Φεβ 21 2010

κριτήρια επιλογής σπουδών

Συντάκτης: κάτω από ΣΕΠ και με ετικέτα: , ,

Πώς μπορούν να συνδυαστούν επάγγελμα και προσωπικότητα

 

 

Έξι βασικά συμπεράσματα προκύπτουν από την παράθεση και επεξεργασία του ευρωπαϊκού δελτίου ανεργίας πτυχιούχων. Συμπεράσματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ανάγκη άμυνας των νέων απέναντι στα φαινόμενα που γεννά αυτό το τοπίο γκρίζας προοπτικής για μεγάλη γκάμα επιστημών και επαγγελμάτων.

1.  Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν υπόψη τους ότι κανένα τμήμα -με εξαίρεση τα στρατιωτικά- δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον με σιγουριά την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του.

2.   Η επιλογή σπουδών με στενά κριτήρια οικονομίστικα και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, όχι μόνο δεν βοηθούν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας αλλά είναι και επισφαλή. Από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τη δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας θα έχουν περάσει επτά έως δέκα χρόνια (πτυχίο – μεταπτυχιακό και στρατός για τους άντρες).

3. Δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες σχολές. Ένας τέτοιος διαχωρισμός απορρέει από στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος. Σχολές που θεωρούνται κατώτερες, διαπιστώνουμε ότι μπορούν να δίνουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές από εκείνες που θεωρούνται ανώτερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πτυχιούχοι Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, που λόγω κορεσμού της αγοράς αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανεργίας, ενώ αντίθετα οι απόφοιτοι Διαιτολογίας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας έχουν καλύτερες προοπτικές. 

4.  Επειδή έχει ήδη δημιουργηθεί μια παραπάνω βαθμίδα (τεταρτοβάθμια) μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα, με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους, να μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που θέλει να σπουδάσει νέες τεχνολογίες μπορεί να το πετύχει με την εισαγωγή του σε κάποιο σχετικά χαμηλόβαθμο τμήμα Μαθηματικών και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μεταπτυχιακά Η/Υ.

5.  Η συνέχιση των σπουδών αποτελεί σημαντικό βήμα για την επαγγελματική σταδιοδρομία. Όσα περισσότερα εφόδια και τίτλους σπουδών έχει κάποιος τόσο περισσότερο αυξάνει τις ελπίδες για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση, παρόλο που η κοινωνική προέλευση, οι δημόσιες σχέσεις παίζουν καταλυτικό ρόλο.

6.  Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος δεν μπορεί να υποτάσσεται σε μια αγοραία αντίληψη, αλλά να διαμορφώνει θετικά την προσωπικότητα κάθε ατόμου. Εξάλλου η προσωπικότητα «μετράει» μερικές φορές περισσότερο από το «χαρτί» στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. Χώρια που βοηθάει έναν νέο να βλέπει πιο γρήγορα και πιο καθαρά τι γίνεται στην κοινωνία.

ΕΘΝΟΣ

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.