Μάι 08 2009

το «Τime» εξέδωσε λίστα με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη το 2009

Συντάκτης: κάτω από Κόσμος και με ετικέτα: ,

Τι κοινό έχουν ο Μπαράκ Ομπάμα, οι δύο τύποι που επινόησαν το Τwitter, o Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Πολ Κρούγκμαν και ο Έλληνας επιστήμονας του Χάρβαρντ Νικόλας Χρηστάκης; Βρίσκονται άπαντες ανάμεσα στους 100 ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή το 2009 στον πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό «Τime». 

 ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Έλληνας που περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που κατά το περιοδικό «Τime» έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2009, ο δρ Νικόλας Χρηστάκης, 47 χρόνων, διδάσκει Ιατρική και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Είναι ο επιστήμονας που διαπίστωσε πως η ευτυχία, σαν τη γρίπη, μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο- όπως άλλωστε και πράγματα αρνητικά, όπως η παχυσαρκία ή το κάπνισμα. «Αυτό σημαίνει πως αν περιτριγυριζόμαστε από πιο ευτυχισμένους ανθρώπους θα γίνουμε και εμείς πιο ευτυχισμένοι και, με τη σειρά μας, θα κάνουμε κι εμείς τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας πιο ευτυχισμένους», γράφει στο «Τime» για την έρευνα του δρα Χρηστάκη ο Νταν Άριελι, καθηγητής της Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ. «Αν αποδειχθεί η θέση του, τότε η ρήση “πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι” μπορεί να αποκτήσει περισσότερο βάρος απ΄ όσο νομίζαμε ότι έχει».

Ο δρ Νικόλας Χρηστάκης σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, έκανε διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και δεύτερο διδακτορικό στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα (ο πατέρας του, πυρηνικός φυσικός, ζει στις Αρχάνες της Κρήτης και στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ). Είναι από το 1991 παντρεμένος με την Έρικα, δασκάλα και πτυχιούχο του Χάρβαρντ, και έχουν τρία παιδιά, τον Σεμπάστιαν, τον Λύσανδρο και την Ελένη. Στη φετινή λίστα του περιοδικού περιλαμβάνονται βέβαια ο Μπαράκ, η Μισέλ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί, υπάρχουν όμως και ονόματα απρόβλεπτα, όπως αυτά του Μεξικανού νονού των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν (στην κατηγορία «Ηγέτες και Επαναστάτες») ή του Μπέρνι Μέιντοφ, που ανέβασε τον πήχυ στις επενδυτικές απάτες (στην κατηγορία «Κτίστες και Τιτάνες»). Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο μοναδικός οικονομολό- γος που είχε προβλέψει την τρέχουσα κρίση, ο πιανίστας Λανγκ Λανγκ, ο τενίστας Ραφαέλ Ναντάλ, ο Βενεζουελανός διευθυντής ορχήστρας Γκουστάβο Ντουντάμελ, η σχεδιάστρια Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο του περιοδικού. «Επί ένα τέταρτο του αιώνα, η Χίλαρι Κλίντον, 61 ετών, απέδειξε τις ικανότητές της ως Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής των ΗΠΑ, συγγραφέας και ως η πιο επιτυχημένη προεδρική υποψήφια στην αμερικανική ιστορία. Ωστόσο το απίστευτο ταξίδι της συνεχίζεται», γράφει για την νυν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Για τον Πολ Κρούγκμαν, ο επικεφαλής των οικονομολόγων της ιστοσελίδας Μoody΄s Εconomy. com Μαρκ Ζάντι γράφει πως «οι πειστικά διαρθρωμένες απόψεις του διαμορφώνουν την κοινή γνώμη». Τα ονόματα των δύο ανθρώπων που δημιούργησαν το Τwitter, του Μπιζ Στόουν και του Ίβαν Ουίλιαμς, «θα αναφέρονται έπειτα από χρόνια από τους ιστορικούς που μελετούν την εποχή μας δίπλα στα ονόματα των Σάμιουελ Μορς, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Γουλιέλμο Μαρκόνι, Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Τζομπς», γράφει ο ηθοποιός Άστον Κούτσερ.

Ολόκληρος ο κατάλογος εδώ.

Πενέλοπε ΚρουζΗθοποιός

«Η Πενέλοπε Κρουζ είναι μια πρωταγωνίστρια, αυτό το σπάνιο πλάσμα στην αγνή μορφή του», σχολιάζει στο «Τime» ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός ηθοποιός σερ Μπεν Κίνγκσλι. «Ανάμεσα στο “Αction!” και το “Cut!” υπηρετεί τον χαρακτήρα της με την αντοχή, την επιμονή και την τεχνική ενός πρωταθλητή μαραθωνίου. Πάντα ο χαρακτήρας πρώτος, το εγώ δεύτερο. Εντυπωσιακά αυθεντική και πρωτότυπη».

Σόμαλι ΜαμΣυγγραφέας, ακτιβίστρια

Για την ηθοποιό Αντζελίνα Ζολί η συγγραφέας και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Καμπότζη είναι κάτι παραπάνω από μια γενναία γυναίκα. Αφού πουλήθηκε στα 12 της σε έναν οίκο ανοχής, κατάφερε να το σκάσει έπειτα από μια δεκαετία βιασμών και βασανιστηρίων. Και επέστρεψε στη χώρα της για να συγκρουστεί με το σύστημα που εκμεταλλεύεται τα κορίτσια της Καμπότζης. Για να την εκδικηθούν, οι προ

στάτες απήγαγαν και βίασαν την κόρη της το 2006. «Ο περισσότερος κόσμος θα το είχε βάλει στα πόδια. Η Μαμ συνεχίζει να αγωνίζεται», γράφει η Ζολί.

Τζορτζ ΚλούνεϊΗθοποιός

Για τον ιδεαλισμό, την ευφυΐα, το χιούμορ, το «λαμπερό χαμόγελο» αλλά κυρίως τη στράτευσή του στην προσπάθεια τερματισμού τών (συνεχιζόμενων) σφαγών στο Νταρφούρ εκθειάζει τον Τζορτζ Κλούνεϊ στο «Τime» ένας άλλος γνωστός καλλιτέχνης- ακτιβιστής, ο Μπόνο. «Ο Τζορτζ ξέρει καλά πως οι κάμερες που σε ακολουθούν και οι στήλες που αφιερώνονται σ΄ εσένα θα μπορούσαν να καλύπτουν κάτι λίγο πιο ενδιαφέρον από εσένα», επισημαίνει.

Μπαράκ ΟμπάμαΠρόεδρος των ΗΠΑ

«Δεν θα προδώσω κρατικά μυστικά εάν περιγράψω τις τελευταίες στιγμές της Συνόδου της Ομάδας των 20 στο Λονδίνο», γράφει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν για τον Αμερικανό πρόεδρο. «Απαλά και με μια γνήσια ταπεινότητα, ο Ομπάμα μίλησε για το πώς θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του κόσμου για το μέλλον με μια νέα πίστη για το μέλλον. Πολλές φορές ο κόσμος έχει αναφερθεί στο ταλέντο του Ομπάμα να ακούει. Το πραγματικό του ταλέντο είναι ότι ακούει αυτά που λέει ο ίδιος».

Νουριέλ ΡουμπίνιΤουρκικής καταγωγής οικονομολόγος

«Σε μια εποχή που ο Άλαν Γκρίνσπαν και οι όμοιοί του απέρριπταν τις ανησυχίες για τις υπερβολικές τιμές των ακινήτων», εξηγεί στο «Τime» ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, «και δήλωναν πως οι τράπεζες είναι ισχυρότερες από ποτέ, ο Ρουμπίνι προειδοποιούσε ότι υπήρχε μια τερατώδης φούσκα στη στεγαστική αγορά. Είναι λοιπόν Κασσάνδρα; Είναι. Θυμηθείτε, οι άνθρωποι απέρριπταν τις τρομερές προφητείες της Κασσάνδρας μέχρι που βγήκαν αληθινές».

ΣΤΗ ΛΙΣΤΑτων 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, του περιοδικού «Τime», αλλά και στη λίστα των 100 πιο «beautiful people», όμορφων ανθρώπων στον πλανήτη, του περιοδικού «Ρeople», βρίσκεται από χθες η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. «Είχα έναν πατέρα και έναν αδελφό που πίστευαν ότι είμαι όμορφη, και με έκαναν να νιώθω έτσι κάθε μέρα», δήλωσε η 45χρονη Μισέλ στο «Ρeople», που τη συμπεριέλαβε στην ίδια λίστα με διασημότητες όπως η Αντζελίνα Ζολί, η Χάλι Μπέρι, η Κριστίνα Αγκιλέρα, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά και ο σύζυγός της και πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Μεγάλωσα με πολύ ισχυρά ανδρικά πρότυπα, που πίστευαν ότι είμαι έξυπνη, γρήγορη και αστεία, και μου το έλεγαν συχνά. Ξέρω πως υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια που δεν τα ακούνε ποτέ όλα αυτά. Ήμουν τυχερή». Το περιοδικό «Τime» επιστράτευσε μια άλλη διάσημη Αμερικανίδα να γράψει για τη Μισέλ: την Όπρα Γουίνφρι. «Η Μισέλ Ομπάμα δεν μας εμπνέει απλώς. Μας επιβεβαιώνει με την ευφυΐα της, την αυθεντικότητά της, την ένταση του πνεύματός της και την ευσπλαχνία της», αναφέρει η Γουίνφρι. «Η μεγαλύτερή της επιρροή είναι πως μας κάνει να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού μας- ίσως και να σηκώσουμε μερικά βαράκια».

ΓΝΩΜΗ Φυσικά και ήταν γενοκτονία

Του RΟΒΕRΤ FΙSΚ 

Ήταν έξυπνο, πονηρό αλλά δεν ήταν αληθινό. Γιατί στο τέλος ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τήρησε την υπόσχεσή του στους Αμερικανοαρμένιους ψηφοφόρους να αποκαλέσει «γενοκτονία» τη σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915. Πόσο ευγνώμονες πρέπει να είναι σήμερα οι στρατηγοί στην Τουρκία. Φυσικά και ήταν γενοκτονία. Τον Ιανουάριο του 2008 ο Ομπάμα συμφώνησε πως «η αρμενική γενοκτονία δεν είναι ένας ισχυρισμός, αλλά ένα γεγονός που έχει καταγραφεί και υποστηρίζεται από πολλές ιστορικές αποδείξεις. Η Αμερική αξίζει έναν πρόεδρο που λέει την αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων… Σκοπεύω να είμαι αυτός ο πρόεδρος». Δεν ήταν όμως αυτός ο πρόεδρος στην επέτειο της γενοκτονίας, πριν από λίγες ημέρες. Όπως οι πρόεδροι Κλίντον και Μπους, αποκάλεσε τις σφαγές εκείνες «κτηνωδίες». Μέχρι εκεί. Έτσι, άλλη μία φορά- μετά τη θλιβερή απάντηση της Χίλαρι Κλίντον για το θέμα της καταστροφής των σπιτιών Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς- ο Ομπάμα απογοήτευσε όσους πίστευαν ότι θα έλεγε την αλήθεια για την αλήθεια. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στους Τούρκους που πραγματοποίησαν τη μαζική σφαγή και έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένισσες και τα παιδιά τους σε «πορείες θανάτου» στην έρημο. Δεν απέφυγε μόνο τη λέξη γενοκτονία αλλά και την αναφορά στους ενόχους, μιλώντας γενικά για «εκείνους που προσπάθησαν να καταστρέψουν» τους Αρμένιους. Οι Εβραίοι επιζώντες από τα ναζιστικά στρατόπεδα δεν χρειάζονταν την έγκριση των Γερμανών για να μιλήσουν για γενοκτονία. Οι Αρμένιοι γιατί χρειάζονται την έγκριση της Τουρκίας, η οποία ισχυρίζεται ότι φτιάχνει μια επιτροπή που θα εξετάσει τα ιστορικά στοιχεία, όταν η παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα συμφωνεί πως «η γενοκτονία είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός»;

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.