Μάι 09 2010

τι πρόκειται να συμβεί ανά επιστημονικό πεδίο

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

Η κατάργηση της βάσης στο συγκεκριμένο πεδίο θα ανατρέψει ριζικά τις βάσεις των ξένων φιλολογιών, που αναμένεται να κινηθούν σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα των 6.000 έως 7.000 μορίων.

 

Στα δύο σημαντικότερα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είναι τα Αρχαία και η Ιστορία, αναμένονται φέτος θέματα αυξημένης δυσκολίας, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που θα προκαλέσει πτώση στις βάσεις.

 

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυτά θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της Νομικής, των Παιδαγωγικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης και στις Παιδαγωγικές σχολές της Προσχολικής Αγωγής οι οποίες παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση. Ο ανταγωνισμός στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες) θα εξακολουθήσει να είναι σκληρός, καθώς η θεωρητική κατεύθυνση που τροφοδοτεί αποκλειστικά το πεδίο αυτό συγκεντρώνει το 40% του συνόλου των υποψηφίων σε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό σχολών.

 

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

Στα Μαθηματικά και τη Φυσική της κατεύθυνσης η κλιμάκωση της δυσκολίας των φετινών θεμάτων θα επιφέρει χαμηλότερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες περσινές.

 

Ο ανταγωνισμός δεν θα είναι τόσο σκληρός. Τα ΤΕΙ Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Δασοπονίας και Ιχθυοκομίας, το πιθανότερο είναι να δεχθούν φοιτητές με βαθμούς 5,5, 6 ή και 7!

 

Οι σπουδές στα τμήματα των Μαθηματικών θα εξακολουθήσουν να είναι σταθερά πρώτες στις προτιμήσεις των υποψηφίων που προέρχονται κυρίως από την Τεχνολογική κατεύθυνση.

 

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

Η κατάργηση της βάσης του 10 ασφαλώς δεν επηρεάζει το πεδίο αυτό στο οποίο η βάση εκ των πραγμάτων έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

 

Οι δημοφιλείς Ιατρικές σχολές οι οποίες στο σύνολό τους υπερέβησαν πέρυσι τα 19.000 μόρια θα παραμείνουν στην κορυφή. Η εκτίμηση όμως όλων είναι ότι στη Βιολογία της κατεύθυνσης και τη Χημεία η κατάλληλη διαβάθμιση των θεμάτων μετά την αφαίρεση της βαθμολογικής βάσης θα διευκολύνει την κατάταξη των υποψηφίων σε μεγαλύτερο εύρος.

 

Η λογική επιτάσσει με αυτά τα δεδομένα μικρές πτώσεις των βάσεων στις Ιατρικές σχολές της περιφέρειας. Οι Νοσηλευτικές σχολές των ΤΕΙ θα εξακολουθήσουν να κινούνται πάνω από τα 11.000 μόρια καθώς ζητούνται ως αναγκαστική διέξοδος από τους υποψηφίους της Θεωρητικής κατεύθυνσης.

 

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει πολλές σχολές υψηλής ζήτησης του Πολυτεχνείου, αναμένεται μείωση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα, ενώ ο βαθμολογικός πυθμένας των περιφερειακών ΤΕΙ θα κινηθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των 5.500 με 6.000 μορίων.

 

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

Στο συγκεκριμένο πεδίο, εντυπωσιακές θα είναι οι αλλαγές στις βάσεις των σχολών των Τουριστικών Επαγγελμάτων τα οποία θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2004, δηλαδή των 3.500 με 4.000 μορίων! Εδώ ο ανταγωνισμός θα είναι ηπιότερος από κάθε άλλη χρονιά, καθώς συνεχώς περιορίζεται ο αριθμός των παιδιών που επιλέγουν τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Στις Στρατιωτικές σχολές η διεύρυνση των δεικτών σωματικής μάζας και του ύψους των υποψηφίων θα επαυξήσουν τον αριθμό εκείνων που θα διεκδικήσουν τις θέσεις. Με τα δεδομένα αυτά αναμένεται αύξηση της ζήτησης και των βάσεων στις σχολές αυτές.

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.