Η άμεση καταγραφή του φωτός με ένα τέτοιο ρυθμό καρέ με επαρκή φωτεινότητα είναι σχεδόν αδύνατη, για αυτό το λόγο η ομάδα χρησιμοποιεί μία έμμεση «στροβοσκοπική» μέθοδο, η οποία συνδυάζει τα εκατομμύρια επαναλαμβανόμενων μετρήσεων.
“Έχουμε δημιουργήσει μια εικονική, slow-motion , με την οποία μπορούμε να δούμε τα φωτόνια, τα σωματίδια του φωτός να κινούνται μέσα στο χώρο», δηλώνει ο Ramesh Raskar, αναπληρωτής Καθηγητής στο MIT Media Lab. «Έχετε δει σφαίρες να διαπερνάνε αντικείμενα, όμως έχετε δει ποτέ ένα φωτόνιο να κινείται; Τα σωματίδια αυτά, κινούνται 1 εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τις σφαίρες. Αυτή η φωτογραφική μηχανή μπορεί να δει τα φωτόνια – ή τις σφαίρες φωτός – που ταξιδεύουν στο χώρο».
Τώρα, αν, αναρωτιέστε που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία, ο καθηγητής, αναφέρει: «Αυτή η φωτογραφική μηχανή μπορεί να είναι χρήσιμη στην ιατρική απεικόνιση, ή σε βιομηχανικές ή επιστημονικές χρήσεις».
Ακολουθεί ένα βίντεο με τον Anreas Velten, Μεταδιδακτορικό Συνεργάτη του MIT Media Lab, ο οποίος εξηγεί πως λειτουργεί το σύστημα: