Πώς κατανεμήθηκε το 2009 ο συνολικός αριθμός των εισακτέων και ο αριθμός των θέσεων Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β)
Για την περίοδο που διανύουμε, 2009-10, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα διεκδικήσουν εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υπολογίζονται σε περίπου 115.000. Με βάση τις αλλαγές (προσθήκες, μετονομασίες και μετατάξεις τμημάτων) που έχουν προγραμματιστεί να ισχύσουν από το 2010, ο «χάρτης» των πέντε επιστημονικών πεδίων για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων διαμορφώνεται ως εξής:
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στο 1ο πεδίο ανήκουν αποκλειστικά συνολικά 77 τμήματα (71 ΑΕΙ και 6 ΤΕΙ), τα οποία πρόσφεραν 12.550 θέσεις εισακτέων με βάση τα δεδομένα του 2009. Αν, όμως, συνυπολογίσουμε και τα κοινά τμήματα με τα άλλα πεδία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι υποψήφιοι μπόρεσαν και διεκδίκησαν μία από τις 19.601 θέσεις Γενικού Λυκείου που κατανεμήθηκαν στα 124 ΑΕΙ και ΤΕΙ του πεδίου. Τα τμήματα που εντάσσονται στο 1ο πεδίο μαζί με τα κοινά άλλων πεδίων ανέρχονται συνολικά σε 132. Από αυτά τα 108 είναι τμήματα των ΑΕΙ, τα 16 των ΤΕΙ, τα 6 των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και τα 2 είναι Στρατιωτικά. Το 2009 τα παιδαγωγικά Θεσσαλονίκης, Αθήνας ξεπερνώντας το φράγμα των 18.500 μορίων έσπασαν το δίδυμο των νομικών τμημάτων και ανέβηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση του πίνακα με τις υψηλότερες βάσεις του πεδίου. Η… μάχη Νομικών και Παιδαγωγικών για την υψηλότερη βάση κρίθηκε στο νήμα. Για μόνο 6 μόρια κράτησε την πρωτιά το τμήμα της Νομικής της Αθήνας με 18.893 μόρια, έναντι 18.887 του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης. Τα παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπως και αυτά της Προσχολικής Αγωγής αναδεικνύονται και φέτος περιζήτητα στις επιλογές των υποψηφίων της αντίστοιχης κατεύθυνσης, αφού οι ρυθμοί επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους εξακολουθούν να θεωρούνται ταχύτατοι. Έτσι, και στα εννέα παιδαγωγικά τμήματα των ΑΕΙ καταγράφεται αύξηση των μορίων εισαγωγής (ξεκινά από 107 στο τμήμα Θεσσαλονίκης και φτάνει τα 247 στο αντίστοιχο της Φλώρινας). Εντυπωσιακότερη άνοδος καταγράφεται και φέτος στις βάσεις των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής, αφού απαιτούν έως και επιπλέον 500 μόρια συγκριτικά με πέρυσι.Σε υψηλά επίπεδα και τα Φιλολογικά τμήματα, που αύξησαν αισθητά τις βάσεις. Με εξαίρεση τα τμήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας (114 και 162 μόρια αντίστοιχα). Η άνοδος των βάσεων στα τμήματα ΜΜΕ δείχνει πως ανακάμπτουν στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Αντίθετα πτώση παρουσιάζουν οι βάσεις ορισμένων τμημάτων Διεθνών Σχέσεων, Ψυχολογίας και Πολιτικής Επιστήμης.Χαρακτηριστικό του πεδίου είναι η κυριαρχία των πανεπιστημιακών τμημάτων, με αποτέλεσμα τα 5/6 των θέσεων εισακτέων να ανήκουν σε αυτά.
2o ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο ανήκουν αποκλειστικά 25 τμήματα των ΑΕΙ, στα οποία το 2009 υπολογίστηκαν 3.546 θέσεις για τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου. Συνυπολογίζοντας, όμως, και τα κοινά τμήματα, ο αριθμός των θέσεων έφτασε τον αριθμό 15.178. Στο 2ο πεδίο εντάσσονται συνολικά 128 τμήματα. Από αυτά τα 90 είναι των ΑΕΙ, τα 27 των ΤΕΙ, τα 9 είναι Στρατιωτικά και τα 2 του Εμπορικού Ναυτικού. Αισθητή είναι η αύξηση των εισακτέων στα Στρατιωτικά τμήματα. Το σύνολο των θέσεων των εισακτέων το 2009 ανήλθε σε 15.178. Το πεδίο των Θετικών επιστημών έχει παράσταση νίκης από τους υποψηφίους της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, αλλά έχει και απήχηση στους υποψηφίους της Θετικής, έστω και ως δεύτερη επιλογή. Η…ψυχή του πεδίου είναι οι καθηγητικές σχολές των θετικών επιστημών. Χαρακτηριστικό του πεδίου είναι ότι μόνο 32 ΑΕΙ εντάσσονται αποκλειστικά σε αυτό, με αποτέλεσμα μόνο περίπου το 1/5 των προσφερομένων θέσεων ΑΕΙ – ΤΕΙ να ανήκει αποκλειστικά σε αυτό.Η άνοδος των καθηγητικών σχολών σφραγίζει την κίνηση των βάσεων στο 2ο πεδίο. Στα έξι τμήματα Μαθηματικών κυμαίνεται από 199 έως 664 σε αυτό της Αθήνας (17.022) μόρια. Στα τμήματα Φυσικής από 323 έως 553, ενώ στα τμήματα της Χημείας η ανοδική πορεία ήταν αντίστροφη, αφού τη μικρότερη άνοδο είχε το τμήμα της Αθήνας (+485) και τη μεγαλύτερη των Ιωαννίνων (+587). Αυτοί οι αριθμοί αποτυπώνουν τη στροφή των υποψηφίων προς αυτά τα τελευταία χρόνια.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στα 52 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανήκουν αποκλειστικά στο 3ο πεδίο αντιστοίχισαν 4.953 θέσεις Γενικού Λυκείου. Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων που αναλογούσε στα κοινά με άλλα πεδία τμήματα ανήλθε σε 5.511 και ήταν ο μικρότερος από κάθε άλλο πεδίο. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο εντάσσονται συνολικά 63 τμήματα. Από αυτά τα 25 είναι των ΑΕΙ, τα 33 των ΤΕΙ και τα 5 είναι Στρατιωτιά.Στο πεδίο των επιστημών υγείας στρέφεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της Θετικής κατεύθυνσης. Τα ιατρικά και οδοντιατρικά τμήματα, αλλά και το τμήμα Επιστήμης και Διαιτολογίας μαζί με τα τμήματα Φαρμακευτικής αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του πεδίου. Όποιος βρεθεί κάτω από τα 15.600 μόρια δεν έχει περιθώρια επιλογής ΑΕΙ. Ρεκόρ 8ετίας για τα Ιατρικά και τα Οδοντιατρικά. Τα τελευταία για δεύτερη φορά ξεπέρασαν δύο περιφερειακά τμήματα της Ιατρικής (Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης). Απαιτούν πάνω από 19.000 μόρια. Άνοδος που κυμαίνεται από 170 έως 293 μόρια. Τα σκήπτρα της υψηλότερης βάσης στο σύνολο των τμημάτων της τριτοβάθμιας κατέχει η Ιατρική της Αθήνας με 19.476 μόρια.Άνοδος σημειώνεται και στα περισσότερα τμήματα των ΤΕΙ, κυρίως Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η άνοδος στο τμήμα Φυσικοθεραπείας προσεγγίζει τα 373 μόρια.
4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στο 4ο πεδίο ανήκουν αποκλειστικά 127 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ στα οποία αντιστοίχισαν 15.577 θέσεις. Συνολικά εντάσσονται 209 τμήματα. Από αυτά τα 81 είναι των ΑΕΙ, τα 114 των ΤΕΙ, τα 2 των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, τα 10 είναι Στρατιωτικά και τα 2 του Εμπορικού Ναυτικού. Το πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών έλκει υποστηρικτές από τη δεξαμενή της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, αλλά τα υψηλόβαθμα πολυτεχνικά και πληροφορικής διεκδικούνται και με βαθμολογικό πλεονέκτημα από αριστούχους της Θετικής. Το σύνολο των θέσεων για τους υποψηφίους ανέρχεται σε 23.605. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από κάθε άλλο πεδίο. Βέβαια πάνω από τα 3/5 των θέσεων ανήκουν σε ΤΕΙ, ενώ περίπου το 50% των θέσεων σε πανεπιστημιακά τμήματα διεκδικούνται και από υποψηφίους άλλων πεδίων, καθώς δεν ανήκουν αποκλειστικά στο 4ο.Εντυπωσιάζει η άνοδος στα Πολυτεχνικά τμήματα σε πολλά από τα οποία ξεπερνά τα 500 μόρια. Η άνοδος που καταγράφεται και στα εννιά τμήματα του ΕΜΠ κυμαίνεται από 217 στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μέχρι 569 στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Εφαρμοσμένης Επιστήμης. Στα έξι τμήματα Αρχιτεκτονικής από 431 στο τμήμα του ΕΜΠ μέχρι 556 σε αυτό της Πάτρας. Στα πέντε Πολιτικών Μηχανικών από 266 στο τμήμα του ΕΜΠ μέχρι 469 σε αυτό της Ξάνθης, ενώ στα τμήματα Μηχανικών Η/Υ ανέρχεται σε 573 μόρια. Δεκάδες χαμηλόβαθμα ΤΕΙ καταγράφουν πτώση των βάσεών τους, με αποτέλεσμα να δέχονται υποψηφίους με λιγότερα από 10.000 μόρια.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Τα 81 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ανήκουν αποκλειστικά στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο πρόσφεραν 14.576 θέσεις. Συνολικά έχουμε 104 τμήματα, αν συνυπολογίσουμε τα κοινά με άλλα πεδία. Από αυτά τα 40 είναι των ΑΕΙ, τα 60 των ΤΕΙ, τα 2 Στρατιωτικά και τα 2 αστυνομικά. Έτσι ο συνολικός αριθμός των θέσεων ανήλθε σε 17.499. Είναι το πιο πολυσυλλεκτικό πεδίο που απαιτεί και 7ο μάθημα ως επιλογή, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, γι αυτό και κάθε χρόνο ελκύει όλο και λιγότερους υποψηφίους.Αρκετά τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ του πεδίου σημειώνουν το 2009 ήπια άνοδο περίπου 100 μορίων και πτώση περίπου 50 μορίων, που είναι μεγαλύτερη σε χαμηλόβαθμα τμήματα της περιφέρειας..Άνοδο 166 μορίων παρουσιάζει το περιζήτητο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ), που η βάση του φτάνει τα 18.431 μόρια. Εντονότερη, κατά 217 μόρια, είναι η άνοδος στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΟΠΑ) (18.158). Η κάμψη των αστυνομικών, αλλά και στρατιωτικών τμημάτων των δύο τελευταίων χρόνων πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις φέτος και λόγων της έκρηξης των νέων τον περασμένο Δεκέμβρη που η κατασταλτική δράση των δυνάμεων καταστολής προκαλεί φαινόμενα αποστροφής. ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ