Σεπ 24 2008

7*

Συντάκτης:

7ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας, Δοϊράνης 86

17672 Καλλιθέα

τηλ: 210 9510809, 210 9510587

e-mail: mail@7lyk-kallith.att.sch.gr

web: https://blogs.sch.gr/7lykkall

7_gel_k

Προβολή 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Ο αριθμός επτά –  7 (Wolfram Alpha)  – 7o album

τα 7 θαύματα του κόσμου

wikipedia (7)

Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ο αριθμός του πεπρωμένου ή ο αριθμός με το μεγαλύτερο μυστήριο. Αρχικά, αν το προσεγγίσουμε γραμματικά θα δούμε μια δασεία στη λέξη επτά. Αυτό μας υποδεικνύει ότι λείπει κάποιο γράμμα- συγκεκριμένα το σίγμα που στα λατινικά διατηρείται κι αποκαλείται septem ενώ στα γαλλικά sept. Αν εμβαθύνουμε λίγο στη ρίζα του, διακρίνουμε ότι στα αρχαία ελληνικά θα ανακαλύψουμε τη λέξη «σεπτός», «σεπτά», που σημαίνει σεβαστός και σέβας αντίστοιχα. Σε μια μεγαλύτερη βουτιά στο επονομαζόμενο Ομηρικό Λεξικό, σε αυτές τις δύο λέξεις συναντάμε τις ακόλουθες: σέβας, ευσέβεια, αιδώς, θαύμα, έκπληξις και εντροπή προς θεούς κι ανθρώπους.

Στα αρχικά 10 νούμερα, ο αριθμός 7 είναι ο μοναδικός που δεν πολλαπλασιάζεται, ούτε διαιρείται με τους υπόλοιπους αριθμούς αυτής της ομάδας. Με άλλα λόγια το εφτά δεν μπορεί να προκύψει από απλό πολλαπλασιασμό ή διαίρεση των αριθμών αυτής της ομάδας. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι περίφημοι 7 σοφοί ενώ οι ελεύθερες τέχνες ήταν 7 (γραμματική, ρητορική, διαλεκτική, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία, μουσική).

Στην Αίγυπτο ο Φαραώ ονειρεύτηκε 7 παχιές κι 7 αδύνατες αγελάδες, καθώς κι εφτά καρποφόρα κι εφτά άκαρπα στάχυα. 7 ήταν τα έτη δυστυχίας κι αντίστοιχα της ευφορίας της Αιγύπτου. 7 ήταν και πληγές του Φαραώ. Η Λυχνία του Μωυσή ήταν επτάφωτη. Στη Βίβλο ο αριθμός αυτός αναφέρεται 187 φορές! Ο Νώε πήρε στην κιβωτό του 7 είδη πτηνών (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, αφού πετάνε). Το Περιστέρι του Νώε ταξίδεψε 7 ημέρες κι 7 νύχτες μέχρι να επιστρέψει στην κιβωτό. Όσο για την αποκάλυψη, αναφέρονται 7 άγγελοι με 7 σάλπιγγες και στην 6η σάλπιγγα έπεσαν 7 βροντές.

7 είναι και τα θανάσιμα αμαρτήματα (υπερηφάνεια, φιλαργυρία, πορνεία, φθόνος, γαστριμαργία, θυμός, ακηδία). Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι ο αριθμός 7 εμφανίζεται στο πιο ιερό μέρος του ανθρώπινου σώματος, το κεφάλι μας. Σε αυτό υπάρχουν επτά οπές (2 μάτια, 2 ρουθούνια, 2 αυτιά, 1 στόμα). Στα αραβικά το 7 είναι το σχήμα V. Στο κεφάλι έχουμε δύο ημισφαίρια, αμέσως πιο κάτω στο στήθος έχουμε 2 πνεύμονες, λίγο παρακάτω δύο νεφρά και μαζί με το γεννητικό μας σύστημα δημιουργούμε ένα ιερό V, που αντικατοπτρίζεται ξανά ο αριθμός 7. Να θυμάστε ότι και τα τσάκρα μας είναι 7. Στην ινδική μυθολογία 7 ήταν οι σοφοί, ενώ οι σύζυγοί τους, οι επονομαζόμενες θεές αναφέρονται ως 7 μητέρες.

 

 

14 απαντήσεις μέχρι τώρα
RSS Σχόλιων

Αφήστε μια απάντηση