Συμμετοχή στο 10ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους μαθητές μου, που κάθε χρόνο δίνουν το παρόν με καταπληκτικές εργασίες στο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής!

Τίτλος φετινής εργασίας: “Τεχνητή Νοημοσύνη και η εφαρμογή της στην γλώσσα προγραμματισμού Java”.

Δείτε εδώ και το επίσημο βίντεο της παρουσίασης της εργασίας μας, μέσα από το κανάλι του Συνεδρίου.

Ετικέτες: , ,

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Έχετε υλοποιήσει με τους μαθητές σας μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή διδακτική πρακτική που έχει πραγματοποιηθεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιεί Ανοιχτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους και η οποία αξίζει να δημοσιοποιηθεί και να διαμοιραστεί, καθώς μεταφέρει μια επιτυχημένη διδακτική ή εκπαιδευτική εμπειρία;

 Αν ναι, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Δράσης “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” του έργου «Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ: Επέκταση και Αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, των Διαδραστικών Βιβλίων και του Αποθετηρίου Μαθησιακών Αντικειμένων».

Για 2η συνεχή φορά, έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή, να υποστηρίξω την πολύ σημαντική αυτή εκπαιδευτική δράση από τη θέση του Περιφερειακού Πρεσβευτή Βορείου Ελλάδος (εξειδικευμένα μέλη της ομάδας έργου). Στόχος της ομάδας των πρεσβευτών του έργου, είναι η ανάδειξη και προβολή καλών Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών (ΑΕΟ) αξιοποίησης ψηφιακού περιεχομένου. Συγκεκριμένα:

  • Υποστήριξη της δράσης “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” του έργου σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο
  • Διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων (ημερίδων, workshops) για θέματα αξιοποίησης ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου και ανάπτυξης ΑΕΠ.
  • Παρουσίαση της δράσης “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”, των αποθετηρίων “Φωτόδεντρο” και άλλων σχετικών υπηρεσιών
  • Κινητοποίηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου, στην ανάπτυξη ΑΕΠ και στη δημοσίευση τους στο Αποθετήριο Φωτόδεντρο “ΑΕΠ”

Επισκεφτείτε τον ιστότοπο “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”, http://i-participate.gr/ για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή συμμετοχών στον διαγωνισμό είναι η 29η Ιουνίου 2018.

Ετικέτες: , , ,

Συμμετοχή στην eTwinning δράση για το STEM

Μια από τις ενδιαφέρουσες δράσεις στις οποίες συμμετέχω φέτος, είναι και η eTwinning δράση για το STEM. 

Λόγω της εμπειρίας μου με Ευρωπαϊκά έργα Etwinning, το σχολείο μου (Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – ΠΣΠΘ), είναι ανάμεσα στα 25 Γυμνάσια της χώρας που επιλέχθηκαν για συμμετοχή στο έργο. Βασική προϋπόθεση είναι η υιοθέτηση μεθοδολογιών προσανατολισμένη στο STEM, εμπλέκοντας εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μαθηματικών και Πληροφορικής για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων eTwinning.

Ήδη έχουμε παραλάβει τον σχετικό εξοπλισμό δωρεάν και δημιουργήθηκε Ευρωπαϊκό Έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, με εξάμηνη διάρκειας. Το έργο ονομάζεται Make IT STEM with S4A και συνολικά εμπλέκονται 7 σχολεία από Ελλάδα και Τουρκία, με συναδέρφους από όλες τις κατηγορίες STEM.

Ο εξοπλισμός που μας παραχωρήθηκε είναι το πακέτο Gigo S4A Programming Bricks που δίνει στους μικρούς δημιουργούς τη δυνατότητα να κατασκευάσουν ρομποτικά μοντέλα μηχανών της καθημερινότητας, καθώς και εξειδικευμένων μηχανών που αξιοποιούνται σε πραγματικές επιστημονικές έρευνες. Αξιοποιεί αισθητήρες φωτός, υπερύθρων, σερβομοτέρ περιστροφής 360° & και 180° καθώς και ένα κουτί ελέγχου συμβατό με Arduino Leonardo το οποίο συνδέεται με τον Η/Υ. Τα δομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται, δίνουν τη δυνατότητα κατασκευής μιας πληθώρας μοντέλων όπως ρομποτικά οχήματα 2 τροχών και άλλες κατασκευές που περιγράφονται στον εκπαιδευτικό οδηγό.

Το γραφικό προγραμματιστικό περιβάλλον είναι συμβατό με το S4A (Scratch for Adruino) που μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί από παιδιά νεαρής ηλικίας.

Φωτογραφίες από το Unboxing του GIGO kit

Και για να πάρετε μια ιδέα, ένα βίντεο από τα έργα που μπορεί να υλοποιηθούν

Ετικέτες: , , , ,

2nd Thess CODE Festival [Code-Learn-Have Fun]

Το THESS CODE FESTIVAL είναι μια γιορτή κώδικα!

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (Europe Code Week) η ΕΠΥ (Παράρτημα Μακεδονίας Θράκης) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τους Συμβούλους Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει διήμερο εργαστηρίων κώδικα και τεχνολογίας για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών.

Online Αιτήσεις

thesscode2

Θα ενημερωθούν οι μαθητές για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής (ΠΔΠ), καθώς θα έχουν και την δυνατότητα να συνομιλήσουν με Έλληνες Ολυμπιονίκες Πληροφορικής.
Οι συμμετέχοντες με το δικό τους laptop θα έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν, να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν φτιάχνοντας τις δικές τους εφαρμογές σε αντικείμενα όπως τα παιχνίδια, το IoT, τα Mobile Apps, τα Wearable,την Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) και τη Ρομποτική.

Θα πραγματοποιηθούν ειδικά εργαστήρια με στόχο την προώθηση του προγραμματισμού στα κορίτσια. Οι ποικίλες δραστηριότητες της δράσης (εισηγήσεις, παρουσιάσεις, workshops βιωματικά εργαστήρια) θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμαριάς (Κ. Καραμανλή & Μακεδονίας) στις 14-15 Οκτωβρίου 2017 (Σάββατο και Κυριακή) κατά τις ώρες 11.00-18.00. Το Αντικείμενο των Εργαστηρίων αφορά τον Προγραμματισμό εφαρμογών με σύγχρονες τεχνολογίες λογισμικού. Ενδεικτικά: Προγραμματισμός, Ρομποτική, Arduino/RaspberryPi, IoT, AR, Wearable technologies και σχεδίαση ρούχων, προγραμματισμός εφαρμογών για κινητές συσκευές (mobile apps), προγραμματισμός παιχνιδιών.

Σας περιμένω την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, από τις 12:45 μέχρι και τις 14:45 για να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε τις πρώτες μας εφαρμογές (apps) για φορητές συσκευές Android με χρήση του λογισμικού App Inventor!

Η επίσημη πρόσκληση

Το πρόγραμμα

Ετικέτες: , ,

Συμμετοχή του Σχολείου μας στο 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

To τετραήμερο 11-14 Μαϊου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 8 της ΔΕΘ, το 3ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Το σχολείο μας συμμετείχε στο Φεστιβάλ, με ένα μεγάλο στάντ και παρουσία 4 ομάδων με αντίστοιχο αριθμό έργων. Τα project που παρουσιάστηκαν από τους μαθητές ήταν:

  • Παρουσίαση του HydroBot & HydroSensor project
  • Πείραμα σχετικά με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας (Solar panel)
  • Πείραμα σχετικά με την παραγωγή αιολικής ενέργειας (Wind Generator)
  • Πείραμα σχετικά με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας (Hydroelectric Generator)

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ένα βίντεο παρουσίασης της δουλειάς μας στο έργο HydroBots


Η βράβευση των ομάδων με Έπαινο Συμμετοχής

IMG_4353

 

 

 

Φωτογραφίες από την 4ήμερη παρουσία μας στο Φεστιβάλ.

 Έγραψαν για εμάς: http://greenagenda.gr

Ετικέτες: ,

Συμμετοχή στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής [Παρουσιάσεις – Φωτογραφίες]

Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, μεταξύ 25 – 28 Απριλίου 2017.

Μαζί με τους μαθητές μου από τον Όμιλο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της φετινής χρονιάς συμμετείχαμε με 2 εργασίες που σχετίζονταν με την ανάπτυξη ρομποτικών οχημάτων και έλεγχο τους με χρήση μικροεπεξεργαστή Arduino.

Η πρώτη εργασία είχε τίτλο: “Κατασκευή, προγραμματισμός και έλεγχος χειρισμού ενός αυτόνομου Arduino Robot Car”. Βασικός στόχος ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος και η υλοποίηση 4 διαφορετικών καταστάσεων συμπεριφοράς:

  1. αυτόνομη κίνηση και αποφυγή εμποδίων,
  2. κίνηση σε προκαθορισμένη αυστηρή πορεία,
  3. εξ αποστάσεως χειρισμός Bluetooth μέσω εφαρμογής Android
  4. Τηλεχειρισμός μέσω Infrared τηλεχειριστηρίου.

Στην εργασία, παρουσιάστηκαν όλα τα στάδια υλοποίησης καθώς και βίντεο με τις δυνατότητες του αυτόνομου Arduino Robot Car από τους ίδιους του μαθητές.

Και η παρουσίαση

Δείτε το στο slideshare.net

Η δεύτερη εργασία είχε τίτλο: Κατασκευή ρομπότ νερού μικρής κλίμακας (Hydrobot) και η αξιοποίησή του για την εξερεύνηση και λήψη μετρήσεων σε υδάτινων περιβάλλοντα”. Αφορμή, αποτέλεσε η επιλογή της ομάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του σχολείου μου, στο project HydroBot του Ιδρύματος Ευγενίδου και η σχετική χορηγία όλων των απαραίτητων υλικών και εξαρτημάτων. Το Hydrobot είναι ένα απλό, τηλεκατευθυνόμενο, υποβρύχιο όχημα (ROV – Remotely Operated Vehicle) το οποίο κατασκευάσαμε χρησιμοποιώντας απλά υλικά και εργαλεία, με σκοπό να εξερευνήσουμε το υδάτινο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, και να πάρουμε μετρήσεις ή να συλλέξουμε δείγματα με τη βοήθεια επιπλέον συσκευών.

Και η παρουσίαση
Δείτε το στο slideshare.net
AllFinal
Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές!

Ετικέτες: , ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση