Ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη γνωστή εξίσωση E=mc2, για τη σχέση μάζας και ενέργειας και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει τη μάζα του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν αποθηκεύονται πληροφορίες, τα ηλεκτρόνια στην μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια “μεταφράζεται” σε οριακά μεγαλύτερη μάζα.
Έτσι, υπολογίστηκε ότι όλο το διαδίκτυο έχει μάζα περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, μετρήθηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του διαδικτύου έχουν ισχύ περίπου 40 δισεκατομμύρια Watt και στη συνέχεια η ενέργεια υπολογίστηκε σε πόση μάζα αντιστοιχεί.
Στην πραγματικότητα, πάντως, η μάζα θα πρέπει να είναι κάπως μεγαλύτερη, αφού οι υπολογισμοί έγιναν με βάση παρωχημένα στοιχεία του 2006, όταν υπολογιζόταν ότι στον πλανήτη μας υπήρχαν 75 έως 100 εκατ. κεντρικοί υπολογιστές (servers).
Από τότε όμως, μια σειρά από μεγάλα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft. Αν μάλιστα στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers, περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, τότε η μάζα του διαδικτύου αυξάνεται σε… τρεις φράουλες!
του καθηγήτη του Berkeley John Kubiatowicz
Πηγή: enet.gr