Δεκ 03 2008

άτρωτο στην κρίση το παγωτό στη Σιβηρία

Συντάκτης: κάτω από Κόσμος,ΣΕΠ και με ετικέτα:

Στο Νοβοσιμπίρσκ, ίσως κάποιος να περίμενε να βρει ανθρώπους που θα μετράνε τις ζημιές τους από την τρέχουσα οικονομική κρίση που πλήττει όλο τον κόσμο. Αλλά αντίθετα, αυτό που θα βρει είναι μια σφύζουσα επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν πτοείται από την οικονομική κάμψη, ακόμη κι αν ασχολείται με το? παγωτό.

Το Νοβοσιμπίρσκ, η άτυπη πρωτεύουσα της Σιβηρίας, αποτελεί σίγουρα μια πόλη αισιόδοξων ανθρώπων. Σε μια περιοχή που το θερμόμετρο αυτή την εποχή του χρόνου δείχνει κατά μέσο όρο -25 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει μια επιτυχημένη επιχείρηση που δεν φτιάχνει χοντρά και ζεστά ρούχα ή γούνες. Φτιάχνει παγωτό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό.

Μόνο στη συγκεκριμένη πόλη, υπάρχουν περισσότερα από 300 υπαίθρια περίπτερα που πωλούν αποκλειστικά και μόνο παγωτό, τίποτε άλλο. Και μάλιστα είναι όλα κερδοφόρα. Οι ντόπιοι τρώνε παγωτό στον δρόμο ακόμη και τον χειμώνα. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια τοπική εταιρεία παραγωγής παγωτού, η Inmarko, πηγαίνει τόσο καλά και μάλιστα σε εποχή κρίσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία παγωτού σε ολόκληρη τη Ρωσία. Ευλόγως, το αφεντικό της, Ντμίτρι Ντόκιν, είναι σε πολύ καλή διάθεση.«Μπορεί να νομίζει κανείς ότι ο χειμώνας στη Σιβηρία διαρκεί όλο τον χρόνο, και με τόσο λίγο πληθυσμό, αναρωτιέσαι ποιος θα πάρει παγωτό. Αλλά αυτό ακριβώς ήταν το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Οι ανταγωνιστές μας δεν μας έπαιρναν στα σοβαρά», αναφέρει ο μεγιστάνας του παγωτού στη Σιβηρία. Και πράγματι, είναι δύσκολο να βλέπεις σοβαρά το θέμα του παγωτού στη Σιβηρία. Αλλά για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες τα πράγματα πήγαν καλά. Τα πάντα ξεκίνησαν το 1992 όταν ένας νέος άνθρωπος στεκόταν στην ουρά έξω από το κεντρικό πολυκατάστημα του Νοβοσιμπίρσκ. Ήταν Φεβρουάριος, αλλά ο κόσμος ήταν στην ουρά για να πάρει παγωτό, και το περίεργο ήταν το παγωτό ή τα παγωτά δεν έφταναν για όλους. Κάπως έτσι, ο νεαρός εντόπισε ένα κενό στη συγκεκριμένη αγορά και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, παίρνοντας μαζί και αρκετούς φίλους του, όπως τον Ντμίτρι Ντόκιν.

Οι γεύσεις του χειμώνα

Μετά από 4 χρόνια μαζί, έφτιαξαν την πρώτη τους βιοτεχνία παγωτού. Η επιχείρηση τώρα έχει αξία πάνω από 200 εκ. δολάρια και προμηθεύει με παγωτό ολόκληρη τη Ρωσία. Όταν τον ρωτούν για την οικονομική κρίση, ο Ντόκιν απλώς γελά.«Φέτος τον Νοέμβριο, πουλήσαμε περισσότερο παγωτό από όσο τον περσινό Νοέμβριο. Το μερίδιό μας στην αγορά αυξήθηκε πάνω από 2,5% φέτος», λέει με χαρά.«Όταν η κρίση χτυπήσει τους ανταγωνιστές μας, θα είμαστε έτοιμοι να τους ‘αναλάβουμε’ εμείς. Θα αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, ακόμη και εάν η ζήτηση μειωθεί κατά 15%. Βλέπουμε την κρίση σαν μια ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά. Αυτό ακριβώς είχε κάνει η εταιρεία και στην κρίση του 1998 στη Ρωσία. Το φθηνό παγωτό είναι μια λιχουδιά που μπορούν να αγοράσουν όλοι, και η Inmarko έχει ετοιμαστεί για να αυξήσει την παραγωγής της. Τώρα, είναι σε ακόμη καλύτερη θέση, έχοντας δημιουργήσει τη δική τους αλυσίδα διανομής, και έτσι μειώνεται η εξάρτησή τους από άλλους λιανέμπορους.

Αντίσταση στην κρίση

Δεν είναι όμως μόνο οι παρασκευαστές παγωτού που έχουν αυξημένη αισιοδοξία. Το Νοβοσιμπίρσκ είναι μεγάλη πόλη, αλλά χωρίς τους φυσικούς πόρους που γενικά έχει η Ρωσία και από τους οποίους έχει μεγάλη εξάρτηση. Εδώ, δεν υπάρχει πετρέλαιο, ούτε φυσικό αέριο, ούτε μέταλλα, και ούτε μεγάλες βιομηχανίες. Είναι μια πόλη πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπου ο κύριος πόρος είναι οι άνθρωποι με τις δημιουργικές τους ιδέες. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές επιτυχημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μελετούν την καινοτομία και την επέκταση, και «αρνούνται» να φοβηθούν την κρίση. Υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν νανορομπότ, νέες τεχνολογίες, νέα φάρμακα και μια νέα γενιά παιχνιδιών για υπολογιστές. Παράδειγμα ευρηματικότητας και επιτυχίας αποτελεί μια εταιρεία που εφηύρε έναν νέο τύπο εκτυπωτών, οι οποίοι τυπώνουν «μέσα» στο χαρτί, και όχι απλώς επάνω στην επιφάνειά του. Υπάρχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για το προϊόν αυτό, που οι άνθρωποι που έφτιαξαν τον εκτυπωτή μιλούν ακόμη και για ανταγωνισμό με τη Hewlett Packard κάποτε. Καινοτομία στο παγωτό

Τι μπορεί όμως να είναι καινούργιο σε ένα παγωτό; Πάρα πολλά, λέει ο Ντμίτρι Ντόκιν. Υπάρχει ήδη παγωτό με γεύση μαύρο πιπέρι ή ακόμη και ψάρι. Ένα άλλο είδος λέγεται «Βαμπίρ», το οποίο αντί για ξυλάκι, έχει ένα μικρό ξύλο λεύκας. Και παρά την τρέχουσα κρίση, προγραμματίζουν να λανσάρουν μια σειρά από νέα προϊόντα. Κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι αυτοί οι επιχειρηματίες είναι τρελοί, αλλά ωστόσο τα οικονομικά τους πάνε ιδιαιτέρως καλά. Δεν φοβόνται το κρύο, αλλά ούτε και την κρίση. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

 

 

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.