Αν και τα social networks παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή πολυμορφία, η κεντρική ιδέα είναι η ίδια: οι κοινωνικές επαφές.
1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Ο όρος «κοινωνικά δίκτυα» είναι πολύ παλαιότερος [κατά 100 χρόνια] του Web 2.0. Αναφέρεται στη μελέτη των σχέσεων μεταξύ ατόμων και αφορά από μεμονωμένες οικογένειες μέχρι πολυπρόσωπες οργανώσεις. H online «εκδοχή» αυτών των δικτύων, όμως, τους δίνει μια εντελώς νέα δυναμική.
2. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ WEB 2.0
Μορφές online κοινωνικών δικτύων δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με το Internet π.χ. το Usenet και sites όπως το Classmates.com. Η άρση των τεχνικών εμποδίων του Web 2.0 οδήγησε σε μια εντελώς νέα εμπειρία δικτύωσης ,πολύ πιο διαδραστική και πλούσια σε περιεχόμενο.
3. ΤΑ ΜΕΛΗ
Τα social networks χτίζονται γύρω από κάθε είδους κοινωνική σχέση: Χομπίστες, καλλιτέχνες, επαγγελματίες κ.α. μπορούν να βρουν άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και προσανατολισμούς. Οι ελάχιστες υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η δημιουργία προφιλ, η αναζήτηση και η επικοινωνία με άλλα μέλη.
4. ΠΛΗΘΟΣ
Σήμερα υπάρχουν περί τα 300 online social networks και νέα ξεπηδούν καθημερινά. Έτσι, ενώ τα γενικού ενδιαφέροντος, ανοιχτά δίκτυα [πχ. Facebook, MySpace] μπορεί να διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια μέλη, τα πλέον εξειδικευμένα έχουν λίγες μόνο χιλιάδες
5. ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν μια εύχρηστη, ανέδοξη και ευέλικτη ευκαιρία για τη δημοσίευση περιεχομένου κάθε μορφής: Κείμενα, φωτογραφίες, video, μουσική, οτιδήποτε χωράει στον ψηφιακό κόσμο, μπορεί να βρει το δρόμο του online και να διανεμηθεί σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη.
6. ΕΞΕΛΙΞΗ
Τα social networks αποτελούν βασικό πεδίο εφαρμογής καινοτομιών του Web και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες δυνατότητες. Ακόμα, δίκτυα όπως το Facebook έχουν ‘‘ανοίξει’’ την ίδια τους τη δομή παρακινώντας τους προγραμματιστές να ενσωματώνουν διαρκώς νέα εργαλεία σε αυτό.
7. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Η πλειονότητα των δικτύων δε χρεώνει συνδρομή, αφού η προέλευση των μαζών αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχίας. Κύρια πηγή εσόδων είναι η διαφήμιση αλλά ήδη γίνονται πειραματισμοί και με άλλες, όπως η προμήθεια για πώληση υπηρεσιών.
8. ONLINE ΜΟΥΣΙΚΗ
Το επόμενο ‘‘στοίχημα’’ των κοινωνικών δικτύων είναι η online πώληση μουσικής. Αφού το MySpace κατάφερε να πάει groups όπως τους Artic Monkeys στην κορυφή των charts, γιατί να μην πουλάει και τα μουσική τους; Έτσι, ανακοίνωσε μια τέτοια υπηρεσία και μάλιστα χωρίς DRM.
9. ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ένα σημαντικό ζήτημα που τίθεται με την εξάπλωση των online δικτύων είναι η προστασία των προσωπικών πληροφοριών έναντι κάθε τρίτου που μπορεί να επωφεληθεί από αυτές. Στην παρούσα φάση, τα κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν σε μια μάλλον “γκρίζα ζώνη” της νομοθεσίας.
10. HACKING
Συναφές με το προηγούμενο, το hacking στα social networks δεν έχει και τόσο σχέση με επιθέσεις στην τεχνική υποδομή των δικτύων, όσο με αυτό που ονομάζεται “social engineering”, τη χρήση προσωπικών στοιχείων για να παραστήσει κανείς κάποιον άλλον. Συνίσταται προσοχή, σε κάθε περίπτωση.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ. . .
Τα online κοινωνικά δίκτυα λειτουργούν ως γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ του πραγματικού και του online κόσμου και ως δεσμοί μεταξύ απομακρυσμένων ανθρώπων με κοινά στοιχεία και ενδιαφέροντα. Η τάση για ολοκλήρωση των κοινωνικών δικτύων με τις εικονικές κοινότητες και τις τεχνολογίες του web 2.0 οδηγεί σε εντελώς νέους με τρόπους επικοινωνίας και αλληλοεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και αναμένεται να παίξει κυρίαρχο πόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού μας.
PC Magazine Φεβ. 2008
Από μαθητές της Α