Δεκ 11 2011

ανακαλύψτε τις ανακαλύψεις

Δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά για να καταλάβει κανείς πως, ενώ δεν μας λείπουν οι επιτυχίες -σε διεθνές επίπεδο!- και μάλιστα είναι περισσότερες από αυτές που μας «αναλογούν» με βάση τον πληθυσμό μας, κάτι δεν πάει καλά και στο τέλος από τα πολλά υπαρκτά επιτεύγματα και καινοτομίες άλλα δεν βλέπουν καθόλου το φως της δημοσιότητας, άλλα το βλέπουν, όμως για πολλούς λόγους δεν παρουσιάζονται σωστά κι άλλα προβάλλονται μεν, αλλά όχι με αξιοκρατικά πάντα κριτήρια… Τα αποτελέσματα για τους επιστήμονες και τους τεχνολόγους μας που δικαιούνται να λάβουν την προβολή και την αναγνώριση που τους αξίζει, είναι δυστυχώς περιορισμένα. Ισως δε, αυτός να είναι κι ένας από τους λόγους που η προσέλευση νέων (ειδικά κοριτσιών) σ’ αυτά τα πεδία, θεωρείται ήδη προβληματική, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη για την ελληνική ανταγωνιστικότητα…

Κι όμως, η επιστήμη και η τεχνολογία είναι, αναμφισβήτητα, μέρος της ζωής μας, καθώς η σχέση τους με την καθημερινότητά μας είναι άμεση. Κάθε κίνηση, ενέργεια και δράση μας εξαρτάται, υπηρετείται ή δευκολύνεται από αυτές. Πόσο το έχουμε, όμως, συνειδητοποιήσει αυτό; Πόσο κοντά, μετά λόγου γνώσεως, βρίσκεται ο μέσος πολίτης -ανεξάρτητα από το αν είναι μικρός ή μεγάλος σε ηλικία- με την επιστήμη και την τεχνολογία; Πόσο ξέρει τι συνεισφέρουν, ώστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη; Πόσα γνωρίζει για τους ανθρώπους που περνάνε ώρες ατέλειωτες, κάτω από δύσκολες συνθήκες δουλειάς στα εργαστήρια, για να δημιουργήσουν όλα αυτά που απολαμβάνουμε στη συνέχεια εμείς, ως κοινωνία;

Για όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2011 που πραγματοποιείται από τις 15 ώς τις 18 Δεκεμβρίου, πρωί και βράδυ, στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (συνδιοργανωτή, μαζί με το Βρετανικό Συμβούλιο και πολλούς άλλους φορείς) υπόσχεται απαντήσεις και αποδείξεις. Γιατί, οι επιστήμονες και οι τεχνολόγοι δεν παύουν να είναι κι αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι χαίρονται ιδιαίτερα κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν με απλό και κατανοητό τρόπο σε μικρούς και μεγάλους για τις συναρπαστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά, να τους παρουσιάσουν σύγχρονες εφαρμογές και ανακαλύψεις, να περιγράψουν τη στενή σχέση επιστήμης και ζωής, ακόμα και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων ως προς τις μελλοντικές επαγγελματικές επιλογές τους.

Ολα αυτά θα γίνουν με πειράματα, ομιλίες, παρουσιάσεις, σεμινάρια και εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στις τέσσερις ημέρες αυτής της «μεγάλης γιορτής». Ετσι, το πρωινό πρόγραμμα (που απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά σε σχολεία – πληροφορίες – κρατήσεις 210 7273501 και www.eie.gr) περιλαμβάνει καθημερινά επιδείξεις ρομποτικής και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έμφαση στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, παιχνίδια σοβαρού σκοπού και εκπαιδευτικό λογισμικό, ενώ την Παρασκευή (16/12) θα συμπληρωθεί από μια επιστημονική παράσταση με τίτλο «Η Φυσική είναι ροκ» του μοναδικού επιστήμονα – μουσικού Μαρκ Λιούνεϊ, το Σάββατο με πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας για όλες τις ηλικίες και την Κυριακή με τον πολυαναμενόμενο τελικό του προγράμματος School Lab – λαμπρή ευκαιρία για γνωριμία με τους επιστήμονες του μέλλοντος. Ολες αυτές τις ημέρες θα «τρέχει» παράλληλα η έκθεση «Αβαξ: πλευρές της ιστορίας των υπολογιστών στην Ελλάδα» και θα πραγματοποιούνται σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, ερευνητές και φοιτητές, σε ευρύτατη γκάμα θεμάτων: από εφαρμογές Google+, Android και Windows 7 ως την επικοινωνία με smartphones και αισθητήρες (Arduino), αλλά και εξοικείωση με τη Wikipedia. Το Σάββατο θα γίνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη του ποιητή και επιστήμονα Ματ Μπέικερ, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για την προβολή της Επιστήμης, ενώ θα διοργανωθούν ξεναγήσεις στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τη Βιβλιοθήκη του ΕΙΕ.

Το απογευματινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει επιστημονικές παρουσιάσεις και όχι μόνο, για φοιτητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό, ξεκινάει κάθε μέρα στις 7 μ.μ. Την Πέμπτη, κάτω από το γενικό τίτλο «Ζωή σαν επιστήμη», ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδ. Τάσσιος θα μιλήσει για την «Τεχνολογία στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων», ο μαθηματικός και συγγραφέας Απ. Δοξιάδης θα κινηθεί «Ανάμεσα στην επιστήμη και την αφήγηση» και ο καθηγητής ΕΜΠ Αριστ. Μπαλτάς θα συσχετίσει «Επιστήμη, Φιλοσοφία, Κοινωνία». Την Παρασκευή, στην ενότητα «Επιστημονικοί Μύθοι και πραγματικότητα» ο καθηγητής του Παν. Κρήτης Γιώργος Φρουδάκης θα μιλήσει για «Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας σε ενέργεια και περιβάλλον», η ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Ελένη Μακαρώνα θα δείξει πώς «Η νανοτεχνολογία συναντά τον Ιπποκράτη» και ο καθηγητής ΑΠΘ Θανάσης Κωνσταντόπουλος θα παρουσιάσει την «Τεχνολογία Hydrosol και τις προεκτάσεις της», πριν πιάσει την κιθάρα του και μας ταξιδέψει στο χώρο των blues-rock μαζί με τους Nick & the Backbone.

Το Σάββατο, τέλος, υπάρχει «Η επιστήμη, αλλιώς…», με τον καθηγητή του Μπέρκλεϊ, Χρήστο Παπαδημητρίου, να μιλάει για τον «Αλγοριθμικό φακό: πώς οι υπολογιστές αλλάζουν τις επιστήμες» και τον Μαρκ Λιούνεϊ να επιμένει με τα λόγια και τις νότες του πως «Η Φυσική είναι ροκ».

Ελευθεροτυπία

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.