Σεπ 06 2010

το στρες και πως αντιμετωπίζεται

Συντάκτης: κάτω από Υγεία και με ετικέτα: ,

Το σώμα μας είναι μια εκπληκτική μηχανή που πραγματοποιεί εκατομμύρια διεργασίες  ταυτόχρονα, χωρίς εμείς να σκεφτόμαστε ή να δίνουμε εντολή για να συμβούν.


Η κόρη των ματιών μας διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με την ένταση του φωτός στο περιβάλλον, η καρδιά μας χτυπάει με έναν ρυθμό που προσαρμόζεται στις ανάγκες των οργάνων για αίμα, τα έντερα μας και στο στομάχι μας κινούνται για να προωθήσουν την τροφή, ορμόνες εκκρίνονται όταν πρέπει και όσο πρέπει ενώ εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα, χωρίς εμείς να έχουμε κάποια ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης το ανθρώπινο σώμα έχει προσαρμοστεί και έχει προγραμματιστεί γενετικά ώστε να αντιδράει με συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τις περιστάσεις.

Αντίστοιχα γενετικά προγράμματα ενεργοποιούνται σε συνθήκες που απειλούν την επιβίωση μας. Αυτόματοι μηχανισμοί τίθενται σε λειτουργία για να μας βοηθήσουν και να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης μας σε μια δύσκολη κατάσταση.

Αυτό το σύνολο ορμονικών και χημικών αντιδράσεων που συμβαίνει στο σώμα μας ονομάζεται στρες.

Αυτόματοι Βιολογικοί Μηχανισμοί

Οι παραπάνω γενετικά προγραμματισμένοι μηχανισμοί αναπτύχθηκαν και υπάρχουν με σκοπό να βοηθήσουν στην επιβίωση μας.

Μας επιτίθεται για παράδειγμα μια αρκούδα, στη φύση δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή θα γλυτώσουμε ή θα μας φάει. Αυτός είναι και ο λόγος που το σώμα σε τέτοιες περιπτώσεις εξαντλεί και υπερβαίνει τα όρια του με σκοπό να καλύψει τις απώλειες και να επουλώσει τις πληγές σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει την ευκαιρία. Γνωρίζουμε από την αρχαιότητα ότι για να επιτευχθεί η επούλωση σε αυτές τις περιπτώσεις, η ξεκούραση και η καλή τροφή είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Μέχρι εδώ όλα καλά, πως γίνεται όμως αυτοί οι μηχανισμοί που εξελίχθηκαν για να μας βοηθήσουν, να απειλούν την σωματική και πνευματική μας υγεία;

Σκέφτομαι άρα υπάρχω

Σε διαφοροποίηση με τα υπόλοιπα ζώα ο άνθρωπος έχει την ικανότητα της σκέψης. Είναι πλέον  επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σκέψη επηρεάζει και ενεργοποιεί τα γονίδια και την έκφραση τους ( Επιγενετική).

Το πρόβλημα στην εξίσωση είναι ότι μέσα από τη σκέψη και το συναίσθημα ο άνθρωπος μπορεί να ενεργοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς χωρίς να υπάρχει πραγματική βιολογική απειλή προς την επιβίωση.

Η ανησυχία για την οικονομική κατάσταση γίνεται για παράδειγμα αντιληπτή ως απειλή για την επιβίωση και το σώμα μας αντιδρά αντίστοιχα.

Στη φύση όμως μια σοβαρή απειλή προς την ζωή έχει συνήθως περιορισμένη διάρκεια. Δεν έχει προβλεφτεί ότι η χώρα μας θα έμπαινε σε οικονομική κρίση, ότι θα ερχόταν το ΔΝΤ και ότι δεν θα ξέραμε πότε θα βγούμε από αυτή τη κρίση. Δεν είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι για κάτι παρόμοιο!

Το αποτέλεσμα είναι το σώμα να λειτουργεί σε κατάσταση χρόνιου στρες και ενώ τα τελευταία 100 χρόνια έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής μας, έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα τα χρόνια νοσήματα ο καρκίνος και οι ψυχικές διαταραχές.

Δύο Βασικοί Λόγοι

Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικοί λόγοι που οι φυσικές διαδικασίες χάνουν το δρόμο τους και καταλήγουμε να πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

1. Το πρώτο είναι η διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων. Τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο έχουν μεγάλη διάρκεια και πολλές φορές διαρκούν χρόνια και όχι λίγες μόνο στιγμές.

2. Το δεύτερο είναι ότι η τροφή μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, πόσο μάλλον να βοηθήσει στην επιδιόρθωση μηχανισμών κατά τη διάρκεια έντονου και μακροχρόνιου στρες.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω, η μεγάλη διάρκεια του στρες και η έλλειψη των βασικών μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει εξαντλούν οποιαδήποτε δυνατότητα του οργανισμού μας να διορθώσει και να επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Οι δύο Φάσεις του Στρες

Στην πρώτη φάση, κάποιο απρόσμενο και ξαφνικό περιστατικό ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανταπόκρισης στο στρες. Η εικόνα που παρουσιάζουμε σε αυτή τη φάση είναι ταχυκαρδία, εφιδρώσεις, υπερένταση, κρύα άκρα και μείωση των ωρών που κοιμόμαστε.

Στη δεύτερη φάση έχουμε την επίλυση του στρες. Μετά από κάποιο διάστημα ημέρες, μήνες ή χρόνια το στρες που μας απασχολεί επιλύεται με κάποιο τρόπο και το σώμα μας εισέρχεται σε μια φάση επούλωσης όπου νοιώθουμε κουρασμένοι, πεινάμε περισσότερο, γίνεται κατακράτηση υγρών και εμφανίζονται συμπτώματα όπως ζαλάδες, πονοκέφαλοι, αιμορροΐδες, ζεστά άκρα που οφείλονται στην κάθετη πτώση των επιπέδων της αδρεναλίνης και στην αυξημένη δράση του παρασυμπαθητικού μας συστήματος (το κομμάτι εκείνο του νευρικού συστήματος που αναλαμβάνει σε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης).

Τι μπορούμε να κάνουμε

Έχοντας πλέον αποκωδικοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς μπορούμε να δράσουμε προς την μείωση της επίδρασης που έχουν πάνω στην υγεία μας.

Για να μειώσουμε την επίδραση τους στρες πάνω μας είναι ουσιαστικό να εντοπίσουμε τον κύριο στρεσογόνο παράγοντα. Ενώ μπορεί να έχουμε πλειάδα προβλημάτων είναι συνήθως ένας ο παράγοντας που έχει αναστατώσει τις οργανικές μας λειτουργίες.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν εντοπίσουμε τι ακριβώς μας ενοχλεί αυτό παύει να έχει την ίδια στρεσογόνο επίδραση πάνω μας. Με τον εντοπισμό του ακριβούς στρεσογόνου παράγοντα τα αυτόματα βιολογικά  προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί αδρανοποιούνται άμεσα. Έχουν βέβαια αναπτυχθεί ειδικά πρωτόκολλα για τον εντοπισμό και την απενεργοποίηση τους όμως η περιγραφή τους είναι πέρα από τους σκοπούς αυτού του άρθρου.

Αυτό όμως που θα μπορούσε να κάνει μόνος του ο καθένας από εμάς, είναι μέσα από τους δεκάδες στρεσογόνους παράγοντες, να εντοπίσει το κύριο και βασικό πρόβλημα που θέτει τον οργανισμό του σε κατάσταση συναγερμού.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα προβλήματα την ίδια βαρύτητα. Πως μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε ΤΟ πρόβλημα; Πρόκειται γι αυτό που σκεφτόμαστε συνέχεια, είναι το πρόβλημα που μας βασανίζει όταν πάμε για ύπνο και είναι η πρώτη μας ανησυχία με το που θα ξυπνήσουμε το πρωί.

Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να εντοπιστεί η προσωπική ανησυχία του ατόμου, γιατί ενώ μπορεί να σκεφτόμαστε όλοι μας ότι έχουμε οικονομικά προβλήματα αυτό έχει εντελώς διαφορετική σημασία για τον καθένα από εμάς.

Τι είναι αυτό που φοβόμαστε ότι θα μας συμβεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων;

Μπορεί για παράδειγμα να είναι η απειλή «να χάσουμε το πρόσωπο μας στη κοινωνία,» «να μην μπορέσουμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος,» «να αισθανόμαστε ανίσχυροι», «να νοιώθουμε ότι απειλείται η περιοχή μας,» «να φοβόμαστε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πεθάνουμε» κ.οκ.

Μόλις εντοπίσουμε την συγκεκριμένη απειλή που βιώνουμε και μας φέρνει σε μια κατάσταση συναγερμού το επόμενο βήμα είναι να καθίσουμε και να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό.

Ποιες ενέργειες μας μπορούν έστω και στο ελάχιστο να αρχίσουν να αλλάζουν λίγο την εικόνα. Δεν είναι απαραίτητες δραματικές αλλαγές, θέλουμε μια μικρή, πολύ σταδιακή και ήπια βελτίωση της εικόνας.

Αν γίνουν σωστά τα παραπάνω βήματα θα νοιώσουμε ανακούφιση και χαλάρωση. Το σώμα μας θα μπει σε κατάσταση επούλωσης και θα χρειαστεί βασικά συστατικά υψηλής θρεπτικής αξίας για να μπορέσει να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα από την συγκεκριμένη φάση.

Η βιταμίνη C, μια καλή πολυβιταμίνη μαζί με ήπια άσκηση όπως το περπάτημα και η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών είναι στοιχειώδεις ενέργειες που μπορούν όμως να μας βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Από αυτό το σημείο και μετά χρειάζεται η συμβολή του ειδικού για περαιτέρω διαχείριση της κατάστασης.

Μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις καταστάσεις γύρω μας και το πρώτο σημείο για να ξεκινήσουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αν εμείς νοιώθουμε καλά και είμαστε υγιείς μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη δύναμη και να επιτύχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.
ΑΓΧΟΣ

Η πίεση που ασκείται καθημερινά στον καθένα μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι πολύ μεγάλη.

Όταν ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι το περιβάλλον του είναι ανασφαλές και επικίνδυνο, αυτόματοι μηχανισμοί προκαλούν κατάσταση συναγερμού στον οργανισμό.

Ορμονικές εκκρίσεις φέρνουν τον οργανισμό σε εγρήγορση και τον προετοιμάζουν να ανταπεξέλθει στην κατάσταση κινδύνου.

Αυτή η ορμονική ανταπόκριση του οργανισμού σε παρόμοιες περιστάσεις ονομάζεται «στρες».

Η ψυχική πίεση επηρεάζει και προκαλεί ορμονικές αλλαγές στο σώμα μας.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι’ αυτό;

Τοξικοί άνθρωποι και στρες

Το πρώτο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το στρες δεν προκαλείται από τις συνθήκες αλλά από συγκεκριμένα άτομα. Έχει βρεθεί ότι ο άνθρωπος αντιδρά και επιβιώνει καλύτερα σε ένα περιβάλλον με προκλήσεις. Δεν είναι λοιπόν οι καταστάσεις που μας αγχώνουν, είναι οι άνθρωποι.

Οι βασιλιάδες στην αρχαιότητα αποκεφάλιζαν τους αγγελιοφόρους που τους έφερναν συνέχεια κακά μαντάτα. Προτού όμως αρχίσετε να παίρνετε κεφάλια, εντοπίστε τους τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον σας. Είναι αυτοί που σας φέρνουν συνέχεια κακά νέα και στην παρουσία τους αισθάνεστε άσχημα ή άβολα.

Μπορείτε είτε να μειώστε τη συχνότητα επικοινωνίας μαζί τους είτε να σκεφτείτε τι κάνετε ή λέτε και εσείς οι ίδιοι που μπορεί να αναπαράγει κλίμα έντασης. Το ότι κάποιος μας αγχώνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει και αυτός.

Η ένταση είναι μεταδοτική σπάστε αυτήν την αλυσίδα πριν και μετά από εσάς. Στις επικοινωνίες που δέχεστε και στις επικοινωνίες που δίνετε.

Κάντε μια βόλτα

Κάντε μια βόλτα και παρατηρήστε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά στον ορίζοντα. Η εξωστρέφεια ανεβάζει εντυπωσιακά τη διάθεση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μικρές αποστάσεις από αντικείμενα και ανθρώπους όπως και η διαβίωση σε κλειστούς περιορισμένους χώρους μας εσωστρέφουν και μας ρίχνουν τη διάθεση.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αποτελεσματικός είναι ένας περίπατος μέχρι να τον κάνετε!

Άσκηση, το καλύτερο φάρμακο

Ενώ πρόσφατες έρευνες επικυρώνουν πλέον την αναποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ( The Wall Street Journal), ερευνητές μπορεί να ανακάλυψαν ένα νέο «φάρμακο» για την κατάθλιψη που σχεδόν όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν: την Άσκηση.

Σε μελέτη που συμπεριλάμβανε ενήλικες ηλικίας από 20-45 ετών στους οποίους είχε διαγνωσθεί  μέτρια ή ήπια κατάθλιψη, οι ερευνητές παρατήρησαν τη θεραπευτική επίδραση της άσκησης.

Ανακάλυψαν λοιπόν:

•    Ότι μετά από 12 εβδομάδες, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε εκείνα τα άτομα που έλαβαν μέρος σε αεροβική άσκηση 30 λεπτών 3-5 φορές την εβδομάδα.

•     Αυτοί που έκαναν ήπια άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων κατά 30%

•     Οι συμμετέχοντες που έκαναν ασκήσεις stretching 15-20 λεπτά επί 3 ημέρες την εβδομάδα είχαν μια μείωση 29%

Αποκαταστήστε τις ελλείψεις του οργανισμού σας

Όταν το σώμα μας έχει ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, λειτουργεί σε κατάσταση στρες.

Πολλοί πιστεύουν ότι μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή προσλαμβάνουν ότι χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει σωστά.

Αυτό μπορεί να ήταν σωστό 100 χρόνια πριν. Σήμερα χρειαζόμαστε 10 μερίδες λαχανικών για να λάβουμε τα ίδια θρεπτικά συστατικά που παίρναμε 50 χρόνια πριν.

Οι ελλείψεις συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα και τα πρώτα συμπτώματα είναι κούραση, στρες και κακή διάθεση.

Πάρτε την τύχη στα χέρια σας

Σε μελέτες που έγιναν έχει βρεθεί ότι οι τυχεροί άνθρωποι παρουσίαζαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

•    Αρπάζουν τις ευκαιρίες που τους τυχαίνουν

•    Πραγματοποιούν προβλέψεις, σχετικά με τον εαυτό τους, που τις εκπληρώνουν από μόνοι τους μέσα από μια θετική προσδοκία

•    Υιοθετούν μια στάση ταχείας αντίδρασης και αποκατάστασης, που γυρίζει την κακή τύχη σε καλή (όπως αντιδρά ένα ελατήριο όταν το πιέζουμε, το στρίβουμε κ.λπ.)

Ξεχάστε αποτυχίες και τις στεναχώριες του παρελθόντος.

Σκεφτείτε θετικά και οραματιστείτε το μέλλον που θέλετε να έχετε.

Εμείς οι ίδιοι μέσα από τις ενέργειες που κάνουμε σήμερα πραγματοποιούμε τα όνειρα μας και δημιουργούμε το δικό μας μέλλον.

ΚΟΥΡΑΣΗ

Η  Έλλειψη ενέργειας και το στρες πλήτουν ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου.

Όλο και περισσότερα άτομα είναι κουρασμένα, δεν κοιμούνται καλά, νοιώθουν ένα μόνιμο εκνευρισμό ή δεν μπορούν να γεμίσουν και πάλι τις μπαταρίες τους, ό,τι και αν κάνουν.

Η υπάρχουσα οικονομική κρίση σίγουρα δεν βοηθάει καθόλου και το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στους Έλληνες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Reader ,s Digest, σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο και παρουσιάστηκε στο CNN, τα χρήματα ήταν ο κύριος παράγοντας στρες ανεξαρτήτως χώρας και νομίσματος.

Η ανησυχία σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα, τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, τους κακούς οικονομικούς δείκτες σε συνάρτηση με την αύξηση του κόστους ζωής έχει φέρει όλο τον κόσμο στα όρια του.

Το στρες οδηγεί σε κόπωση και κακό ύπνο δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που είναι πολύ δύσκολο να σπάσει.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τι είναι το στρες, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη συνέχεια για να νοιώσουμε καλύτερα και να διαχειριστούμε την καθημερινότητα με μεγαλύτερη ευκολία.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια από την εμπιστοσύνη που εμείς οι ίδιοι έχουμε στον εαυτό μας. Στις παρούσες συνθήκες η πίστη στις δυνάμεις μας είναι η μεγαλύτερη περιουσία που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς.

Τι είναι το στρες;

Παρότι έχουμε συνδέσει την έννοια του στρες με το ψυχολογικό στρες, αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Στρες στην ιατρική ονομάζεται οποιαδήποτε κατάσταση φέρνει το σώμα μας στα όρια του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι είτε μεταβολική (να σχετίζεται με την ορμονική λειτουργία του οργανισμού) είτε συναισθηματική.

Η έλλειψη ύπνου, η έκθεση στο κρύο, η κακή διατροφή, ένα χειρουργείο, μια αρρώστια όπως και οι οικονομικές δυσκολιές ή η συναισθηματική φόρτιση, είναι όλοι στρεσογόνοι παράγοντες που θέτουν το σώμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και προκαλούν τη παραγωγή ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη.

Το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στον πραγματικό ή συναισθηματικό κίνδυνο παράγει ορμόνες που αλλάζουν τη λειτουργία του. Αυτό βοηθάει στην επιβίωση του όταν συμβαίνει εκτάκτως και για μικρά χρονικά διαστήματα, είναι όμως επιβλαβές όταν είναι συνεχές και έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό;

Ναι. Αν μειώσουμε το μεταβολικό στρες, είναι πολύ πιο εύκολο στη συνέχεια να διαχειριστούμε το συναισθηματικό κομμάτι.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τη κόπωση και να εξαλείψουμε την εξάντληση είναι να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού μας. Η ενέργεια για τα κύτταρα μας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιβίωση τους. Όταν τα κύτταρα μας μπορούν να παράγουν ενέργεια είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και να διορθώσουν σχεδόν οτιδήποτε.

Η ενέργεια σε κυτταρικό επίπεδο είναι ότι και η ρευστότητα σε οικονομικό επίπεδο. Όταν μια επιχείρηση έχει ρευστότητα και ταμειακά αποθέματα δεν φοβάται στιγμιαίες κρίσεις ή προβλήματα. Όταν όμως συμβαίνει το αντίθετο και μικρές κρίσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε κυτταρικό επίπεδο, αν δεν παράγεται επαρκής ενέργεια. Mια κρίση (στρες) μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην βιοχημική ισορροπία του οργανισμού μας και στην υγεία μας.

Αύξηση των επιπέδων ενέργειας

Τρία βήματα μπορούν αυξήσουν δραματικά τα επίπεδα ενέργεια μας.

– Η βελτιστοποίηση των επιπέδων του συνενζύμου Q10

– Η ενυδάτωση των ιστών ( Μήπως είστε Αφυδατωμένοι😉

– Η κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο λαμβάνει μέρος σε πάνω από 300 κυτταρικές λειτουργίες και το 95% του πληθυσμού έχει έλλειψη μαγνησίου. Η έλλειψη αυτή εμφανίζεται με χρόνια κόπωση, υπερένταση, κακό ύπνο, πονοκεφάλους, κράμπες κ.ά.

Είναι σημαντικό να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η μέτρηση των επιπέδων μαγνησίου πρέπει να γίνεται στο εσωτερικό των ερυθρών κυττάρων του αίματος και όχι απλά στο αίμα. Η συνήθης μέτρηση των επιπέδων του μαγνησίου στο αίμα είναι τις περισσότερες φορές παραπλανητική με αποτέλεσμα να μην γίνεται εμφανής η έλλειψη του.

Συνένζυμο Q10

Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές στο συνένζυμο Q10 είναι όλο και πιο συχνές. Τι είναι όμως στα αλήθεια; Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που έχει τις ιδιότητες των βιταμινών και είτε το προσλαμβάνουμε σε μικρές ποσότητες από τις τροφές μας είτε παράγεται μέσα στο σώμα μας.

Το Q10 είναι απαραίτητο για την λειτουργία της κύριας πηγής ενέργειας σε κάθε κύτταρο μέσα στο σώμα μας ενώ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το Q10 παράγεται μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία που γίνεται παρουσία 8 βιταμινών και κάποιων ιχνοστοιχείων. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι μια ανεπάρκεια σε κάποιο άλλο συστατικό δημιουργεί ανεπάρκεια και στο Q10.

Η περιεκτικότητα επίσης των τροφών σε Q10 έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της αλλαγής της σίτισης των ζώων από γρασίδι σε καλαμπόκι. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τα επίπεδα του Q10 στο αίμα μας είναι και η ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε αυτά πέφτουν σημαντικά ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 30 ετών. Η έλλειψη του συγκεκριμένου συνενζύμου φαίνεται να είναι από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλουν στο γήρας.

Η λήψη φαρμάκων για τη χοληστερίνη μειώνει τα επίπεδα του Q10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μυϊκοί πόνοι και κούραση. Γι αυτό το λόγο αρκετοί ερευνητές προτείνουν την λήψη Q10 σε όσους λαμβάνουν στατίνες (φάρμακα κατά της χοληστερίνης) σε δόσεις από 150-300 mg ημερησίως.

Επίσης η έντονη άσκηση καταναλώνει μεγάλες ποσότητες Q10 στους ιστούς με αποτέλεσμα λόγω ανεπαρκής λήψης από τη διατροφή να εμφανίζεται κόπωση σε όσους ασκούνται έντονα.

Η πτώση της ικανότητας του οργανισμού να παράγει ενέργεια επηρεάζει και τις καύσεις μας. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν την έλλειψη Q10 ως σημαντικού παράγοντα για τη παχυσαρκία.

Το Q10 σε σχετικές μελέτες στερείται παρενεργειών σε δόσεις μέχρι και 1200 mg ημερησίως.

Η αλλαγή που έχουμε επιφέρει στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα επηρεάζει πλέον εμφανώς την υγεία και την ικανότητα μας να ζούμε και να χαιρόμαστε τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Καθώς οι γνώσεις μας συνεχώς αυξάνονται μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό.

ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το συνένζυμο Q είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και μπορούμε να το βρούμε σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές, ενώ σε κάποια μορφή του συντίθεται και στα κύτταρα μας ( για το λόγο αυτό δεν ανήκει στις βιταμίνες κατά τον κλασσικό τους ορισμό, αν και συχνά το κατατάσσουν σε αυτές). Έτσι τα επίπεδα του συνενζύμου στον οργανισμό εξαρτάται από την ποσότητα που θα προσλάβουμε εξωγενώς, μέσα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που το περιέχουν, όσο και από το ρυθμό της εξωγενούς βιοσύνθεσής του.

Το συνένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα. Παρακάτω δίνεται ενδεικτικός πίνακας με κάποιες από τις πλουσιότερες πηγές:

mg / 100 gr
ΣΟΓΙΑ 9.2
ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4
ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3
ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1
ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7
ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0

Είναι φανερό από τα παραπάνω, πως αν και υπάρχει σε αρκετές τροφές, η περιεκτικότητα είναι τόσο μικρή που είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρουμε να καλύψουμε μέσα από τη διατροφή μας την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία, που είναι περίπου 400 mg.

ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του 1990, στο American Journal of Cardiology, “Το συνένζυμο Q10 είναι χρήσιμη ουσία για τα μιτοχόνδρια (συστατικά των κυττάρων), ώστε να φέρουν σε πέρας τη βασική τους λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση στη ζωή”.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ;

Φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα και στους ιστούς του ενζύμου προσδιορίστηκαν μέσα από αρκετές μελέτες. Σημαντικά χαμηλά αποτελέσματα του συνενζύμου βρέθηκαν σε μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους. Έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεση του, υπερβολική χρησιμοποίηση του από το σώμα ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Ακόμα η γήρανση, η μόλυνση, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι οι στατίνες και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 75% περίπου των Αμερικανών, που είναι πάνω από 50 χρονών, έχουν σε κάποιο βαθμό ανεπάρκεια του συνενζύμου. Η μειωμένη πρόσληψη είναι σαφώς πιο συχνή σε παθολογικές καταστάσεις όπως χρόνια υποθρεψία-δυσθρεψία ή καχεξία.

* Χρόνια κόπωση
* Καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα
* Μολύνσεις
* Κάποια διανοητικά προβλήματα
* Μειωμένη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή

Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Τα πρώτα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στην αρχέγονη θάλασσα που περιέβαλε την Γη πριν δισεκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσαν τα άλατα του Καλίου και του Μαγνησίου. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν αναγκάστηκαν να το μιμηθούν όταν δημιουργούσαν το δικό τους ενδοκυτταρικό περιβάλλον.

Οι γεωλογικές μεταβολές που ακολούθησαν και οι ουσίες που εκχύθηκαν από το εσωτερικό της γης με τις συνεχείς εκρήξεις των ηφαιστείων, άλλαξαν προοδευτικά τη σύνθεση της πρωτόγονης θάλασσας με αποτέλεσμα να αυξηθεί βαθμιαία το ποσοστό των αλάτων του Ασβεστίου και του Νατρίου που περιείχε.

Οι πρωτόγονοι οργανισμοί που εξακολουθούσαν να ζουν μέσα στη θάλασσα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά, αναγκάσθηκαν να δημιουργήσουν αντλίες στην κυτταρική τους μεμβράνη, οι οποίες να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την μετακίνηση του Καλίου, του Μαγνησίου, του Ασβεστίου και του Νατρίου μέσα και έξω από κύτταρο.

Ακόμα και σήμερα το Μαγνήσιο και το Κάλιο κυριαρχούν μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και συμμετέχουν αποφασιστικά στη ρύθμιση όλων σχεδόν των βασικών λειτουργιών τους. Ειδικά το Μαγνήσιο ευρίσκεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% μέσα στα ενεργειακά εργοστάσια του κάθε κυττάρου ( τα μιτοχόνδρια ) και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας εξαρτάται από αυτό.

Το σώμα μας περιέχει περίπου 25 γραμμάρια Μαγνησίου, τα 2/3 των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα στα οστά και το 1/3 στους άλλους ιστούς. Αν και το Μαγνήσιο δεν αποτελεί στοιχείο της βασικής δομής του κρυστάλλου των οστών φαίνεται ότι συνδέεται επιφανειακά με αυτόν.

Μόνον το 1% του Μαγνησίου του οργανισμού κυκλοφορεί στο αίμα και γι αυτό για πολλούς ειδικούς η μέτρηση του Μαγνησίου του αίματος δεν είναι ακριβής δείκτης για την αξιολόγηση των πραγματικών επιπέδων του στον οργανισμό. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν α) ότι το 6,9% των ‘υγειών’ ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος ρουτίνας παρουσίαζαν χαμηλό Μαγνήσιο στο αίμα τους ( υπομαγνησιαιμία ) και β) ότι μόνον 1 στις 10 φορές η υπομαγνησιαιμία ανευρέθη μετά από ιατρική εντολή, στις υπόλοιπες 9 ανευρέθη τυχαία.

Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι η έλλειψη Μαγνησίου είναι ιδιαίτερα συχνή κατάσταση και μπορεί να προκαλεί συμπτώματα τέτοια που ο συνήθης ιατρός δεν τα θεωρεί σημαντικά. Ασθενείς που παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη Μαγνησίου είναι αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, Διαβήτη και Υπέρταση.

Το Μαγνήσιο σε φυσιολογικές συνθήκες το λαμβάνουμε με τις τροφές. Η απορρόφηση από το έντερο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και γι αυτό παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, από 30 έως 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απορρόφηση αυξάνεται όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει το άτομο για Μαγνήσιο. Δεν φαίνεται ότι η απορρόφηση του Μαγνησίου εξαρτάται από κάποια ορμόνη, παρόλο που η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδυάζεται, μερικές φορές, με μείωση της απορρόφησης του. Μείωση της απορρόφησης Μαγνησίου παρατηρείται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι η πρόσληψη φαρμάκων που περιέχουν Σίδηρο, για αναιμία, μαζί με φάρμακα που περιέχουν Μαγνήσιο εμποδίζει την απορρόφηση από το έντερο και του Σιδήρου και του Μαγνησίου, γι αυτό και πρέπει τα δύο αυτά στοιχεία να λαμβάνονται με διαφορά 3 με 4 ώρών το ένα από το άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν λαμβάνονται αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες.

Το σώμα μας αποβάλλει το παραπάνω Μαγνήσιο από τα νεφρά (περίπου 100 mg την ημέρα). Ατομα με φυσιολογικά νεφρά είναι πολύ δύσκολο να πάθουν υπερμαγνησιαιμία, δηλαδή να παρουσιάσουν συμπτώματα από υπερβολική χορήγηση Μαγνησίου στον οργανισμό τους.

Η αύξηση της ποσότητας του Μαγνησίου στο αίμα μας μπορεί να γίνει μετά από κατάχρηση αντιοξίνων φαρμάκων που λαμβάνουμε για την υπερχλωρυδρία του στομάχου ή μετά από κατάχρηση καθαρτικών. Αντίθετα η χορήγηση διουρητικών φαρμάκων για την θεραπεία της υπέρτασης, προκαλεί υπερβολική αποβολή Μαγνησίου από τα νεφρά και μπορεί να εμφανισθεί υπομαγνησιαιμία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία φαίνεται ότι σε μεγάλη έλλειψη Μαγνησίου στον οργανισμό ενεργοποιείται η Παραθορμόνη (η ορμόνη που ελέγχει και το Ασβέστιο του αίματος) και αφενός εμποδίζει την αποβολή του Μαγνησίου από τα νεφρά αφ’ ετέρου το αποδεσμεύει από τα οστά διατηρώντας έτσι τα επίπεδά του στο αίμα σταθερά.

Η πρόσληψη του Μαγνησίου γίνεται από τις τροφές. Οι καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα κυμαίνονται περί τα 300 mg Μαγνησίου την ημέρα, τα οποία τα παίρνει συνήθως με μια ισορροπημένη δίαιτα. Ολες σχεδόν οι τροφές περιέχουν Μαγνήσιο άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο.

Οι ηλιόσποροι, ο σολωμός και τα πράσινα λαχανικά περιέχουν το περισσότερο, ενώ το κρέας περιέχει ελάχιστο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Μαγνήσιο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο για τη δημιουργία της χλωροφύλλης των φυτών, άρα το πράσινα φυτά περιέχουν το περισσότερο.

Παρόλα αυτά, όπως είπαμε και προηγούμενα, η έλλειψη Μαγνησίου είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και τα αίτιά της είναι πολλά και διάφορα. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η όξινη βροχή επιδρούν αρνητικά στην φυσιολογική ανάπτυξη των φυτών.

Ο άνθρωπος για να λύσει το πρόβλημα χρησιμοποιεί λιπάσματα τα οποία όμως περιέχουν ελάχιστο Μαγνήσιο. Ετσι και τα σύγχρονα γεωργικά προιόντα περιέχουν μικρά ποσά Μαγνησίου. Η χρήση συντηρητικών στα τρόφιμα όπως και η διατροφή σχεδόν αποκλειστικά με ερυθρό κρέας μειώνουν την αναγκαία καθημερινή ποσότητα Μαγνησίου.

Εξαντλητικές δίαιτες για αδυνάτισμα, διάφορες παθήσεις του εντέρου, ιδιαίτερα αυτές που συνδυάζονται με διάρροιες και η μεγάλη ηλικία (μείωση της απορρόφησης), επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του Μαγνησίου στον οργανισμό. Το αλκοόλ, τα διουρητικά, η Διγιτοξίνη που δίδεται στην καρδιακή ανεπάρκεια και ο Διαβήτης μειώνουν τα επίπεδα του Μαγνησίου στον οργανισμό αυξάνοντας την αποβολή του από τα νεφρά. Τέλος η έντονη σωματική κόπωση (αθλητές), το ψυχικό stress, η εγκυμοσύνη, η γαλουχία κά αυξάνουν τόσο πολύ τις ανάγκες του ατόμου για Μαγνήσιο, ώστε η καθημερινή διατροφή να μην μπορεί να τις καλύψει.

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις οδηγώντας σε ανεπάρκεια Μαγνησίου τον οργανισμό, προκαλούν προοδευτικά την εκδήλωση διαφόρων συμπτωμάτων όπως: α) μυικές κράμπες στις γάμπες και αλλού, β) καρδιακές έκτακτες συστολές και ταχυκαρδία, γ) αγγειοσυστολή και αύξηση της πίεσης, δ) αύξηση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος και αισθητικές διαταραχές στα άκρα όπως μουδιάσματα και καψίματα κα.

Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται όσο η ανεπάρκεια του Μαγνησίου στον οργανισμό μεγαλώνει και μπορεί να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα σοβαρές καταστάσεις. Η ερμηνεία των παραπάνω συμπτωμάτων δεν είναι εύκολη και μελετάται ακόμη, αλλά σε γενικό πλαίσιο μπορεί να πεί κανείς ότι το Μαγνήσιο βοηθά το νευρικό και το μυικό σύστημα να ηρεμήσει και να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση.

Σε περιπτώσεις έλλειψης Μαγνησίου το νευρομυικό σύστημα διεγείρεται υπερβολικά και προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι πολλές φορές η ανεπάρκεια Μαγνησίου συνδυάζεται και με έλλειψη Ασβεστίου και Καλίου στον οργανισμό, οπότε και το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο και η λύση του είναι δυσκολότερη.

Πλην όμως των παραπάνω καταστάσεων το Μαγνήσιο έχει συνδυασθεί και με άλλες παθήσεις:

Μαγνήσιο και Οστεοπόρωση.

Πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικάνικης Γεροντολογικής Εταιρείας δημοσιεύθηκε άρθρο όπου οι συγγραφείς κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι το Μαγνήσιο σε ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες, βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας και σε βελτίωση της αντοχής των οστών. Η μελέτη αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς παρομοίων μελετών που κατέληγαν στο ίδιο περίπου συμπέρασμα. Κατά την άποψη των συγγραφέων το Μαγνήσιο βοηθά τα οστά πιθανόν όσο και το Ασβέστιο.

Μαγνήσιο και Ημικρανίες

Μελέτες που έγιναν σε ασθενείς με ημικρανίες απέδειξαν ότι το επίπεδο του Μαγνησίου στο αίμα τους και στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια ήταν χαμηλότερο από το φυσιολογικό. Στηριζόμενοι σε αυτά τα ευρήματα πολλοί άλλοι ερευνητές χορήγησαν συστηματικά Μαγνήσιο και κατόρθωσαν να μειώσουν την ένταση και τη διάρκεια των κρίσεων ημικρανίας.

Μαγνήσιο και Stress

Ήταν γνωστό από παλαιότερα πειράματα ότι το Μαγνήσιο συμμετέχει στη δόμηση περισσοτέρων από 350 βασικών ενζύμων για τον οργανισμό μας. Σχετικά πρόσφατα αποδείχθηκε ότι σε άτομα που εργάζονται κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (έντονος θόρυβος) ή μετά από έντονη πνευματική κόπωση το Μαγνήσιο του οργανισμού τους μειώνεται επειδή αυξάνεται η αποβολή του από τα νεφρά στα ούρα. Πράγματι σε αυτά τα άτομα, μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής που περιείχαν Μαγνήσιο βοήθησε σημαντικά την επαναφορά των επιπέδων του στο φυσιολογικό και την θεραπεία των όποιων συμπτωμάτων.

Μαγνήσιο και καρδιακές ταχυαρρυθμίες

Το πρόβλημα των ταχυαρρυθμιών είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Στις ΗΠΑ πιστεύεται ότι πάσχουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα ιδιαίτερα άνδρες. Συνήθως οι ταχυαρρυθμίες συνδυάζονται με Υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια αλλά είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένες και μετά καρδιακό bypass.

Τα αίτια δεν είναι γνωστά αλλά πιστεύεται ότι σε αυτές τις καταστάσεις υπάρχει μια υπερδιέγερση του καρδιακού μυ είτε από αυτή καθεαυτή την καρδιακή πάθηση ( εγχείρηση bypass), είτε από μια νευροορμόνη, την Αγγειοτενσίνη ΙΙ, που υπερπαράγεται στην Υπέρταση και διεγείρει ταυτόχρονα και τον καρδιακό μυ. Η υπερδιέγερση αυτή εκφράζεται τοπικά με αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου του καρδιακού μυός (αύξηση των δυναμικών επανεισόδου).

Τόσο το Ασβέστιο όσο και το Κάλιο του οργανισμού συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία και γι αυτό η μείωση του Καλίου του οργανισμού σε εκτακτοσυστολική αρρυθμία, συνυπάρχει πάρα πολλές φορές με την μείωση του Μαγνησίου. Νευροφυσιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση Μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των ηλεκτρικών φορτίων και της διέγερσης του καρδιακού μυός.

Δυστυχώς επειδή το Μαγνήσιο του αίματος αποτελεί μόνο το 1% του Μαγνησίου του οργανισμού τις περισσότερες φορές σε ταχυαρρυθμίες παρόλο που φαίνεται ότι κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, μέσα στα καρδιακά κύτταρα είναι παθολογικά χαμηλό.

Τα ευρήματα από πολλές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το Μαγνήσιο έχει αντιαρρυθμικές δυνατότητες και καλό θα ήταν να δοκιμάζεται σε περιπτώσεις ταχυαρρυθμιών μια και οι δόσεις του, όταν χορηγείται σαν προληπτική θεραπεία, δεν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μαγνήσιο και Άσθμα

Το Μαγνήσιο έχει βρεθεί ότι αναστέλλει την σύσπαση των λείων μυικών ινών, μειώνει έκκριση Ισταμίνης από τα Μαστοκύτταρα και αναστέλλει την έκκριση Ακετυλχολίνης, επομένως αποτελεί χρήσιμο φάρμακο σε ασθενείς με βρογχική σύσπαση από Ασθμα. Πράγματι μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι μπορεί να βοηθήσει σε άτομα ανθεκτικά στην κλασική θεραπεία με β-αγωνιστές, αντιχολινεργικά και κορτικοστεροειδή.

Μαγνήσιο και Καρδιακό Bypass

Παρά την εντυπωσιακή βελτίωση των χειρουργικών μεθόδων για το καρδιακό bypass η θνησιμότητα 1 χρόνο μετά την επέμβαση κυμαίνεται από 3-20 % και εξαρτάται από την προεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς και την ηλικία. Από την άλλη πλευρά, η θετική επίδραση του Μαγνησίου στον τόνο των αγγείων, οι αντιαρρυθμικές δυνατότητές του και θετική δράση του σε περιπτώσεις εμφραγμάτων έχουν ήδη περιγραφεί.

Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη έδειξε ότι σε 1000 περίπου άτομα που υπέστησαν καρδιακό bypass, αυτά που είχαν φυσιολογικό Μαγνήσιο στο αίμα τους παρουσίασαν 3% λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα από αυτά με μειωμένο Μαγνήσιο στο αίμα τους. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι αυτή όπως και άλλες με παρόμοια αποτελέσματα μελέτες δείχνουν ότι το Μαγνήσιο έχει κάποια θετική επίδραση στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση και ότι τα ευρήματα αυτά δικαιολογούν την έναρξη μελλοντικών πιο ειδικών μελετών.

Μαγνήσιο και κράμπες των κάτω άκρων

Δυσλειτουργία των μυών, όπως είναι οι μυικές κράμπες, μπορεί να προκύψει από πολλά αίτια, τα συχνότερα είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων και η μείωση του Μαγνησίου στο οργανισμό. Αρκετές μελέτες έδειξαν σε περιπτώσεις υπομαγνησιαιμίας οι κράμπες στα κάτω άκρα είναι ιδιαίτερα συχνές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η χορήγηση από του στόματος Μαγνησίου έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική, γρήγορη και εντυπωσιακή βελτίωση των πασχόντων.

Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν εργασίες που δείχνουν ότι το Μαγνήσιο βοηθά ακόμη στον έλεγχο της Υπέρτασης, στη Δυσμηνόρροια, στη μείωση των καρκίνων του εντέρου και αλλού.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η γρήγορη ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας για το Μαγνήσιο που μόλις επιχειρήσαμε, οδηγεί στα εξής συμπεράσματα :

Το Μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στον οργανισμό του ανθρώπου.

Η ανεπάρκεια Μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι αρκετά συχνή και οφείλεται σε πολλά αίτια.

Η εξέταση του Μαγνησίου στο αίμα δεν είναι πάντα ο καλύτερος δείκτης της επάρκειας του στον οργανισμό αλλά είναι ο πιο απλός.

Η έλλειψη Μαγνησίου εκφράζεται με πληθώρα συμπτωμάτων απ όλα σχεδόν τα όργανα.

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση μόνο Μαγνησίου από του στόματος δεν μπορεί να θεραπεύσει πολλές από τις σοβαρές παθήσεις που προαναφέραμε, αλλά και η χορήγηση μόνον της κλασικής θεραπείας χωρίς να συνδυάζεται, όπου απαιτείται, με Μαγνήσιο δεν βοηθά πολλούς ασθενείς να απαλλαγούν από τα συμπτώματά τους.

Δρ. Ελευθέριος Γεωργακόπουλος
Νευροφυσιολόγος Ιατρικής Σχολής Χαϊδελβέργης
Μοριακός Βιολόγος – Γενετιστής
Επιστημονικός Δ/ντης Detox Centers Int.
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.