Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, με τα μοναδικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας έργα λόγου και τέχνης, υπήρξε διαχρονικά η βασική πηγή έμπνευσης και το θεμέλιο της πολιτιστικής ανάτασης του δυτικού κόσμου. Τα ελληνικά μουσεία, στην πλειονότητά τους αρχαιολογικά, στεγάζουν ανεκτίμητα τεχνουργήματα της αρχαίας Ελλάδας.
Από το 1997, ο Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG υπό την αιγίδα και το συντονισμό του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση εκδίδουν κάθε χρόνο έναν τόμο αφιερωμένο σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς λευκωμάτων που, με την επιστημονική εγκυρότητα και την αισθητική τους προσέγγιση, συμβάλλουν στη βαθύτερη γνώση και κατανόηση των επιμέρους σελίδων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού.
Η πολιτιστική αυτή περιπλάνηση ξεκίνησε το 1997 με το Μουσείο Μπενάκη.
Το ταξίδι συνεχίστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά με την ανάβαση στον Ιερό Βράχο, στο Μουσείο της Ακροπόλεως.
Η πυξίδα του Ιδρύματος το 2001 στράφηκε προς το άγνωστο, για τους μη καλά μυημένους, Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά.
Το 2002 πορευτήκαμε δυτικότερα, με τη επίσκεψη σε ένα από τα σπουδαιότερα και οσιότερα ιερά του αρχαίου κόσμου, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας.
Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο όπου γεννήθηκαν έστρεψε αναπόφευκτα τον προσανατολισμό του Ιδρύματος προς τη Δήλο.
Το 2004 ο αρχαιολογικός μας περίπατος μας έφερε κοντά στη Μακεδονία, τη γη που απέφερε απαράμιλλης αξίας αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
Στη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, η Κρήτη αποτελεί ένα από τα πρώτα κεφάλαιά της. Χιλιάδες από τα αριστουργήματα του Μινωικού πολιτισμού στεγάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και αποτυπώνονται στην ομότιτλη έκδοση του Ιδρύματος.
Το 2006 το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση επισκέφθηκε το Μουσείο των Δελφών και τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος συνδέθηκε με τη χρησμοδοσία και έγινε γνωστός ως ο ομφαλός της γης.
Σταθμός του πολιτιστικού ταξιδιού του Κύκλου των Μουσείων το 2007 αποτέλεσε η αφιερωματική έκδοση για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο ιερός τόπος της αρχαίας Ολυμπίας δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Μαζί του δοκιμάστηκε και όλη η ανθρωπότητα που έχει συνδέσει το χώρο με την ειρήνη, τη συμφιλίωση, την ευγενή άμιλλα και τον Ολυμπισμό. Αυτονόητη πράξη καθήκοντος προς το παγκόσμιο αυτό ιερό υπήρξε ο αφιερωματικός τόμος για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας τον Δεκέμβριο του 2008.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, το Ίδρυμα αποτίει φόρο τιμής στον Μαραθώνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη που φώτισε για πάντα το μαραθώνιο τοπίο.
Τη δωδέκατη προσθήκη στην σειρά «Ο Κύκλος των Μουσείων» αποτέλεσε ο τόμος Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών που παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2010, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου του μουσείου.
Το 2011 στο ψηφιδωτό της εκδοτικής σειράς έρχεται να προστεθεί η πρωτεύουσα των Αρχαίων Μακεδόνων, η Πέλλα, η οποία αποτέλεσε το λίκνο του μακεδονικού πολιτισμού.
Όλες οι ανωτέρω εκδόσεις, που δεν διατίθενται στο εμπόριο, διανεμήθηκαν δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικές υπηρεσίες και διάφοροι φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Παιδαγωγική αξιοποίηση: Όλοι οι οδηγοί διατίθενται στο διαδίκτυο με τη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου eBook. Αποτελούν μία εξαιρετικής ποιότητας πηγή για μαθητικές εργασίες Γυμνασίου και Λυκείου αλλά το φωτογραφικό υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί και σε μικρότερες τάξεις.