Μάι 07 2010

πρώτο βραβείο στον ηλεκτρονικό οδηγό

Συντάκτης: κάτω από Πληροφορική,Τεχνολογία και με ετικέτα:

Πριν από δύο χρόνια, ο Γιώργος Καρακατσιώτης, φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισκέφθηκε την αρχαία Τίρυνθα. Για κακή του τύχη δεν πρόλαβε ανοιχτό τον αρχαιολογικό χώρο.  Στάθηκε έξω από τα κάγκελα και προσπαθούσε να καταλάβει τι ήταν τα μνημεία που έβλεπε μπροστά του. Δεν μπορούσε να βρει πουθενά μία πινακίδα με πληροφορίες για τον χώρο και την ιστορία του. Τότε, του γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξει έναν ηλεκτρονικό ξεναγό, όχι μόνο για την Τίρυνθα, αλλά και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας και αργότερα του κόσμου.

Η ιδέα του εξελίχθηκε σε συνεργασία με τον συμφοιτητή του Βαγγέλη Πτερνέα και χάρισε στους δύο φίλους το πρώτο βραβείο στον τελικό του διαγωνισμού Ιmagine Cup της Μicrosoft για το 2010, ένας θεσμός που επιβραβεύει τη φαντασία των νέων.Η ομάδα Μegadodo και η εφαρμογή της «Τouring Μachine» είναι οι φετινοί νικητές και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό που θα γίνει στην Πολωνία τον Ιούλιο.

«Η εφαρμογή αυτή είναι ανοιχτή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εμπλουτιστεί με υλικό από οποιοδήποτε μουσείο και αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο θελήσει να συμμετέχει. Ο χρήστης μπορεί να τη δει από τον υπολογιστή του σπιτιού του, αλλά και στην ίδια την τοποθεσία από το κινητό του τηλέφωνο, όπου λειτουργεί με GΡS. Είναι φτιαγμένη έτσι, ώστε το κείμενο και ο όγκος των πληροφοριών να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη»,εξηγεί ο Γιώργος. 

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο κέρδισε η ομάδα Εpione (Ηπιόνη) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε ένα πρόγραμμα διαχείρισης σωματικού και ψυχολογικού πόνου βασισμένο σε τρισδιάστατες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας για καρκινοπαθείς, ασθενείς με ΑΙDS, ανθρώπους που έχουν χάσει ένα άκρο, βετεράνους πολέμου κ.λπ.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι τρεις φοιτήτριες από το ΑΠΘ και το πρόγραμμά τους Βeehive (Κυψέλη), που απευθύνεται σε εφήβους με σκοπό την απόκτηση γνώσεων, τη δραστηριοποίηση, το παιχνίδι, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ τους.

Στους φιναλίστ του διαγωνισμού βρέθηκαν επίσης, η ομάδα Μax από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ανέπτυξε μία πλατφόρμα κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλεπίδρασης βασισμένη στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ομάδα Dot Special από το Πανεπιστήμιο Πάτρας με ένα πρόγραμμα λογισμικού για άτομα με νοητική υστέρηση και η ομάδα Umbrella από τα ΤΕΙ Λαμίας με ένα διαγνωστικό εργαλείο για ιατρικές εφαρμογές.

Πώς τα επιλέγουν

Κριτήρια για την τελική επιλογή, όπως εξήγησε ο κ. Πάτρικ Μαλόουν, διευθυντής τεχνολογίας στη Μicrosoft Ελλάς, είναι ο εντοπισμός του προβλήματος, η λύση που δίνουν οι φοιτητές και ο βαθμός καινοτομίας της, πόσο απλή και εύχρηστη είναι η εφαρμογή, αλλά και κατά πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή της για να βγει στην αγορά. Η φετινή είναι η όγδοη χρονιά που διοργανώνεται το Ιmagine Cup, ένας θεσμός της Μicrosoft «που προκαλεί τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων και επιβραβεύει τη δουλειά τους», όπως δήλωσε ο κ. Ερνστ-Γιαν Στίγκτερ, διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Ελλάς. «Στα οκτώ αυτά χρόνια έχουμε εντοπίσει μεγάλα ταλέντα. Θέλουμε να συνδράμουμε στην υλοποίηση των ονείρων τους», κατέληξε.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ 

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.