Αυγ 25 2010

η κρίση ρυθμιστής στις επιλογές των υποψηφίων

Την προτίμησή τους σε σχολές που θα τους εξασφαλίσουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση -εν μέσω κρίσης- έδειξαν φέτος οι υποψήφιοι, ενώ μεγάλη πτώση παρατηρήθηκε στις βάσεις δεκάδων ΤΕΙ λόγω της κατάργησης της βάσης του 10.

Πτώση σημείωσαν και οι βάσεις στα έως πέρυσι δημοφιλή παιδαγωγικά τμήματα, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των διορισμών εκπαιδευτικών. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βάσεις στις κατά κανόνα περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές.

Άνοδος παρατηρήθηκε στις φιλολογικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχολές καθώς και σε σχολές της αστυνομίας. Σταθερές διαμορφώθηκαν οι βάσεις στις νομικές σχολές, ενώ αυξομοιώσεις παρατηρούνται στις ιατρικές.

Αυξημένος πάντως ήταν και ο ανταγωνισμός για περιζήτητες σχολές των ΤΕΙ, που εξασφαλίζουν μετέπειτα άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (π.χ. φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία).

Πάντως, λόγω της κρίσης και με γνώμονα την εγγύτητα των πανεπιστημίων στον τόπο διαμονής των υποψηφίων, αποδυναμώθηκαν τμήματα της περιφέρειας και συγκράτησαν σε μεγάλο βαθμό τα μόριά τους οι σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, λόγω της κατάργησης της βάσης του 10, απαξιώνονται δεκάδες τμήματα ΤΕΙ, καθώς μετρούν επιτυχόντες που έχουν συγκεντρώσει μόρια κατά πολύ λιγότερα από 10.000.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστότοπου του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr , πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.

«Εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός στις σχολές μεγάλης ζήτησης»

Α. Διαμαντοπούλου: Η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες
«Και φέτος υπήρξε εξαιρετικά υψηλός ανταγωνισμός αριστείας στις σχολές μεγάλης ζήτησης και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Είπε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι (λόγω της αποχής των βαθμολογητών) τα αποτελέσματα δόθηκαν έγκαιρα στη δημοσιότητα, «την ίδια μέρα που δόθηκαν και πέρυσι».

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο σύστημα των Πανελληνίων

Η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε επίσης διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

Στόχος των θεσμικών αυτών αλλαγών θα είναι η σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και ο περιορισμός της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

4.000 κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος χαρακτήρισε τη φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων μία από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις κενές θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τόνισε ότι φέτος έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.

Σχολιάζοντας την πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος ανέφερε ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.