Φεβ 02 2011

τα μουσεία του κόσμου με το Google Art Project

Συντάκτης: κάτω από Πολιτισμός,Τέχνη και με ετικέτα:

Αυτή τη στιγμή το Google αριθμεί πολλές δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) projects που πολλά απο αυτά ούτε καν ξέρουμε οτι υπάρχουν. Το Google έχει μπεί στο χώρο της υγείας, του διαστήματος, του πλανήτη, φωτογραφίζοντας κάθε γωνιά του με το Street View του Google Maps, στέλνει emails, διαφημίζει, είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Internet, δείχνει το δρόμο για την πράσινη ανάπτυξη και γενικά είναι παντού, είναι γύρω μας, είναι μέσα στη ζωή μας.

Τώρα το Google μας βάζει και μέσα στα καλύτερα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, με φωτογραφίες κάποιων gigapixels για να δείς και την τελευταία λεπτομέρεια για το πώς είναι σχεδιασμένος ο αγαπημένος σου πίνακας ή κάποιο έργο τέχνης.

Το εγχείρημα αυτό φέρει το όνομα Google Art Project και σκοπό έχει να μπορεί ο κάθε άνθρωπος απο κάθε γωνιά του πλανήτη που ίσως δεν έχει τα χρήματα ωστε να μπορέσει να απολαύσει την λαμπρότητα των μεγαλυτέρων έργων τέχνης. Φυσικά το project αυτό βρίσκεται στην αρχή ακόμα και όπως ίσως έχετε καταλάβει ήδη, το δικό μας μουσείο, το μουσείο της Ακρόπολης, δεν είναι μέσα στη λίστα του project.

Ας ελπίσουμε πως θα μπεί σύντομα. Στα βίντεο που ακολουθούν θα δείτε το promo για το νέο Google Art Project αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το Google “χαρτογράφησε” και τα μουσεία.

Με τεχνολογία από το Street View

Η Google χρησιμοποίησε για τη δημιουργία της ψηφιακής αίθουσας τέχνης, την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί για το Street View. Έχει τοποθετήσει διάφορες κάμερες σε ένα βαγονάκι το οποίο οδήγησε στις άδειες από κοινό αίθουσες Τέχνης, τραβώντας φωτογραφίες 360 μοιρών από τις αίθουσες. Στη συνέχεια αυτές οι φωτογραφίες ενώθηκαν συνθέτοντας μία ενιαία εικόνα, που δίνει στον χρήση την αίσθηση του χώρου. Μέχρι στιγμής, το Art Project προσφέρει 385 χώρους, ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν κι άλλα. επιπλέον, κάθε ένα από τα 17 μουσεία επέλεξε έναν πίνακα να φωτογραφηθεί με ανάλυση 7 δισεκατομμυρίων pixel, δείχνοντας λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές στο γυμνό μάτι. Εκτός από τους 17 πίνακες στην ψηφιακή γκαλερί εκτίθενται ακόμη 1.000 έργα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα μελετήσουν με κάθε λεπτομέρεια και προσοχή.

Η εταιρεία αρνείται α αποκαλύψει το κόστος του εγχειρήματος, στο οποίο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα από το Uffizi στη Φλωρεντία, το Μουσείο των Βερσαλλιών στο Παρίσι, το Μουσείο Καμπά στην Πράγα, το μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ και το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.