Σεπ 13 2011

καληνύχτα, κύριε Γουτεμβέργιε

Συντάκτης: κάτω από Βιβλία και με ετικέτα:

«Οι λογικοί άνθρωποι προσαρμόζονται στον κόσμο γύρω τους. Οι παράλογοι προσπαθούν να προσαρμόσουν γύρω τους τον κόσμο, γι’ αυτό όλη η πρόοδος εξαρτάται από τους παράλογους ανθρώπους».

Ο Μάικλ Χαρτ δεν έβαζε τον εαυτό του στην κατηγορία των λογικών, των μετρημένων ανθρώπων. Το 1971 ξεκίνησε ένα έργο που είχε σκοπό να δώσει στους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση. Δωρεάν. Το «Πρόγραμμα Γουτεμβέργιος» πέρασε από όλες τις περιόδους των υπολογιστών για να φτάσει σήμερα να αποτελεί μια ψηφιακή βιβλιοθήκη με περισσότερα από 36.000 ηλεκτρονικά βιβλία, διαθέσιμα σε όλους. Δωρεάν (το είπαμε αυτό;).

Το έργο του Χαρτ, που άφησε το μάταιο τούτο κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 64 ετών, αναγνωρίζεται σήμερα ως πρωτοποριακό. Για να μην λέμε πολλά, ο Χαρτ άνοιξε το δρόμο για τις σημερινές υπηρεσίες ψηφιακών βιβλίων, στην πορεία αυτή όμως χρειάστηκε να προσαρμοστεί στους αυστηρούς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σήμερα ο «Γουτεμβέργιος» λειτουργεί κατά βάση στις ΗΠΑ, ακολουθώντας τη σχετική νομοθεσία της χώρας. Παρόμοια προγράμματα λειτουργούν στην Ε.Ε. και την Αυστραλία, τα οποία όμως δεν σχετίζονται ευθέως με το ίδρυμα που λειτουργεί την αμερικανική υπηρεσία.

Η λειτουργία του ιδρύματος και της διαδικτυακής υπηρεσίας του «Γουτεμβέργιου» θα συνεχιστεί από τους συνεργάτες του Χαρτ και αν μέχρι σήμερα δεν έχετε επισκεφθεί τις σελίδες του μπορείτε να το κάνετε πληκτρολογώντας τη διεύθυνση http://www.gutenberg.org.

Ελευθεροτυπία

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.