστηρίζοντας την πειρατεία, μπορώ να υποθέσω ότι αν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων τους γνωστοποιήσουν την παρανομία, εκείνοι θα αφαιρέσουν τα επίδικα κείμενα».

Το Scribd διαθέτει:

●Περισσότερους από 50 εκατομμύρια αναγνώστες τον μήνα.

●Περισσότερα από 50.000 νέα κείμενα κάθε μέρα

●Διαβάζεται σε 90 διαφορετικές γλώσσες

 

TA NEA

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.