Ιούν 20 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Συντάκτης:

Σχολικό έτος 2022-2023

Δράση των μαθητών  μας στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας στο δυστύχημα των Τεμπών.

image1

 

 

Εικονικές δίκες στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας

Στο πλαίσιο των Εικονικών Δικών Πρωταγόρας που διοργανώνονται κάθε Κυριακή στο σχολείο μας από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα Νικολάου Σοφία, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε χθες, Κυριακή  19  Φεβρουαρίου 2023, δύο ομάδες Πρωταγόρα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με τις συνοδούς καθηγήτριές τους. Το ακροατήριο, πυκνό και σε εγρήγορση, αποτέλεσε και τη βάση από την οποία επιλέχθηκαν οι ένορκοι.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και συμμετέχουσες μαθήτριες  μοιράστηκαν την εμπειρία προσομοίωσης του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης επιχειρηματολογώντας σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν το άκρως απαιτητικό Προεδρείο και  την ομάδα των ενόρκων  σχετικά με το θέμα της ευθανασίας.

Ήταν μία πολύ έντονη και αποδοτική προπόνηση, ιδιαίτερα εν όψει της συμμετοχής των ομάδων μας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωταγόρα τον Μάρτιο.

 

  • ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ για μαθητές της A’ ΤΑΞΗΣ

Στις 16/11/22 τμήμα της Α΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο πάρκο του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του προγράμματος «Συγκομιδή της ελιάς» που υλοποιείται από το ίδιο το ίδρυμα. Η επίσκεψη έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα μίας ιδιαίτερης βιωματικής εμπειρίας αειφορίας και ορθής διαχείρισης του περιβάλλοντος. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συγκομιδή των καρπών των ελαιόδεντρων του πάρκου του ιδρύματος, αλλά και να δοκιμάσουν και οι ίδιοι ελιές, με την καθοδήγηση των ειδικών. Ακόμα, ενημερώθηκαν για την επεξεργασία των καρπών, τα είδη τους, για την παραγωγή του ελαιολάδου, τη διατροφική αλλά και την οικονομική του αξία η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου μας. Παράλληλα, τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά ελαιόλαδα και έμαθαν να ξεχωρίζουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψή μας έκλεισε με διάλεξη και προβολή στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, όπου οι μαθητές μας διατύπωσαν τις απόψεις τους μετά τις πληροφορίες που έλαβαν. Με ενθουσιασμό παρακολούθησαν ένα σύντομο πείραμα για το πώς τα υπολείμματα από την επεξεργασία της ελιάς μπορούν εύκολα να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν στην κοσμητολογία.

 

  • ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ-ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ για τη Γ’ ΤΑΞΗ

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης  του σχολείου μας, στις 20 Οκτωβρίου 2022, επισκέφτηκαν, συνοδευόμενοι από 4 καθηγητές τους, το χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ εκπαίδευσης  Gap Feel & Fill Festival της Skywalker, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη  της Περιφέρειας Αττικής καθώς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, που είχε και παρουσία στο φεστιβάλ με το δίκτυο Eurodesk και Erasmus+.

Αρχικά, οι μαθητές/-τριες  παρακολούθησαν μία ομιλία σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος και, στη συνέχεια, τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με εκπροσώπους των κυριότερων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που εδρεύουν στην Αττική, με εκπροσώπους των Ινστιτούτων Ιστορικών Ερευνών και Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  και εκπροσώπους των δημοσίων Ι.Ι.Ε.Κ.

Επίσης, ενημερώθηκαν  πάνω στις θεματικές της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού σημειώματος, του περιεχομένου των σχολών του μέλλοντος και των σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων, από εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ελπίζουμε η συγκεκριμένη δράση να  έδωσε   τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/ μαθήτριες του σχολείου μας να ξεκαθαρίσουν το τοπίο της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους αναζήτησης, καθώς, γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά δεν έχουν σαφή εικόνα του τοπίου των ευκαιριών και δυνατοτήτων εκπαίδευσης που παρέχονται στην Ελλάδα, μετά το Λύκειο.

Σχολικό έτος 2021-2022

  • ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Μαθητικό Φεστιβάλ

Μαθητές της Β τάξης του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας παρουσίασαν αποσπάσματα από την “Τρικυμία” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την Παρασκευή 20-5-2022, στον κινηματογράφο “Καλυψώ”, στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά τα παιδιά, κατάφεραν να μας δώσουν την εικόνα του έργου συνολικά, με τις παραστατικές αφηγήσεις και τις ζωηρές ερμηνείες τους.

Επίσκεψη λογοτέχνη

Οι μαθητές του τμήματος Β3 του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας, την Τετάρτη, 11/5/2022, παρακολούθησαν στον χώρο του σχολείου τον κ. Τάσο Μακράτο, ποιητή και πεζογράφο, ο οποίος τους μίλησε για το έργο του και γενικότερα για την αξία της λογοτεχνίας, με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με την σύγχρονη τέχνη, αλλά και τη συνειδητοποίηση της διαχρονικής ανάγκης του ανθρώπου για την τέχνη της ποίησης και της πεζογραφίας. Ακολούθησε συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας οι μαθητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, καθώς και τις προσωπικές τους απόψεις για τη σημασία και την αξία της τέχνης.

Επίσκεψη στην Πλάκα

Το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ Λυκείου του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη, με μορφή εκπαιδευτικού περιπάτου, στην 1/4/2022 στην Πλάκα, υπό την εποπτεία της κ. Β. Διαμαντάκη. Οι μαθητές, ήλθαν, σε επαφή με τα πολιτισμικά αγαθά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την προστασία των μνημείων, τα οποία αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και είναι σπουδαία πηγή άντλησης γνώσης του ιστορικού μας παρελθόντος.

  • ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  • ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Εικονικές Δίκες

Στα πλαίσια του προγράμματος με τον τίτλο “Πρωταγόρας”, το οποίο αφορά τις Εικονικές Δίκες, μαθητές των τριών τάξεων του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας λάμβαναν μέρος στις καθιερωμένες συναντήσεις, κάθε Κυριακή στις 18:00, στον χώρο του σχολείου μας. Καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση του προγράμματος είχαν τα στελέχη της ΜΚΟ “Άφιξις”, τα οποία στήριξαν αποφασιστικά και συστηματικά τη συγκεκριμένη δράση.

Ενημερωτική δράση από στελέχη της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στους μαθητές της Α τάξης

 

Πρωτοβουλίες μαθητών/-τριών μας που αφορούν την εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου μας

Διαδρομές λόγου

Με τη στήριξη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ  και στα πλαίσια των δράσεων Ευρωπαϊκού Προγράμματος, την Πέμπτη 6/4/2022 οι μαθητές του τμήματος Α2 του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας έλαβαν μέρος σε παιχνίδια ρητορείας, βιωματικά, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας. Οι “Διαδρομές λόγου” όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στοχεύουν στην ενίσχυση του συναισθηματικού κόσμου των μαθητών, στην ανάπτυξη της ρητορικής τέχνης, ενώ διεξάγονται στα πλαίσια των δράσεων Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, που διοργανώνει ημερίδες δράσεων, σκέψεων και λόγου.

Δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού των μαθητών της Α τάξης

Παρέμβαση ευαισθητοποίησης μαθητών για θέματα ΑμΕΑ

Στο σχολείο μας, στις 29-03-2022 , πραγματοποιήθηκε μια σημαντική δράση, από  στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως ανάπηρων προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), με σκοπό την ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση των μαθητών  και  μαθητριών  της Α τάξης σε θέματα αναπηρίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου  μας ανταποκρίθηκαν  θετικά στην πρωτοβουλία αυτή και μετείχαν με ερωτήσεις που προήγαγαν εποικοδομητικά τη συζήτηση γύρω από  τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν μία μορφή αναπηρίας.

Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι για την παλιά μας μαθήτρια, τη Δέσποινα, στέλεχος του ΕΛΕΠΑΠ, η οποία, με μία προσωπική κατάθεση ψυχής, εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως μαθήτρια και τα εμπόδια που κατόρθωσε να υπερβεί, μέχρι να πετύχει τους στόχους της.

Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους στην ανωτέρω δράση, και πιστεύουμε ότι ο στόχος  αυτής της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής  παρέμβασης,  που ήταν «η ευαισθητοποίηση σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας», επιτεύχθηκε.

Ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

Οι μαθητές του τμήματος Β2 του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Καούκη, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Μέριμνας. Τη Δευτέρα 14/3/2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας, τα παιδιά παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Καούκη για τα δάση, τις καταστροφές από τις πυρκαγιές και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον, εκφράζοντας παράλληλα και τις δικές τους απορίες, αλλά και τους προβληματισμούς τους.

“Η Συγκομιδή της ελιάς” από τους Φίλους & Υποστηρικτές ΚΠΙΣΝ

Τη Δευτέρα 1η  Νοεμβρίου 2021, τα τμήματα Α2 και Α3 του σχολείου μας μετείχαν στο πρόγραμμα “Η Συγκομιδή της ελιάς” από τους Φίλους & Υποστηρικτές Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να περιδιαβούν στον ελαιώνα και να ενημερωθούν σχετικά για την ελιά και τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου  από τους έμπειρους  εκπαιδευτές της Αμερικανικής  Γεωργικής Σχολής αλλά και να…… δοκιμάζουν λάδι, ως μικροί, εκκολαπτόμενοι γευσιγνώστες!

Ελπίζουμε με αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη οι μαθητές μας να ενημερώθηκαν για την ευεργετική δράση του ελαιόλαδου αλλά και τη σημασία του στην εθνική οικονομία.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες μας για την άψογη φιλοξενία.