Απρ 25 2012

Η εταιρεία των Πολιτών

Συντάκτης: κάτω από Βιβλία και με ετικέτα:

Βιβλίο: «Η εταιρεία των Πολιτών. Τι έχουν να διδαχθούν οι ηγέτες του σήμερα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία, την πρώτη δημοκρατία στον κόσμο» (Br. Manville & J. OberΕκδ. Κλειδάριθμος, 2003).


«…η αθηναϊκή προσέγγιση στην οργάνωση ανθρώπων – ως αυτοδιοικούμενων πολιτών που μοιράζονται μεταξύ τους γνώσεις – στηριζόταν σε τρία βασικά στοιχεία: τις δημοκρατικές αξίες, τις δομές διακυβέρνησης και τις συμμετοχικές πρακτικές. Αυτό το δυναμικό σύστημα χρησίμευσε ως η αρχιτεκτονική που υποστήριξε τη διακοσάχρονη ακμή καινοτομίας και αριστείας της Αθήνας – και οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ίδια προσέγγιση κρύβει το μυστικό για τη δημιουργία σύγχρονων βιώσιμων “εταιρειών πολιτών.” Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε στην πράξη η πρώτη εταιρεία πολιτών- πώς δεκάδες χιλιάδες άτομα παρακινούνταν να συνεργαστούν μαζί και για υψηλούς σκοπούς και για άριστες επιδόσεις, και πώς,αντιμετωπίζοντας μεγάλους πολέμους και συνταγματικές κρίσεις, οι παθιασμένοι πολίτες δεν το έβαλαν κάτω, συσπειρώθηκαν και δρομολόγησαν μια απαράμιλλη περίοδο καινοτομίας στις τέχνες, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, και τη στρατιωτική στρατηγική»

Στο επισυναπτόμενο αρχείο υπάρχει και μια δικιά μου απόπειρα να δημιουργήσω ένα νοητικό χάρτη του βιβλίου στην προσπάθειά μου να το κατανοήσω.

Δες επισυναπτόμενο «εταιρεία πολιτών+Mind map.pdf»

Αναστάσιος Λαδιάς, Σύμβουλος Πληροφορικής

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.