Στέλνετε και λαμβάνετε φραπέδες, τσικουδιές και σουβλάκια στο facebook;
Ανεβάζετε φωτογραφίες από τις διακοπές σας, από τη δουλειά, από τις σαββατοκυριακάτικες αποδράσεις σας; Τσεκάρετε τα προφίλ των πρώην και των νυν συντρόφων σας; Εχετε καταχωρίσει κάθε πιθανή και απίθανη πληροφορία για το άτομό σας, προκειμένου να σας εντοπίζουν εύκολα παλιοί γνωστοί;
Εχω καλά και κακά νέα για σας! Πρώτα τα καλά: δεν είστε μόνο εσείς που φακελωθήκατε. Το ίδιο έπαθαν οι περισσότεροι χρήστες της υπηρεσίας απ’ όλο τον κόσμο. Τα κακά νέα τώρα: κάθε πληροφορία που καταχωρίσατε, εκτός του ότι δεν διαγράφεται ποτέ από τα κατάστιχα του «βιβλίου των φατσών», μπορεί άνετα να προωθηθεί σε διάφορες εταιρείες που θα σας ξεψαχνίσουν εκεί και όταν δεν το περιμένετε.
Σκεφτείτε απλά ότι όπως εσείς ρίχνετε κρυφές ματιές στις ζωές των άλλων, έτσι και κάποιοι άλλοι περνούν ώρες ηδονοβλεψίας με τα δικά σας δεδομένα. Στην πενταετή ιστορία του facebook, δεκάδες άτομα έχουν απολυθεί, επειδή έκαναν «αναρμόζουσες πράξεις», φωτογραφίες των οποίων ανέβασαν στο προφίλ τους. Αλλοι δεν προσλήφθηκαν ποτέ, επειδή οι εργοδότες τους «έψαξαν» και βρήκαν μελανά σημεία στην καριέρα των υποψηφίων, που δεν αναγράφονταν στα βιογραφικά τους!
Την περασμένη εβδομάδα ο Mr. Facebook, Mark Zuckerberg, είχε τη φαεινή ιδέα να ανακοινώσει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν ότι γινόταν υπογείως. Είπε, λοιπόν, ότι θα δώσει προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το όφελος για τις τελευταίες θα είναι κολοσσιαίο, αφού θα μπορούν να προσαρμόσουν τις διαφημίσεις τους, έτσι ώστε να προσελκύσουν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα τον κόσμο. Επίσης θα ξέρουν πάντα ποιον να ενοχλήσουν τηλεφωνικά ή με mail για τα «καινούργια» προϊόντα και τις «προσφορές» τους. Τα spam που σιχαινόμαστε δηλαδή, να γίνονται πιο επιτακτικά, πιο πολλά, πιο «αρεστά» στα μάτια μας. Τόσο που από ένα σημείο και μετά να λειτουργούμε σαν τα σκυλιά του Παβλόφ: από την πολλή προβολή να ενδίδουμε σε αγορές, εξόδους κ.λπ.
Βεβαίως υπήρξαν αντιδράσεις και ο Zuckerberg σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα είπε λίγες μέρες μετά την πρώτη ανακοίνωση ότι το μετάνιωσε και για την ώρα τα στοιχεία των χρηστών θα μείνουν στα αρχεία του facebook και μόνο.
Οροι και προϋποθέσεις
Να σας ρωτήσω κάτι όμως: ποιος από εσάς έχει πραγματικά διαβάσει τους όρους που παραθέτει το site προτού αποφασίσει να ανοίξει λογαριασμό στο facebook;
Για κάντε ένα τσεκ και θα δείτε ότι το facebook μπορεί νομικά να αλλάζει «τους όρους οποτεδήποτε θελήσει και χωρίς προειδοποίηση». Θα δείτε ακόμα ότι τα παιχνίδια και οι εφαρμογές που προσφέρονται «δεν εγγυώνται την ασφάλεια» ότι οι προσωπικές πληροφορίες που γράφετε, απαντώντας σε κουίζ, π.χ. δεν θα διαρρεύσουν σε εταιρείες. Επίσης να σας πληροφορήσω ότι «αποποιείστε» οποιουδήποτε «πνευματικού σας δικαιώματος» σε όλα όσα ανεβάζετε και το facebook μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως νομίζει.
Και φυσικά να μην ξεχάσουμε τις ιστορίες σκανδάλων: Πρόσφατα συνελήφθη 18χρονος από το Μιλγουόκι των ΗΠΑ, επειδή εκβίαζε τους συμμαθητές του αποσπώντας χρήματα με μια… ευφάνταστη πατέντα. Είχε δημιουργήσει προφίλ, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν μιας πανέμορφης κοπέλας, από αυτό έστελνε ειδοποιήσεις σε συμμαθητές του ζητώντας να στείλουν «καυτές» τους φωτογραφίες, τάχα με αντάλλαγμα δικές της, κρατούσε τις φωτογραφίες και απειλούσε ότι θα τις κυκλοφορήσει παντού στον κύκλο τους αν δεν έδιναν χρήματα.
Επικίνδυνο παιχνίδι ή ακίνδυνο σημείο των καιρών μας, το facebook έγινε καλώς ή κακώς συνήθεια. Από αυτές που δύσκολα κόβονται. Και τούτο επειδή η πραγματικότητα είναι τόσο καταπιεστική μερικές φορές, που η μόνη διέξοδος μοιάζει να έρχεται από μια εικονική πραγματικότητα, που μπορούμε να δημιουργήσουμε όπως τη θέλουμε, ανάλογα το συναίσθημα της στιγμής. Εχουμε εκατοντάδες e-φίλους, τους οποίους δεν γνωρίζουμε καν, έχουμε χιλιάδες προτάσεις που διεκπεραιώνουμε μέσω pc, είμαστε τόσο δημοφιλείς και παράλληλα τόσο ευτυχισμένα μόνοι, που νομίζουμε ότι έτσι είμαστε ασφαλείς. Είμαστε όμως;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 21/2/09
ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ