Το web συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από τη γέννησή του.
Τι μας επιφυλάσσει άραγε το μέλλον;
Μια νέα επιστήμη μας υπόσχεται απαντήσεις
Τι μας επιφυλάσσει άραγε το μέλλον;
Μια νέα επιστήμη μας υπόσχεται απαντήσεις
Ξέρατε ότι συχνά συγχέουμε τους όρους internet και www, κυρίως για λόγους ευκολίας, αλλά οι δυο όροι είναι ταυτόσημοι. Το internet είναι ένα παγκόσμιο σύστημα επικοινωνίας, το οποίο αποτελείται τόσο από λογισμικό όσο και από hardware που βοηθούν τους υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το web είναι απλά ένα μέρος του internet, το οποίο επικοινωνείτε μέσω αυτού. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ως ένα σύνολο διασυνδεδεμένων έγγραφων και άλλων πόρων [εικόνες videos πολυμέσα], που συνδέονται μεταξύ τους με links και URSs.
ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ INTERNET έχουν πλέον ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο σε αριθμό, ενώ ο αριθμός των websites σε αυτό βρίσκεται λίγο πάνω από τα 150.000.000 [αν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός].Το 1990 ο Tim Berners–Lee δημιούργησε τον πρώτο browser [client], με την ονομασία [Worldwide Web ταυτόχρονα με τον πρώτο server για το WWW. Το αξιοπερίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι ο πρώτος client ήταν ταυτόχρονα ένα εργαλείο δημιουργίας περιεχομένου για το web[WYSIWYG editor], πράγμα που αποτέλεσε τοπ βασικό μοχλό ανάπτυξης στο internet.Από το 1991 έως το 1993, ο Berners –Lee αξιοποίησε των πρώτων χρηστών του διαδικτύου για να βελτιώσει το δημιούργημα του και το 1994 ίδρυσε το WordWideWeb Consortium [W3C–www.w3.org],του οποίου και παραμένει διευθυντής έως σήμερα σκοπός ύπαρξης του W3C είναι να οδηγήσει το Web στο μέγιστο των δυνατοτήτων του εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του.
Πολύ συχνά, λόγω της απότομης και γιγαντιαίας ανάπτυξης του Web ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που προκύπτουν από ελλιπή νομοθεσία θεωρητικά πλαίσια επειδή εν πολλοίς το internet αναπτύσσεται σαν ένας αυτόνομος, ανεξάρτητος οργανισμός που ακολουθεί εξελικτικούς νόμους που είναι αδύνατο να προβλεφθούν αρκετά νωρίς. Επειδή, λοιπόν, είναι τόσο μεγάλοι όσο και η ταχύτητα ανάπτυξης , είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατον να υπολογίσει κανείς την άμεση η την έμμεση αξία του internet για όλους εμάς, τους χρήστες του. Και τι χρειάζεται; Οι επιστήμονες πιστεύουν πως μια επιστήμη αποκλειστικά για το WEB [Web Science] θα μας βοηθούσε να μελετήσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της μετάβασης αυτής και να διαμορφώσουμε στρατηγικές προτάσεις για την καρποφόρα αξιοποίηση των διασυνδεδεμένων και αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ WEB
Σήμερα, οι νέες γενιές είναι πολύ περισσότερο εξοικειωμένες με τις Νέες τεχνολογίες και το internet απ’ό,τι οι παλαιότερες, ειδικά οι πολύ νεαρές ηλικίες, σε σημείο που μιλάμε πλέον για μια «γενιά του Διαδικτύου». Τα παιδιά, σήμερα, χρησιμοποιούν το internet για παιχνίδια [διαδραστικά ή συμμετοχικά], για επικοινωνία μέσω άμεσων μηνυμάτων και sites κοινωνικής δικτύωσης [facebook, Myspace, bebo κ.λ.π], αλλά και για αγορές προϊόντων και Υπηρεσιών και ενημέρωση. Επομένως, από την στιγμή που τα Δεδομένα έχουν αλλάξει, ανακύπτουν και νέα ερωτήματα ως προς τη χρήση του διαδικτύου από τις νέες γενιές :ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του διαδικτύου και τι επιπτώσεις έχουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά; Πως μπορούμε να κάνουμε τις τεχνολογίες του διαδικτύου πιο αποδοτικές και χρήσιμες για την ανθρώπινη κοινωνία; Για την απάντηση στα ερωτήματα αυτά [αλλά και σε μια μεγάλη σειρά προβληματισμών που προκύπτει από την πολύπλευρη χρήση του διαδικτύου] ανακύπτει η ανάγκη συνεργασίας ερευνητών των μαθηματικών, της φυσικής, της βιολογίας, της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της ψυχολογίας, της μελέτης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της νομικής και της οικονομίας με μηχανικούς και επιστήμονες της πληροφορικής, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κατανόηση του τεράστιου αυτού αποκεντρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
Το ρόλο της συγκολλητικής ουσίας των επιστημονικών πεδίων αυτών φιλοδοξεί να διαδραματίσει στο μέλλον η επιστήμη του Web, συνθέτοντας ουσιαστικά ένα διεπιστημονικό πεδίο ανάλυσης. Η επιστήμη του Web προτάθηκε από τον Tim Berners–Lee, ο οποίος από το 2006 συν-διευθύνει την Ερευνητική Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web [WSRI, webscience.org].
Τι θα μπορούσε όμως να είναι η επιστήμη του Web; Είναι μια νέα επιστήμη ή απλά έναε συνδυασμός υφιστάμενων ερευνητικών πεδίων; Ο Tim Berners–Lee εφιστά την προσοχή μας σε δύο βασικές ενότητες:
Α. Τι πρέπει να αλλάξει και
Β. Τι πρέπει να μείνει σταθερό
Με απλά λόγια, θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως: τι ζητούν οι άνθρωποι και οι κοινότητες από το Web, ποια είναι η απαιτούμενη online συμπεριφορά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να λειτουργούν όλα εύρυθμα, υπάρχει όριο στο βαθμό ελευθερίας που έχει ο κάθε χρήστης στο Web, υπάρχει περίπτωση οι επιλογές ενός χρήστη να καταπατούν ή να περιορίζουν τις διαθέσιμες επιλογές για τους υπόλοιπους χρήστες; Σε ένα τόσο αποκεντρωμένο και συνεχόμενο εξελισσόμενο περιβάλλον, όπου δεν υπάρχουν «ιδιοκτήτες», πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι αποφάσεις μας δε βλάπτουν τα συμφέροντα των άλλων; Πόσο ασφαλείς μπορούμε εμείς και τα δεδομένα μας να είμαστε σε ένα τόσο αχανή χώρο που ελάχιστα φυλάσσεται;
Μια πρώτη γεύση για το πότε θα πρέπει να περιμένουμε απαντήσεις, θα πάρουμε το Μάρτιο, στην Αθήνα.
Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα που ακόμη μένουν αναπάντητα όπως πόση ελευθερία έχουμε στο Web;
Δείτε ακόμη
Περισσότερα για την επιστήμη του Web θα βρείτε στο βιβλίο ‘Το πλαίσιο της επιστήμης του Web’, γραμμένο από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Berners–Lee, σε μετάφραση του καθηγητή Μ. Βαφόπουλου.
Ξέρατε ότι
Η Goοgle έχει καταλογογραφήσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο sites μέχρι τώρα, φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα…
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ WEB, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ TIM BERNERS–LEE
1. Το Web θα γίνεται ολοένα και καλύτερο στο να μας βοηθά να διαχειριζόμαστε και να αναλύσουμε δεδομένα. Όλες αυτές οι πληροφορίες που βρίσκονται μέσα σε έγγραφα, θα είναι πλέον προσβάσιμες.
2. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο Web από μια ολοένα μεγαλύτεροι ποικιλία δικτύων και από έναν ολοένα αυξανόμενα αριθμό συσκευών
3. Οι εφαρμογές του Web,διεισδύουν όλο και περισσότερα στο περιβάλλον που ζούμε, με τους τοίχους μας, τα ταμπλό των αυτοκινήτων και τις πόρτες των ψυγείων μας να λειτουργούν ως οθόνες που θα μας προσφέρουν ένα παράθυρο προς το Web.
Ο ΤΙΜ BERNERS-LEE ΑΠΑΝΤΑ:
Πως δημιουργήσατε το WWW; Ενώ εργαζόμουν στο CERN, το 1989, άρχισα να φτιάχνω ένα πρόγραμμα για προσωπική μου για χρήση για να αποθηκεύω πληροφορίες σκέφτηκα ότι θα ήταν καταπληκτικά αν οι άνθρωποι που εργαζόταν στον ίδιο τομέα, μπορούσαν να μοιράζονται τις γνώσεις τους μέσω ενός ιστού. Είχα τρία πράγματα στο νου μου. Το πρώτο ήταν η πελώρια προσωπική δύναμη που χαρίζουν η διαθεσιμότητα τεράστιου όγκου πληροφοριών και η δυνατότητα έγγραφης υπερκείμενου. Το υπερκείμενο σου επιτρέπει να κανείς παραπομπές με συνδέσεις σε όλο το κόσμο. Έτσι μπορείς να γράψεις ένα ισχυρότατο έγγραφο αντί ενός απλού κειμένου. Το δεύτερο ήταν η έξαψη για τις νέες μεθόδους, οι οποίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνεργάζονται ξεπερνώντας το εμπόδιο των γεωγραφικών συνόρων. Το τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν να μπορούμε να αναλύουμε τη δομή της κοινωνίας χάρη σε αυτά που συμβαίνουν στο web.
Προσπάθησα να πείσω τους ανθρώπους του CERN ότι επρόκειτο για καλή ιδέα, αλλά την βρήκαν καταλληλότερη για τεχνολογικό εργαστήριο παρά για επιστημονικό. Ωστόσο, ο διευθυντής μου την υπερασπίστηκε και στο τέλος του 1990 ολοκλήρωσα την εργασία μου. Την έβαλα στο internet το καλοκαίρι του 1991. Τότε διάφοροι άνθρωποι την παρέλαβαν και έκτοτε επεκτείνεται σταθερά.
Στην αρχή το internet ήταν ένας «τόπος ελευθέριας» που θεωρούνταν εναλλακτική λύση στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα είναι ένα τεράστιο εμπορικό εγχείρημα. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε Φρανκενστάιν;
Καθόλου. Είναι αλήθεια ότι υπήρχαν ορισμένοι χρηστές του internet που απολάμβαναν την ελευθέρια των ανοιχτών newsgroups. Αυτά όμως συνεχίζουν να υπάρχουν. Το εμπορικό πνεύμα θα δημιουργήσει μια συναρπαστική δυναμική, η οποία θα βοηθήσει στην εξάπλωση του www και θα γεννήσει νέες ιδέες. Η κεντρική ιδέα του web είναι ότι μέσω συνδέσεων με υπερκείμενο μπορείς να συνδεθείς με οτιδήποτε. Το web πρέπει να είναι ένας ενιαίος οικουμενικός χώρος που θα διαθέτει κάθε είδους πληροφορία. Έτσι το web πρέπει να περικλείει τα πάντα από τις προσωπικές σας πληροφορίες ως τις εθνικές και τις παγκόσμιες. Η όλη ιδέα χαλάει αν πούμε ότι το web μπορεί να περιέχει τα πάντα εκτός από εμπορικές συναλλαγές η τα πάντα εκτός άπα ειδήσεις. Οι ίδιες οι εταιρίες μεταχειρίζονται το web για να οργανωθούν καλύτερα και να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του Internet;
Το πρόγραμμα που έφτιαξα το φθινόπωρο του 1990,ήταν ένα διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο σου επέτρεπε να δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος υπερκείμενο έτσι ώστε να μπορείς π.χ. να φτιάξεις ένα φωτογραφικό άλμπουμ σε υπερκείμενο για να εκτυπώνεις φωτογραφίες για δική σου χρήση. Νομίζω ‘ότι το WEB βαδίζει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο πρώτος δρόμος για να γίνει ένα πιο διαισθητικό, δημιουργικό περιβάλλον. Ο δεύτερος είναι ότι οι υπολογιστές θα μάθουν τι μπορούν να κάνουν για λογαριασμό μας με τρόπο που να τους εμπιστευόμαστε. Οι πραγματικές συνέπειες θα γίνουν αισθητές σε δέκα χρόνια. Αυτό θα φέρει πραγματική επανάσταση, γιατί θα μπορούμε να χειριζόμαστε απευθείας την πληροφορία. Οι υπολογιστές θα γίνουν ένα είδος πρακτορείου προγραμμάτων που θα μας βοηθούν να οργανωνόμαστε, να διεκπεραιώνουμε τις δουλειές μας και να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας. Και θα πρέπει οπωσδήποτε και το ηλεκτρονικό εμπόριο να δηλώσει την παρουσία του με κάποιο τρόπο.
PC Magazine
Από τους μαθητές της Α