Ιούν 29 2010

το “έξυπνο μηχανογραφικό”

test-f280.jpg Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η φετινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για χιλιάδες υποψήφιους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η οικονομική κρίση που οδηγεί στην αναζήτηση σπουδών με σίγουρα επαγγέλματα και η κατάργηση της βάσης του δέκα φέρνουν ανατροπές στην «πεπατημένη» που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι υποψήφιοι.

Τμήματα με υψηλές απαιτήσεις περνούν σιγά σιγά στα «αζήτητα», καθώς δεν εξασφαλίζουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ «περιφρονημένες» σχολές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Θέμα ημερών

Μετά τη λήξη της αποχής των καθηγητών, η ανακοίνωση των βαθμών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι ζήτημα ημερών, όπως επίσης και η κατάθεση των μηχανογραφικών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι υποψήφιοι που δεν πήγαν καλά στις εξετάσεις και κινδυνεύουν να βρεθούν σ’ ένα τμήμα επειδή απλώς τους δίνει ένα εισιτήριο για ανώτερες σπουδές.

Οι περισσότεροι θα εγγραφούν αλλά δεν πρόκειται να φοιτήσουν, με αποτέλεσμα δεκάδες τμήματα, κυρίως στην περιφέρεια, να μείνουν και φέτος χωρίς φοιτητές

Ο καθηγητής και ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης υποστηρίζει ότι «η χαμηλή ζήτηση δεν σημαίνει χαμηλή αξία. Η ζήτηση καθορίζεται από δύο παράγοντες: το αντικείμενο σπουδών και την έδρα του τμήματος. Αν προσέξετε την έδρα των τμημάτων αυτών, θα δείτε ότι τα περισσότερα βρίσκονται σε πόλεις της περιφέρειας. Αυτό τα καταδικάζει να έπονται στις προτιμήσεις των υποψηφίων, αφού πολλοί θα προτιμήσουν τμήματα με ανάλογο αντικείμενο κοντά στο σπίτι τους για οικονομικούς λόγους, που έπαιζαν μεν ρόλο και στο παρελθόν, εφέτος όμως για χιλιάδες οικογένειες θα είναι καθοριστικός παράγοντας.

»Με βάση τα περσινά στοιχεία, βλέπουμε το τμήμα Λογιστικής Θεσσαλονίκης να έχει βάση τα 14.033 μόρια, ενώ το αντίστοιχο του Πειραιά τα 14.599. Τα τμήματα στο Μεσολόγγι, την Πρέβεζα, το Ηράκλειο, την Κοζάνη και την Καβάλα έχουν βάση μεταξύ 9.000 και 10.000 μορίων. Οταν συμπληρωθούν οι θέσεις, η βάση θα μειωθεί αισθητά. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το 2005 το τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα) είχε βάση 6.236 μόρια. Είναι σημαντικό λοιπόν να αντιληφθούν όλοι οι υποψήφιοι ότι αν δεν έγραψαν καλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε ένα τμήμα του οποίου το πτυχίο έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας».

Αναφέρουμε ενδεικτικά τα τμήματα που έχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές και οι υποψήφιοι χαμηλών επιδόσεων μπορούν να τα επιλέξουν, έστω και αν αυτό κοστίσει περισσότερο οικονομικά, επειδή βρίσκονται στην περιφέρεια, διότι οι προοπτικές τους είναι καλύτερες ακόμη και από τα πτυχία παραδοσιακών τμημάτων που έχουν όμως πλέον κορεσθεί.

Ο Στρ. Στρατηγάκης προτείνει στους υποψήφιους που δεν τα πήγαν καλά στις εξετάσεις να προσέξουν τα τμήματα: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ηλεκτρονικής, Εφαρμογών Πληροφορικής, Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων κ.λπ.

Μεταπτυχιακές σπουδές

«Πτυχία με μικρότερη ζήτηση στην αγορά εργασίας», επισημαίνει ο καθηγητής, «μπορεί για κάποιον να αποδειχθούν πολύτιμα στην οργάνωση της ζωής του. Αν κάποιος, για παράδειγμα, σχεδιάζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με βιολογικές καλλιέργειες, υπάρχουν τμήματα με πολύ χαμηλή ζήτηση για σπουδές γεωπονίας».

Η επιλογή των σπουδών θα γίνεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με βάση τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Ακόμη, ο υποψήφιος πρέπει να προβλέψει ποιες σπουδές οδηγούν σε επαγγέλματα που θα βρίσκονται σε ζήτηση ύστερα από μία πενταετία που θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και θα αναζητούν εργασία. Το επάγγελμα που σήμερα είναι περιζήτητο δεν μας εγγυάται κανείς ότι θα υπάρχει και στο μέλλον, επειδή δημιουργούνται νέα επαγγέλματα και άλλα φθίνουν ή σβήνουν με μεγάλη ταχύτητα.

Οι εκπαιδευτικοί όμως θεωρούν σημαντικό ένα στοιχείο: Οι υποψήφιοι, επιλέγοντας ένα τμήμα, πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι υπάρχει και η προοπτική των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Αυτό πλέον ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά πτυχιούχων από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι προτιμότερο να επιλέξει κανείς ένα γενικό πτυχίο και στη συνέχεια την εξειδίκευσή του στο μεταπτυχιακό.

Πολλοί υποψήφιοι, κάτω από την πίεση να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλώνουν όσο περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ελέγξουν τη σειρά προτίμησης. Ο Στρ. Στρατηγάκης συμβουλεύει: «Αν δηλώσετε όλες τις σχολές του 4ου πεδίου, θα βρεθείτε με περισσότερες από 100 σταυρωμένες στο μηχανογραφικό σας και θα είναι αδύνατο να τις βάλετε σε μια σειρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύετε να περάσετε σε σχολή που δεν επιθυμείτε. Δηλώστε υψηλόβαθμες, χαμηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Συγκεκριμένα από κάθε χιλιάδα βάσεων δύο σχολές, που σας ενδιαφέρουν. Ετσι, με είκοσι σχολές πιάνετε όλη τη γκάμα και εξασφαλίζετε την εισαγωγή σας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.